„Térjetek vissza Jézushoz” – egy iraki pap megrendítő tanúságtétele

2017. június 17. szombat 15:39

Roni Szalím iraki szír katolikus pap magyarországi tartózkodása idején beszélt hitéről, az őt ért megpróbáltatásokról, az iraki szír katolikus közösségről. Az interjú második részét közöljük.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

FIGYELEM, a képgalériában található képek NEM illusztrációk, a felkavaró és megrázó felvételeket Roni atya bocsátotta rendelkezésünkre!

– Az interjúra készülve úgy éreztem, nehéz helyzetbe kerültem, mivel olyasvalakivel fogok találkozni, akinek eleven tapasztalata van a háborúról, az erőszakról, és sokszor nem is tudunk, nem is lehet kérdezni semmit, csupán jelenlétünkkel és imáinkkal kifejezni együttérzésünket, csendben…

– Nagy szükségünk van az imára, hiszen abban egyesülünk… Az ISIS katonái Karakosban nagyon sok üzenetet írtak a házak falára, amelyek a keresztényeknek szólnak. Ezek egyike így hangzik: „Azért jöttünk, mert a véretekre szomjazunk.” Egy másik üzenetben ez áll: „Mi úgy imádjuk a halált, ahogyan ti szeretitek az életet.” A keresztények örülnek az életnek, éppen ezt támadja az Iszlám Állam. Egy másik helyen ezt írták a falra: „Mi Mohamed unokái vagyunk, ti csak a malacoké és a majmoké.”

– Hogyan lehet elfelejteni és megbocsátani mindazt, amit elkövettek önök ellen?

– Azt hiszem, hallottak Mirjamról, a kislányról, aki az ISIS-ről mesélt. Elmondta az egész világnak, megbocsát az Iszlám Állam minden katonájának, mivel keresztény. Így gondolom én is. Megbocsátok mindazoknak, akik eldöntötték, hogy megölnek bennünket, akik lerombolták otthonainkat és templomainkat, városunkat. Elmondanám mindenkinek, személy szerint, hogy Istenünk lát téged, imádkozom érted, hogy meg tudd változtatni gondolkodásodat, hogy visszatérj Krisztushoz. A mi hivatásunk, hogy hitünkkel tanúskodjunk azok előtt is, akik sötétségben vannak, hogy visszataláljanak Jézushoz.

– Volt-e olyan pillanat az életében, amikor úgy érezte, nem bírja tovább folytatni, amikor felmerült annak a lehetősége, hogy feladja a további küzdelmet?

– Igen, számtalanszor elfáradunk. Amikor azonban azzal szembesülünk, hogy vasárnaponként több ezer hívő jön el a templomba, akkor nem mondhatjuk, hogy fáradtak vagyunk. Van feladatunk, folytatnunk kell. A híveinknek szükségük van ránk, hogy segítsük őket, hogy reményt adjunk nekik ahhoz, hogy folytatni tudják az életüket Irakban. Nem akarjuk, hogy az Iszlám Állam eltörölje a kereszténységet. Az iraki keresztények voltak az elsők, akik lefordították a görög iratokat először szírre, majd arabra. Az arabok így jutottak hozzá a korabeli irodalomhoz. Keresztény papok voltak azok, akik elsőként tanítottak az országban. Nem szeretnénk mindazt elveszíteni, amit elődeink adtak a világnak. Bár elveszítettük mindenünket, de hitünk megmaradt, és ez ad erőt a folytatáshoz.

– Mit jelent az ön számára a szenvedés? Mi az értelme?

– Ugyanazt a lelkületet éljük, mint az apostolok, akik állandó veszélyben voltak, ahogyan Jézus Krisztus maga is. A kérdés csak az: meddig tehetjük ezt? Mi békében szeretnénk élni, soha nem volt gondunk másokkal. Csupán azért üldöznek bennünket, mert keresztények vagyunk. De boldogok vagyunk, mert azok lehetünk.

– Vannak muszlim barátai? Milyen a kapcsolatuk?

– Igen, vannak, bár nem nagyon tudunk közös programokat szervezni, mivel ez nagyon veszélyes. Barátok vagyunk, de mindenki éli a saját életét, nincs sok lehetőség a közeledésre.

Amikor az Iszlám Állam betört Moszulba, elsőként egy muszlim barátomat hívtam fel, és érdeklődtem a családja felől, felajánlva segítségemet. Ezt követően azonban sokan a muszlimok közül az Iszlám Államot támogatták abban, hogy egyetlen keresztény se maradjon a városban. Ekkor nagyon megdöbbentem, mivel senki nem állt a keresztények mellé, egyedül maradtunk, sokak gondolkodásmódját megváltoztatta az Iszlám Állam, így sok közeli ismerősünket veszítettük el, akikkel korábban együtt, egységben éltünk.

– Mi történt a családjával?

– A családom jelenleg Erbílben él, menekültként, de eldöntötték, hogy visszaköltöznek Karakosba, azonban ez nem egyszerű, mivel a házunk teljesen elpusztult. Az egyik testvérem Karakosban dolgozik, üzletet nyitott, ahol ablakokat, ajtókat gyártanak.

– Hány testvére van?

– Egy fiútestvérem és négy lánytestvérem van. Két lánytestvérem Jordániába menekült, ketten pedig a szüleinkkel élnek. 

– Van olyan barátja, akit elvesztett?

– Két papot öltek meg a bagdadi főszékesegyházban, akik a barátaim voltak. De nagyon sok embert öltek meg pusztán a hitük miatt, akiket én is ismertem, mert abba a templomba jártak, ahol szolgáltam.

– Mit üzen azoknak a keresztényeknek, akik békében élnek itt, Európában?

– Vigyázzatok keresztény hitetekre, gondozzátok és őrizzétek azt, térjetek vissza Jézus Krisztushoz, és vigyázzatok országaitokra. Segítségeteket kérjük. Nektek minden lehetőségetek megvan arra, hogy megvédjetek és támogassatok bennünket, azt nem tudom, hogyan, de mégis kérünk benneteket, hogy segítsetek, olyan módon, ahogy megtehetitek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ismerve sok keresztény közösség helyzetét úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet, amelyhez egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003) keresztül tudnak hozzájárulni. 

A gyűjtés elsődleges célja, a segítség nyújtás azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését.

– Mit tapasztalt itt, Magyarországon?

– Magyarországon minden nyitott. Irakban ezt nem tapasztalja az ember. Itt akkor mész el otthonról és akkor térsz vissza, amikor akarsz. Ezt Irakban nem tehetjük meg. Kérlek benneteket, őrizzétek meg a békét! Legyen az országotok minta a többi számára! Erős történelmetek van, hallottam, hogy a háborúk alatt mennyi keresztény ember tett tanúságot hitéről. Emlékezzetek, tartsátok emlékezetetekben történelmeteket, és váljatok követendő mintává minden európai ország számára! 

Roni Szalím atya tanúságtételének első részét ITT olvashatja el.

Fotó: Merényi Zita; Roni Szalím

Várkonyi Borbála/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle