A Kultúra Pápai Tanácsa az antropológiai kihívásokról

Kitekintő – 2017. november 16., csütörtök | 9:44

November 15. és 18. között konferenciát tart a Kultúra Pápai Tanácsa, „Az emberiség jövője. Új kihívások előtt az antropológia” címmel Rómában. A tudományos találkozón részt vesz a pápai tanács munkaközösségének huszonhét tagja, köztük Kovács Gergely prelátus.

A közgyűlés kibővített konferenciája próbálja megérteni a holnap világát, miközben választ keres az emberiség előtt álló kérdésekre. Hogyan változik meg a jelen világban az emberről alkotott alapvető képünk? Milyen választ adhatunk ezekre a lényeges kihívásokra? – sorakoznak a konferencia előtt azok az alapvető kérdések, melyekkel a Kultúra Pápai Tanácsa kibővített közgyűlése szembesül, a téma nemzetközi szaktekintélyeivel – a világ nagy egyetemeit és kutatóintézményeit képviselő teológusokkal, orvosokkal, antropológusokkal – együtt.

Három területen keresik a választ a kihívásokra: az emberi test az orvoslás és genetika adta átalakításának lehetőségei; a neurotudomány teremtette etikai következmények; a gépek, technikai eszközök fejlődése által kiváltott társadalmi és antropológiai átalakulások. E kérdések a közelmúltban még a tudományos-fantasztikus irodalom világába tartoztak, mára azonban már részben valósággá váltak, és hatalmas kihívást jelentenek a teológia és a pasztoráció számára.

A közgyűlésen részt vesz a Kultúra Pápai Tanácsa munkaközösségének huszonhét tagja, köztük Kovács Gergely prelátus, aki 1997 augusztusától áll a Szentszék kulturális intézményének szolgálatában, jelenleg mint irodavezető, de egyúttal több szentszéki intézmény munkatársa. Kovács Gergely 2012 februárja óta Márton Áron szenttéavatási ügyének posztulátora.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria