Emléket állítottak Komjátiban Vanyó Lászlónak

2018. április 17. kedd 14:54

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Vanyó László áldozópapnak, egyetemi tanárnak, képzőművésznek állítottak emléket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komjátiban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg április 14-én.

Bukovenszki Zoltán plébános a Szent István Televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: nem nagyon ismerik Vanyó László személyét, ez abból adódhat, hogy a tudományt művelte, nem szeretett rivaldafényben lenni. Bukovenszki Zoltán reményének adott hangot, hogy a szobor miatt is többen megismerik Vanyó László munkásságát.

A szoboravatást megelőzően Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutatott be a komjáti templom udvarán. A főpásztor szentbeszédében személyes élményein keresztül méltatta Vanyó László személyét és munkásságát.

Elmondta: amikor harmadéves kispap volt, Győrből a Központi Szemináriumba kerülve tanáraként tisztelhette Vanyó Lászlót, aki az egyházi írókról, az ősegyházról tanított; szenvedélyesen szerette az ősegyházat, s rávilágított arra, hogyan élhető meg az evangélium az elődök példája nyomán.

A helyi közösségi házban tárlatot rendeztek be Vanyó László személyéhez kapcsolódó dokumentumokból, tárgyakból, alkotásokból – a kiállítást április 28-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás és fotó: Egri Főregyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat