Elhunyt Ruth Pfau nővér, a „pakisztáni Teréz anya”, a leprások megmentője

Megszentelt élet – 2017. augusztus 11., péntek | 20:20

A német származású orvos, szerzetesnővér, Ruth Pfau, vagy ahogy a nép nevezi, „a pakisztáni Teréz anya” augusztus 10-én, 87 évesen, hosszú betegség után elhunyt. A lipcsei születésű szerzetesnő több mint öt évtizeden át a pakisztáni leprások szolgálatának szentelte életét.

Ruth Pfau 1929. szeptember 9-én született Németországban, Lipcsében. Miután disszidált Kelet-Németországból, orvosi diplomát szerzett, majd belépett a Mária Szíve Leányai Társaságába (FCM), és elhatározta, hogy Indiába megy. Vízumgondok miatt azonban Pakisztánban kellett maradnia – ekkor találkozott a leprával, a betegséggel, amelyről nem is gondolta, hogy létezik még. Azután kötelezte el magát a leprában szenvedő emberek mellett, hogy megmentett barlangokban és istállókban magukra hagyott beteg gyermekeket, akiket rémült szüleik ilyen helyeken rejtettek el. Féltek a fertőzéstől, de a gyerekek állapota így még súlyosabbá vált.

A betegek segítését Karacsi város szegénynegyedeiben kezdte. Megalapította a Marie Adelaide Lepraközpontot, ahova eleinte csak a 24 milliós lakosságú városból, majd később az ország egész területéről, sőt, még Afganisztánból is érkeztek és a mai napig érkeznek betegek, mivel az intézményben ingyenes és teljes körű ellátásban részesülhetnek.

Ruth Pfau Pakisztán távoli, elhagyatott helyeit is bejárta, ahol nem álltak és állnak rendelkezésre orvosi felszerelések a lepra kezelésére, illetve adományokat gyűjtve több kórházat is segített. Ennek is köszönhette az ország, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1996-ban Pakisztánt elsőként sorolta azon ázsiai országok közé, ahol a leprát „ellenőrzés alatt” tartják.

A nővér azonban nemcsak a betegeket és családjaikat segítette, hanem például a 2010-ben bekövetkezett hatalmas árvíz miatt földönfutóvá vált hindu kisebbség tagjait is. Egyik munkatársa, Merwyn Lobo korábban így nyilatkozott róla: „Pfau doktornővel nagyon-nagyon nehéz együtt dolgozni, mert olyan nagy belső erővel rendelkezik, amelyhez senki nem ér fel.”

Forrás: Aljazeera.com; Asianews.it; Tellis Katalin

Fotó: Aljazeera.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria