A Ferences Alapítvány a Kárpátalján élőket is segíti

2016. május 20. péntek 09:00

A Ferences Alapítvány 2015 tavasza óta folytatott gyűjtést a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Dobszay Benedek ferences tartományfőnök Csanády Lőrinc alapítványi ügyintézővel április 22–23-án végigjárta Kárpátalján az adományok útját, és meglátogatta az ott dolgozó ferences testvéreket.

Az út állomásairól beszámolót készítettek, hogy bemutassák, miben tudtak segítségére lenni az adományozók a kárpátaljai közösségeknek.

A ferences kezdeményezést az elmúlt évben számos magánszemély és szervezet támogatta.

Az adományok elosztását Magyar Gergely, a nagyszőlősi ferences rendház házfőnöke, helyi plébános irányítja. A Magyarországról érkezett küldöttséget ő vezette körbe a határhoz közeli városban. Az adományok legnagyobb része közvetlenül a rászorulókhoz kerül – jellemzően nem pénzbeli, hanem természetbeni formában (tartós élelmiszer, tűzifa, gyógyszer).

Magyar Gergely és a rendházban szolgáló ferencesek elsősorban úgy igyekeznek segíteni az ott élőkön, hogy az ő saját erőfeszítéseiket egészítik ki azzal, ami már meghaladja az erejüket, noha az életükhöz, sőt életben maradásukhoz feltétlenül szükséges lenne. Így támogatják a halaszthatatlan, de igen költséges orvosi kezeléseket, a gyógyszerek beszerzését, igyekeznek segítséget nyújtani fűtés-korszerűsítésekben (ami a gáz árának hatalmas mértékű növekedése miatt a fatüzelés bevezetését jelenti), vagy tűzifa-felhalmozásban. Magyar Gergely elmondta, az alapítvány segítségével lehetőségük volt nemcsak kisebb-nagyobb orvosi kezeléseket, de életmentő beavatkozást is támogatni.

Dobszay Benedek tartományfőnök és Csanády Lőrinc, a Ferences Alapítvány ügyintézője ellátogatott többek között egy támogatott családhoz, akiknek élete nagyon nehézzé vált, amikor az édesapa mindkét bokáját szilánkosra törte munka közben. Az édesanya fizetéséből élnek, abból tartják el kisiskolás gyermeküket és ápolják a férfi fekvőbeteg édesanyját is. Magyar Gergely rendszeresen látogatja őket, segítve mindennapjaikat, ahogyan más idős embereket is támogat jelenlétével.

A Ferences Alapítvány mindemellett a nagyszőlősi plébánia tetőszerkezetének felújításához is hozzájárult, továbbá finanszírozta, hogy a plébánia új munkatársat tudjon foglalkoztatni, aki az adományok kezelését és elosztását irányítja.

A rendi alapítvány a jövőben is elkötelezett abban, hogy segítséget nyújtson a nehéz sorban élő kárpátaljai embereknek. Az eljuttatott adományokat helyben külön kezelik, és kizárólag erre a célra használják fel.

Továbbra is fogadják a felajánlásokat, és a támogatottak nevében hálásan köszönik az eddigi segítségnyújtást.

Csanády Lőrinc, a Ferences Alapítvány ügyintézője a Magyar Katolikus Rádióban május 13-án számolt be a kárpátaljai terepszemléről. Az elhangzott műsort ITT hallgathatják meg.

Forrás és fotó: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap