Embertársam utam az üdvösséghez – Triduum Győr-Révfaluban

Hazai – 2019. február 15., péntek | 12:38

A betegek világnapjához kapcsolódóan lourdes-i triduumot tartottak február 11–13. között a győr-révfalui Szentháromság-templomban. Február 11-én Benkó Attila győri kórházlelkész, 12-én Mogyorósi Márk Ányos tihanyi bencés szerzetes, 13-án Bokor Zoltán sárvári plébánoshelyettes mutatott be szentmisét.

A betegek világnapjához kapcsolódó triduum második napjának vendége a Győri Egyházmegyéből származó Mogyorósi Márk Ányos tihanyi bencés szerzetes volt – Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész meghívására.

A szentmise homíliájában Mogyorósi Ányos kiemelte: Mária az az ideál, aki mellé szegődve mi magunk is tudunk tiszta, felemelő, bűn ellen harcoló, jóért küzdő életet élni. Mária elvezet bennünket Jézushoz, ő az, aki rámutat a Megváltóra. Ha Máriához csatlakozunk, a Szűzanya tekintetével próbáljuk szemlélni Jézust, meglelhetjük az utunkat, az életünket és az igazságunkat. Betegeink, szenvedő testvéreink a keresztet hordozó Jézus mellé szegődhetnek, és megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, nincsenek magukra hagyva; megtapasztalhatják, hogy szenvedésük, betegségük, fájdalmuk nem értelmetlen. Jézus nem hagy magunkra a megpróbáltatások idején sem. Ha túlságosan a szenvedésre koncentrálunk, belekapaszkodunk a fájdalomba, nem ismerjük fel Jézus jelenlétét – mondta a bencés szerzetes. Arra biztatott, hogy életünk küzdelmei, kihívásai közepette fedezzük fel a gondviselésünkre siető Istent.

A betegek világnapja a szenvedő testvéreinkhez fűződő kapcsolatunkról is szól – folytatta elmélkedését. Emlékeztetett: Szent Benedek azt kéri a Regulában a szerzetesektől, hogy a betegekben fedezzék fel a szenvedő Krisztust. A másik emberben Krisztust szolgálni keresztségünkből fakadó kötelességünk. Ma úgy tűnik, mintha ki akarnánk iktatni a másikat az életünkből; falakat építünk magunk köré. Ez elmagányosodáshoz vezet. Ezzel szemben Jézus meg akar bennünket erősíteni abban, hogy a másik embert szolgáljuk, ahogy ő tette.

Nagyon fontos, hogy megtanuljunk rácsodálkozni az életre és annak csodáira. Rácsodálkozni a másik emberre, rácsodálkozni a teremtett világ szépségeire, amelyek azért vannak, hogy a kiteljesedés felé segítsenek bennünket. A rácsodálkozás együtt jár a hálával. Egy jezsuita szerző szerint három magatartás vezet „hálagyilkossághoz”: a hiúság, hogy az ember mindent önerőből kíván megoldani, és minden eredményt önmagának tulajdonít; az automatizmus, hogy minden pozitív történést magától értetődőnek fogunk fel, és elvész az ajándék valósága az életünkből; a követelés, amikor az ember azt mondja, hogy a jó neki jár. Az „ez nekem jár” attitűd azt eredményezi, hogy az egyén elvárja: mások szolgálják, ahelyett, hogy ő adna. Ezzel szemben fogalmazzuk meg, mi az, amiért igazán hálásak lehetünk az életünkben – buzdított Mogyorósi Ányos.

„Semmit elébe ne tégy Krisztus szeretetének”, figyelmeztet Szent Benedek. Az Úr segítsen bennünket, hogy így tudjunk tenni! – zárta prédikációját a szónok.

A szentmiseáldozat bemutatása után a triduum második napja a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária szobrához vezető gyertyás körmenettel és közös imádsággal ért véget.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria