Lengyel és magyar főpásztorok ünnepelnek együtt Veszprémben

2018. március 9. péntek 19:26

Március 15-től 29-ig rendezik meg a Magyar–Lengyel Barátság Hetét Veszprémben. A programsorozatról március 8-án tartottak sajtótájékoztatót a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban.

A sajtótájékoztatón részt vett Márfi Gyula veszprémi érsek, Nagy Károly, a Szent Mihály-bazilika plébánosa, illetve Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, valamint Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója.

A lengyel–magyar barátság napja március 23-a, amelyet 2007 óta tartanak meg, egyik évben Lengyelországban, másikban Magyarországon. Idén Veszprém lesz a házigazda, s nemcsak egy nap, hanem egy teljes hét várja a veszprémieket és az idelátogatókat.

Márfi Gyula érsek elmondta, hogy a veszprémi Szent Mihály-bazilikában március 24-én délelőtt 10 órakor Erdő Péter bíboros mutat be szentmisét Veres András püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, Stanisław Gadecki érsekkel, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, valamint a főegyházmegye papságával. A szentmisén részt vesz a magyar és a lengyel köztársasági elnöki pár is. „A lengyel–magyar barátságnak egyházi-vallási alapja van – hangsúlyozta a főpásztor –, hiszen majdnem egyszerre lett katolikus a két ország, több mint ezer évvel ezelőtt. Összeköt bennünket a közös hit, a közös szentjeink.”

Nagy Károly apát, kanonok megemlékezett a korábbi évek eseményeiről, melyek a lengyel–magyar kapcsolatokat erősítették, majd rámutatott, hogy a március 24-i szentmise is ezt a jó kapcsolatot erősíti. A szentmise ünnepélyessé tételében lengyel és magyar kórusok is segítenek majd.

Az apát, kanonok ismertette, hogy a Padányi Katolikus Iskola és a Szilágyi Keresztény Iskola is testvériskolai kapcsolatokat ápol Lengyelországban, a lengyel–magyar barátság hetében mindkét intézmény vendégül látja a lengyel testvériskolák küldöttségét, a diákok be is mutatkoznak különböző koncerteken a város templomaiban és iskoláiban.

A plébános hozzátette, a szentmise a Szentháromság téren, a bazilika oldalánál elhelyezett kivetítőn is követhető lesz.

Pálfalviné Ősze Judit a Szaléziánum programkínálatát ismertette. Március 22-én az Árpád-házi Szent Kinga Egyesület szervez itt konferenciát, melyen a két ország összekapcsolódását mutatják be a magyar és lengyel szentek példája nyomán. A konferencia keretében nyitják meg a turisztikai központ magyar–lengyel kapcsolatokról szóló kiállítását is, mely a Két örökéletű tölgy címet kapta.

Udvarhelyi Erzsébet arról számolt be, hogy a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben március 18-tól újra látogatható lesz a Történelmet írtak – II. János Pál és XXIII. János az életszentség útján című kiállítás, a Szent Imre-templomban pedig a budapesti Lengyel Intézet két kiállítását látja vendégül a főegyházmegyei gyűjtemény. 

A programokról bővebben ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

2018. március 22. csütörtök