„Akik a remény útján haltak meg” – Ökumenikus imaórát tartottak Budapesten a menekültekért

2017. június 24., szombat | 13:05

Június 23-án, pénteken Székely János kinevezett szombathelyi püspök vezetésével, a Szent Egyed közösség szervezésében, a budapesti Szent József-templomban ökumenikus imádságot tartottak azokért a menekültekért, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa felé vezető útjuk során haltak meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Egyed közösség budapesti vezetője, Szőke Péter köszöntötte az ökumenikus imaóra résztvevőit, Székely János esztergom-budapesti segéspüspököt – akit egyben köszöntött azért is, hogy hamarosan a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke lesz –, Fabiny Tamás evangélikus püspököt, Aaron Stevenst, a budapesti Szent Kolumbán skót presbiteriánus misszió vezető lelkészét, Marie Antoinette Sedint, a Palesztin Állam nagykövetét, Montserrat Feixas Vihét, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa regionális irodájának vezetőjét valamint a Fokoláre mozgalom és a Jezsuita Menekültszolgálat képviselőit és a jelen lévő menekült barátaikat.

Elmondta: nőkre, férfiakra és sok-sok gyermekre is emlékeznek ezen az estén, akik az elmúlt években életüket veszítették a Földközi-tengerben vagy másutt, miközben rettenetes körülmények között próbáltak meg eljutni Európába. 1990 óta körülbelül 34 ezerre tehető a számuk.  Szőke Péter elhívta a figyelmet, hogy az imádságon jelen vannak olyanok, akik túlélték a remény útját, el kellett hagyniuk hazájukat és meg kell küzdeniük a befogadásért. Figyelmeztetett Ferenc pápa tanítására, hogy ne maradjunk közönyös szemlélők: „Legyen ez az imádság a lelkiismeret lázadása, ellenállás a halállal szemben, és hassa át a szeretet bölcsessége az életért.”

Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius üzenetben biztosította imádságáról és szolidaritásáról az imaóra résztvevőit: „Imádkozunk az élet Urához, hogy fogadja be őket a békéjébe, vigasztalja meg családtagjaikat, adjon békét ezeknek a sokat szenvedett földeknek és nyissa meg szívünket a befogadásra, amire annyira buzdít minket Ferenc pápa.”

Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottság elnöke a Kivonulás könyvéből olvasta fel Mózes életének azt az epizódját, amikor menekülnie kellett a fáraó haragja elől, út közben találkozott Jetró főpappal, aki hozzá, a jövevényhez adta egyik lányát. Idegen volt azon a földön és sokat tanult a helyiektől. A Biblia és a történelem tele van menekülőkkel – mutatott rá a püspök, példaként említve a Saul elől menekülő Dávidot, a babiloniak elől menekülő zsidókat, a Heródes elől menekülő Máriát és Józsefet; Vazul fiait, akik Lengyelországban találtak menedéket, és egyikük házasságából született Szent László király; a tatárok elől menekülő IV. Béla királyt; az 1956-ban elmenekülőket.

A földnek nem birtokosai, hanem használói vagyunk. A földet Isten minden embernek adta, hogy mindenki szabadon és békében, biztonságban élhessen. Ha háborúk, nélkülözés, a klímaváltozás miatt embereknek el kell menekülniük otthonaikból, akkor minden ember felelőssége segíteni őket – hangsúlyozta Székely János, és hálát adott a Magyar Katolikus Egyház és az állam segítségével az iraki Erbílben épülő iskoláért. Hálát adott a Jezsuita Menekültszolgálatért, a Patrona Hungariae Gimnáziumért, a Szent Egyed közösségért, a szociális testvérekért, a Fokoláre mozgalomért, az evangélikus egyházért, a református egyház menekültszolgálatáért, lelkészekért, lelkésznőkért, papokért, püspökökért és minden jóakaratú emberért.

Homíliájában Székely János imádkozott egy igazságosabb világért és egy olyan Európáért, amely igent mond az életre. Imádkozott mindazokért, akik a hazánkba érkező menekülteket nem számoknak látják, hanem embereknek, a történeteikkel, vágyaikkal. Az irgalmas szamaritánus történetével érzékeltette, mit jelent a szerencsétlen ember mellé állni: nem az a kérdés, ki az én felebarátom, hanem az, hogy lesz-e, aki segít, én felebarát vagyok-e, méltó vagyok-e az ember névre.

Az életünkkel válaszolunk erre a kérdésre, ahogyan válaszolt a 11. században a lengyel fejedelmi család, aki befogadta Vazul fiait, ahogyan válaszoltak emberek a vészkorszakban, ahogyan válaszolt Nyugat-Európa 1956-ban – mutatott rá a szónok.

A püspök beszédét követően közös imával folytatódott a virrasztás. Menekültek nevei, történetei hangzottak el, közel hozva ezzel életüket az imádkozókhoz: már nem számok voltak, hanem név, életkor, arc tartozott hozzájuk, amely bármelyikünké lehet, és egy-egy tragikus életsors. Az imádságban úgy jelentek meg, ahogyan az Úr látja őket: értékes, megismételhetetlen életek, amelyek tele voltak reménnyel, de elvesztek a Calais melletti autópályán, a Földközi-tengerben, a Szicíliai-csatornában, a Szaharában, az embercsempészek furgonjában… Minden történet után egy-egy gyertyát gyújtottak a meghaltakért, majd a jelenlévők is meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Ezt követően Fabiny Tamás evangélikus püspök Jézus boldogmondásait idézte fel könyörgésében, imádkozott azokért, akik reménnyel a szívükben indultak útnak, de nem jutottak el céljukhoz; akik keresik a segítő kezet, az ajtót, amely megnyílik, a szívet, amely befogad. Kérte az Urat, hogy tudjunk irgalmasok, tiszta szívűek és béketeremtők lenni. Végül azokért imádkozott, akiknek a szíve gyűlölettel és félelemmel van tele, Isten bocsánatát kérte a bántó, gyűlölködő szavakért.

„Urunk, védj meg minket, védd meg Európát, ne a menekültektől, a migránsoktól, hanem a gyűlölettől, a félelemtől, az előítélettől... Védj meg minket minden gonosztól, attól is, ami bennünk van” – zárta könyörgését a skót presbiteriánus misszió vezető lelkésze.

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle