Emléket állítottak Komjátiban Vanyó Lászlónak

2018. április 17. kedd 14:54

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Vanyó László áldozópapnak, egyetemi tanárnak, képzőművésznek állítottak emléket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komjátiban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg április 14-én.

Bukovenszki Zoltán plébános a Szent István Televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: nem nagyon ismerik Vanyó László személyét, ez abból adódhat, hogy a tudományt művelte, nem szeretett rivaldafényben lenni. Bukovenszki Zoltán reményének adott hangot, hogy a szobor miatt is többen megismerik Vanyó László munkásságát.

A szoboravatást megelőzően Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutatott be a komjáti templom udvarán. A főpásztor szentbeszédében személyes élményein keresztül méltatta Vanyó László személyét és munkásságát.

Elmondta: amikor harmadéves kispap volt, Győrből a Központi Szemináriumba kerülve tanáraként tisztelhette Vanyó Lászlót, aki az egyházi írókról, az ősegyházról tanított; szenvedélyesen szerette az ősegyházat, s rávilágított arra, hogyan élhető meg az evangélium az elődök példája nyomán.

A helyi közösségi házban tárlatot rendeztek be Vanyó László személyéhez kapcsolódó dokumentumokból, tárgyakból, alkotásokból – a kiállítást április 28-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás és fotó: Egri Főregyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat