Ballagás a Boldogasszony Iskolanővérek nagybecskereki leánykollégiumában

2016. május 24. kedd, 10:52

1996-tól fogad középiskolás lányokat a Boldogasszony Iskolanővérek kollégiuma Nagybecskereken. A délvidéki szórványban élő magyarság számára az anyanyelv és kultúra megtartásának biztosítéka az intézmény. Május 19-én Német László nagybecskereki püspök mutatta be a ballagók hálaadó szentmiséjét.

Kilencen búcsúztak az alma matertől, a nővérektől, nevelőktől, társaiktól, a kollégium személyzetétől. Az iskolanővérek vezetésével működő kollégium összegyűjti a szórványból, főként Székelykevéről, Nagykikindáról, Kisoroszról, Tordáról, Magyarcsernyéről, Törökbecséről, Szajánból, Torontálvásárhelyről, Moholról, Péterrévéről és Ürményházáról származó középiskolás korú lányokat, segítséget nyújtva a bánáti fiataloknak – a továbbtanulási lehetőségen túl – magyar és keresztény identitásuk megőrzésében. Lobmayer M. Judit, az iskolanővérek tartományfőnöke elmondta, a lányok a város különböző középiskoláiban tanulnak, és hála a fiatalokat összegyűjtő kollégiumnak, működni tudnak a magyar osztályok.

„Napba néz a sas, ez adja neki az erőt. A felkelő nap a feltámadt Krisztus jele számunkra, keresztények számára. Legyetek a sashoz hasonlóak, szálljatok, röpüljetek, hiszen ti vagytok a kék ég és a zöld mező urai” – mondta homíliájában Német László nagybecskereki püspök a Boldogasszony Iskolanővérek kollégiuma végzőseinek ballagásán május 19-én. Az ünnepi hálaadó szentmisét a főpásztor mutatta be Masa Tamás lelkipásztor koncelebrálásával.

A kollégium vezetője, Koncz M. Julianna nővér beszédében két fogalmat emelt ki: elengedés és elindulás, ennek a jegyében búcsúztatta érettségizőit. A ballagók nevében a nagykikindai Gyarmati Anita mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt négy évben gondoskodtak róluk.

Nagybecskerek a bánáti magyarság kulturális központja és az egyházmegye püspöki székhelye. Itt működött 1920-ig a nagy múltú piarista gimnázium, ahonnan a magyarországi cserkészet indult. Az iskolanővérek 1880-ban érkeztek a városba. Az iskolaalapítás Szatmári Karolinának, Torontál vármegye mérnöke feleségének volt köszönhető, aki végrendeletében jelentős összeget jelölt ki erre a célra. A tervet Bonnaz Sándor valósította meg, és 1880. október 4-én az iskolanővérek közösségének hét tagja telepedett le Nagybecskereken, és indította el a leányiskolát. Működtettek elemi, polgári és kereskedelmi iskolát a hozzájuk tartozó kollégiummal, egészen 1945-ig.  A II. világháború után a tanintézményeket államosították, a nővérek a kommunizmus idején csak plébániai munkát végezhettek.

A kilencvenes évek elejére a magyar nyelvű középiskolai oktatás annyira elsorvadt, hogy már csak a gimnáziumban működött magyar tagozat. Nagybecskerektől délebbre pedig egyetlen középiskolában sem indult magyar nyelvű osztály. Ebben a helyzetben, 1996-ban az iskolanővérek a Délvidéken egyedülálló kezdeményezéssel bentlakásra fogadtak szegény családokból származó vidéki magyar leányokat. A következő években anyaországi és más támogatók segítségével kibővítették rendházukat, kialakítva egy 41 fős kollégiumot, és így több középiskolában is megindulhatott a magyar osztály. A kollégium jelenlegi vezetője Koncz M. Julianna nővér. A kollégiumban szombatonként magyar óvoda működik M. Cecília nővér vezetésével.

Az iskolanővérek visszakapták az egykori rendház épületét, ennek fenntartása azonban meghaladta volna lehetőségeiket, így azt megvásárolta tőlük a Nagybecskereki Egyházmegye. Az épületben az itt élő magyarság számára alakítanak ki központot, a felső emeletet pedig a lányok kollégiumának bővítésére szánják.

Muzslyán a szaléziak fenntartásában működő Emmausz Kollégium magyar fiúkat fogad. Ezt 2002-ben nyitották meg, az intézmény a szaléziak szlovén tartományához tartozik. Jelenlegi vezetője Kalapis Sztojan bolgár származású szalézi szerzetes.

A két intézményben közel százhúsz Nagybecskereken tanuló magyar középiskolás lakik, és tanul a középiskolák magyar tannyelvű osztályaiban.

A muzslyai Emmausz Kollégium és a nagybecskereki leánykollégium idén februárban közös szalagavató bált tartott a szalézi kollégium tornatermében. Ezzel a két magyar katolikus kollégium kétszáz éves hagyományt élesztett újra.

Forrás: Nagybecskereki Egyházmegye, Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiuma, Szaléziak.hu

Fotó: Nagybecskereki Egyházmegye, Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle