Házasság hete 2017 – Elkezdődött a programsorozat egyházmegyéinkben is – FRISSÍTVE

2017. február 15. szerda 14:48

Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a házasság hetét február 12. és 19. között. Az országos, központi programok mellett az egyházmegyékben számos településen szerveznek helyi rendezvényeket is.

Pécsi Egyházmegye

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A házasság hete Pécsett február 11-én, a házasság világnapján szentmisével kezdődött, amelyet Udvardy György megyéspüspök mutatott be a székesegyházban.

A főpásztor a házassági köteléket prófétai köteléknek nevezte homíliájában. Kiemelte: „Bizalom nélkül az ember nem tud jól látni: a helyzetét, önmagát, a kapcsolatát és a házasság szentségét sem. Isteni bizalom nélkül nincs jövő, elköteleződés és a hűség öröme. Isten ígérete, hogy ő helyrehozza azt, amit az ember elrontott. A bizalmát veszített ember bajban van, és a bizalmat csak Isten tudja helyreállítani. Elfogadja a házastársak kimondott hűségszavát, és megerősíti azt, és soha nem vonja vissza a bizalmát, nem mond le az emberről, a szövetségről, egyetlen házaspárról sem. Isten emberről alkotott elgondolása jó, ehhez adja a maga szövetségi hűségét, és bízik abban, hogy az ember képes erre hűséggel válaszolni. Ez a mai ünnep erősítsen bennünket, hogy az Isten hűsége jó, az Istennel való bizalmi kapcsolatra építjük a házasság szentségét. A mai napon a házasságra úgy tekintünk, mint Isten bizalmának jelére. Két ember szövetsége önmagánál többre, az isteni szövetségre utal.”

A Pécsi Egyházmegye Családreferatúrája Dunaföldváron, Szekszárdon, Szigetváron, Dombóváron, Máriagyűdön és Mohácson szervez programokat a házasság hetében. A családreferatúra munkatársai fontosnak tartják, hogy a házaspárok megértsék: a házasság az ember természetén nyugvó szentség, amely Isten szívének legmélyébe vezet bennünket.

További részletek a programokról az egyházmegye honlapján olvashatók.

Szombathelyi Egyházmegye

Szombathelyen február 12-én vette kezdetét a programsorozat. A Krisztus király-templomban gyűltek össze a házaspárok, családok, hogy imádkozzanak egymásért, kérve Isten áldását életükre, kapcsolatukra. A házasság érték, amely összeköti a férfit és a nőt, a keresztény házasság pedig szentség, amely Isten színe előtt köttetett – erre hívja fel a figyelmet a házasság hete.

Az egyházmegyében Szombathelyen, Zalaegerszegen, Körmenden és Répcelakon is szerveznek rendezvényeket a házasság hete keretében. A programokról bővebben a Szombathelyi Egyházmegye honlapján lehet tájékozódni.

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A Beer Miklós megyéspüspök által a dómban celebrált ünnepi szentmisével kezdődött a házasság hete Szegeden február 12-én. A programsorozat nyitórendezvényén „szerelmes légipostát” is küldhettek a résztvevők.

A Dóm téren közel száz pár vetette papírra a házassággal, párkapcsolattal kapcsolatos gondolatait, jókívánságait, valamint vallomását társa iránt érzett szerelméről, majd egy-egy lufira kötve a „szerelmes légiposta” repítette messze az üzeneteket.

A rendezvénysorozatra egy héten át, egészen február 19-éig várják az érdeklődőket: azokat, akik régóta egymásnak és Istennek elkötelezve élnek, s azokat is, akik még csak most gondolkodnak a családalapításon.

A szegedi programokról bővebben ITT olvashatnak.

Nyíregyházi Egyházmegye

Február 12-én az esti szertartás (vecsernye) könyörgéseinek egy része kifejezetten a házasságban élőkért hangzott el. Szocska Ábel apostoli kormányzó a házasság hetének rendezvénysorozatát megnyitó beszédében hangsúlyozta, a házasságot is az Üdvösség szemszögéből kell néznünk.

Máté evangéliumának egyik példáját hozta: „Hasonlít a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki igazgyöngyöket keresett. Amikor talált egy sokat érő gyöngyöt, elment,  eladta mindenét, amije csak volt, és megvette azt.” (Máté 13,45-46)

„A házasság az Üdvösség rendjében ilyen drágakincs” – fogalmazott Szocska Ábel.

Beszélt arról, hogy Aranyszájú Szent Jánostól tudjuk: három életállapotot ismertek az őskeresztények, a házasságot, az özvegységet és a szerzetesi életet. Olyan fogalom, hogy „elváltak” nem létezett. Hiszen az Üdvösség szemszögéből nézve egy férfi és egy nő azért válik férj-feleséggé, mert az ő életükben erre van szükség az Üdvösséghez.

Szocska Ábel kérte a templomban lévőket, hogy ezen a héten különösen is bátorítsák, esetleges bajukban vigasztalják a házaspárokat, szerezzenek örömet nekik jó cselekedetekkel, kísérjék életüket imával.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A Házasság Hete rendezvénysorozat február 19-én szentmisével zárul az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. Az este hat órakor kezdődő szentmisét Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke mutatja be.

Győri Egyházmegye

Február 13-án Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tartott előadást a házasság hete győri programsorozatának megnyitója alkalmából a városháza dísztermében.

Veres András előadása előtt Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, Győr városa és a keresztény felekezetek kiemelten fontosnak tartják a rendezvény sikerét, hiszen a helyi programsorozat szervezésében a katolikus, a görögkatolikus, a református, az evangélikus, valamint a baptista közösségek egyaránt részt vesznek. 

Veres András bevezetőjében arról beszélt, a házasság hetének idei mottója – „Veled kiteljesedve!” – nem egy individuális érzést fejez ki. A főpásztor elmélkedését a kiteljesedés fogalmának filozófiai magyarázatával kezdte: „minden létező akkor jut el saját kiteljesedésére, amikor létének teljességére eljut, vagyis azzá válik, amivé lennie kell.” Ebből azt a következtetést vonhatjuk le az egyénre vonatkozóan, hogy a személy akkor teljesedik ki, amikor eljut emberségének teljességére – mutatott rá a győri megyéspüspök.

Veres András hangsúlyozta: az ember nem csupán matéria, nem az, amit átél, vagy amit birtokol, és még csak nem is az, amit létrehoz. Az emberi lét teljességére, kiteljesedésére való eljutás az istengyermekség felismerése, annak tudatosulása, hogy Isten teremtményei vagyunk. Tehát akkor válik az ember emberré, akkor jut el létének kiteljesedésére, ha felismeri és megvalósítja Isten tervét.

A főpásztor János apostolt idézve emlékeztetett arra, hogy Isten a szeretet. Az emberi lét teljességének elérése a szeretethez való eljutást jelenti.

A megyéspüspök megfogalmazta azt a természetes emberi vágyat, amely független a tanultságtól és a társadalomban betöltött szereptől is: minden ember kivétel nélkül vágyik a szeretetre, és arra, hogy ő maga is szerethessen. Veres András figyelmeztetett arra, hogy a kizárólagosan önmagunk felé irányuló szeretet deformált. Az igazi szeretet mindig egy másik személy felé irányul, a valódi szeretet vágya mindig a másik ember. 

A győri megyéspüspök ezt követően a szerelmi, házastársi kapcsolatokban az áldozatvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, kizárólag az Isten iránti szeretet lehet az alapja az ember iránti, nem tökéletes, hanem tökéletesedő szeretetnek. A főpásztor úgy fogalmazott, a házasság elkötelezettség, amely a szeretet igényéből fakad. Ennek a szeretetnek a belső lényegéhez tartozik az elköteleződés, hiszen ha két ember szereti egymást, akkor számukra nem nehéz az elköteleződés vállalása. Nem korlátozza a személy szabadságát az elköteleződés, hanem éppen azáltal nyilvánul meg a szeretete, hogy örömmel felajánlja saját szabadságát a másik fél számára, ezzel tanúságot téve a másik iránt érzett szeretetéről.

A házasság hetének ökumenikus szervezésű győri eseménysorozata előadásokkal, konferenciával, a házaspárok megáldásával és táncházzal folytatódik; az ökumenikus záró istentiszteletre február 19-én, vasárnap 17 órakor kerül sor az evangélikus öregtemplomban.

A győri és a soproni programokról ITT lehet tájékozódni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye; Szombathelyi Egyházmegye; Szegedma.hu; Nyíregyházi Egyházmegye; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek