Énekelj velünk! – Imádságos énekeskönyv 3–10 éves gyerekek számára

2016. október 4., kedd | 15:21

A budapesti Egyetemi templomban szolgálatot végző Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekar családos közössége gyermekeknek szóló imádságos, illusztrált énekeskönyvet jelentetett meg, melyhez CD-felvételt is mellékeltek. Benyusné Szász Mónikával, a kórus gyerekekkel foglalkozó nevelőjével beszélgettünk.

– Mikor alakult meg a Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekar?

– 1975-ben, Dauner János szalézi szerzetes pap vezetésével, a Központi Szeminárium akkori vicerektora, Khirer Vilmos kezdeményezésére, aki abban az időben a közösség lelkiatyja volt. A karizmatikus vezetőknek köszönhetően a kezdetben 10 fős létszám hamarosan 100 fő fölé növekedett. Később az ének- és zenekarrá nőtt együttest a szalézi rend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról nevezték el, és 1998 őszéig János bácsi volt a kórus vezetője. (A szocializmus idején nem János atyának, hanem János bácsinak szólítottuk őt). Miután egészségi állapota megromlott, átadta a zenei vezetést férjemnek, Benyus Sándornak, illetve Bakonyiné Marton Katalinnak, az együttes kórusvezetőjének. Mivel az alapítók elsőrendű célja a fiatalok vallási és erkölcsi nevelése, a szent zenén keresztül Isten dicsőítése, valamint a vidéki kirándulások alkalmával e zene terjesztése volt, ezt a szellemiséget kívánják továbbvinni a jelenlegi vezetők is.

Az ének- és zenekar küldetése elsősorban az Egyetemi templom egyházzenei szolgálata, de felkéréseknek eleget téve vendégszerepeléseket is vállalunk. Az ének- és zenekar jelentős része János bácsi keze alatt nőtt fel, már egészen kisgyermekkorban beléptek a kórusba. Én viszonylag későn, tizennyolc évesen kezdtem itt énekelni. A férjemnek kilenc testvére van, ők már kicsi gyermekkoruktól a Don Bosco kórus tagjai, s ma már a gyermekeik is azok. Nekünk is van három gyermekünk, akik szintén velünk szolgálnak. A többi kórustagnál ugyanez a helyzet, visszahozták a csemetéiket. Tizenöt évvel ezelőtt már olyan sok volt a kisgyermek, hogy sógornőmmel, Bocsákné Benyus Annával kiskórust szerveztünk azzal a céllal, hogy megszerettessük a gyerekekkel Istent és az egyházat, megismertessük velük Don Bosco lelkiségét, és kis közösséget kovácsolva belőlük megszerettessük velük az együtt zenélést is.

– Hogyan határozná meg a Don Boscó-i lelkiség lényegét?

– Don Bosco pedagógiája szeretetpedagógia. A mi törekvésünk is az, hogy szeretettel vigyük közel a gyerekekhez Istent és az egyházat. Don Bosco pedagógiájának alapelve volt a megelőzés: mindig jelen lenni a gyerekek életében, együtt játszani velük, megóvni őket így a rossztól, a félrecsúszástól. A mai, feszültségekkel teli társadalomban is nagyon fontos a közösség, amelynek megtartó ereje van. Ha a gyerekek egy közösségben jól érzik magukat, akkor felnőttként is azokat az értékeket fogják követni, amit ott megtapasztaltak. Jelenleg sógornőmmel a vasárnapi szentmisék előtt foglalkozunk a kicsikkel. A hittanos anyagot rövid bábjelenettel és énekek tanulásával mélyítjük el.

– Így született meg az Énekelj velünk! című kiadvány, mely az egyházi év ünnepeihez – advent, karácsony, nagyböjt, húsvét, pünkösd, Szentháromság vasárnapja, Úrnapja, Mária-ünnepek, Te Deum – kapcsolódó dalokat tartalmaz.

– A gyerekek tanítása közben egyre inkább rájöttünk arra, hogy a kisgyermekeknek még nem elég nagy a hangterjedelme, ezért nincs értelme, hogy bonyolultabb énekeket tanítsunk nekik. Keresgéltük, hogy milyen dallamokkal és szövegekkel közelítsünk hozzájuk. Nem nagyon találtunk számukra megfelelőt, ekkor kezdtünk el énekeket írni. Én óvónőként és hitoktatóként a szövegeket, Ancsa pedig, aki hegedűművész és zenetanár, a zenét hozzá. Ebben a kiadványban a mi szerzeményeink vannak. Az ének- és zenekar, valamint a gyermekkar között meglévő folyamatos kapcsolatot jól mutatja, hogy a könyv rajzolója a huszonegy éves Bocsák Rita kislányként a gyermekkórusban énekelt, jelenleg pedig a felnőtt énekkar tagja.

– Hány éves gyermekekhez szól a kiadvány?

– A 3–10 éves korosztály számára. Vannak egyszerűbb énekek, amelyek a kisebbek, és vannak bonyolultabb ritmusképletű dallamok, melyek inkább a nagyobbak képességeihez igazodnak.

– Milyen szempontok vezérelték önöket az imádságos énekek megírása közben? Hogyan tudják megérinteni a kisgyermekek lelkét, hogy elvezessék őket Isten szeretetére?

– Bíró László püspök atya nagyon szépen megfogalmazta a kiadványhoz írt ajánlásában: „A családbarát egyház álmának aprócska megvalósulása ez a szerény kiadvány is. Egyházközösségeinkben nemcsak a felnőttek tudnak árván maradni, hanem a nyiladozó értelmű apróságok is. Hányszor kényszerülnek arra, hogy végigimádkozzák a szentmisét, a felnőttek esti imádságát, vagy éppen hogy képességeiket meghaladó dallamokat énekeljenek, számukra megközelíthetetlen szövegekkel, melyek nemhogy vonzanák őket Jézushoz, hanem inkább taszítják. Ez a taszítás, érthetetlenség elkísérheti őket felnőttkorukra is. Sokgyermekes édesanyák leleménye, tapasztalata ihlette ezt a kis kiadványt, amely segítheti a jó szándékú felnőtt társadalmat családban és óvodában, hittanórákon és kirándulásokon, hogy a gyermekvilágnak szólóan ismerkedhessenek meg a szűkebb és tágabb valósággal, Isten elvontnak tűnő világával, Jézus személyével. Köszönöm ezt a lelkes kezdeményezést. Kívánom, hogy ezen kiadványon keresztül is teljesülhessen Jézus vágya: ’Engedjétek hozzám a gyermekeket!’”

Mindazt, amit Istenről tudunk, megpróbáltuk közelebb hozni a kicsi gyermekek érzelem- és gondolatvilágához. Úgy tapasztaltuk, hogy ez sikerült is. Énekeink lelkes fogadtatásra találtak mind a gyerekkórusban, mind a Szent Gellért Óvodában, ahol dolgozom.

– Hol lehet megvásárolni a kiadványt?

– E-mailen a kia@katolikus.net címen rendelhető meg, vagy a következő postacímen: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 10., illetve telefonszámon: 06 (1) 484 0734.

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle