Udvardy György püspök nagyböjti gondolatai

A Pécsi Egyházmegye idei mottója egy az Újszövetségben szereplő, a remény és hit elmélyítését célzó buzdítás, a zsidókhoz írt páli levél egy mondata: „Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert... »

Orvosmisszió a Szűzanya áldásával – Csókay András előadása a Párbeszéd Házában

Február 20-án este a Párbeszéd Házában „Egy idegsebész missziós orvos tapasztalatai a mai Afrikában egy katolikus kórházban” címmel Csókay András tartott előadást, hatalmas érdeklődés mellett.

Szent Mártonról és helyi legendáiról indult előadás-sorozat Szombathelyen

„Legenda és valóság” címmel február 14-én ötrészes előadás-sorozatot indított a Szent Márton Intézet Szombathelyen, a Savaria Múzeum Kőtárában. A sorozat a Szent Mártonról kialakult helyi legendák nyomába ered.

Megtartották a szombathelyi mentorképző program idei első alkalmát

Február 16-án és 17-én folytatódott a Szombathelyi Egyházmegye mentorképző programja. A kiválasztott hittanárok a képzés során olyan mentorokká válhatnak, akiknek alapvető feladata a felsőoktatásból kikerülő katekéták... »

A házasságot ünnepelték Veszprémben

Mintegy ötven házaspár vett részt február 18-án a veszprémi Házasság Ünnepén, amelyet a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája szervezett. A rendezvényen Márfi Gyula érsek mondott köszöntőt.

Damiani Szent Péter bíboros, remete és egyháztanító

Damiani (Damjáni) Szent Péter bíborosra és egyháztanítóra emlékezünk liturgikus emléknapján, február 21-én. Életében sajátos módon egyesült a monasztikus, remete életforma és az egyháztörténet nagy eseményeiben való... »

Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük... »

Maga az élet készít fel minket a halálra – Tegzes Katalin segítő nővér tartott előadást Nyíregyházán

Hogyan engedjük el szeretteinket? Hogyan dolgozzuk fel veszteségeinket? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Tegzes Katalin segítő nővér előadásában, amit a házasság hete programsorozat keretében tartott február 15-én a... »

Ismét konferenciát rendeznek a Jézus-imáról a Sapientián

Március 3-án, szombaton a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán újra konferenciát rendeznek a Jézus-imáról.

Március közepén tartanak nagyböjti lelkigyakorlatot Máriagyűdön

Idén március 16. és 18. között tartják a nagyböjti lelkigyakorlatot a máriagyűdi kegyhelyen. A háromnapos imádságos elmélyülésre még várják a jelentkezéseket.

A helyi egyház történetét is felidézik Hódmezővásárhelyen a kommunizmus áldozataira emlékezve

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendezvénysorozatot szerveztek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, február 25-e alkalmából. Ennek keretében mutatták be Miklós Péter „A katolikus egyház Hódmezővásárhelyen... »

Kilencedet tartottak a betegek világnapjához kapcsolódva a vajdasági Pádén

A vajdasági Pádén is rendszeresen imádkozzák a hívek a lourdes-i kilencedet, amit a világ szenvedő betegeiért, valamint ápolóikért, segítőikért ajánlanak fel. Az idei betegek világnapjához kapcsolódva az egyházközség tagja,... »

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Mai evangélium – 2018. február 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – 11,29–32

A kedd délelőtti elmélkedés a pápa lelkigyakorlatán – A restség ellenszere Jézus szeretete

José Tolentino Calaça de Mendonça portugál pap költő február 20-én, kedden délelőtt tartotta meg Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatának negyedik elmélkedését a „szomjúság tudományáról”.

Melyik a világ legnagyobb keresztény temploma?

A Guinness-rekordok Könyve szerint az Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukróban található Miasszonyunk, a Béke Királynője-bazilika – megelőzve a vatikáni Szent Péter-bazilikát – a világ legnagyobb keresztény temploma. Az... »

„Miért hagyott el az édesanyám?” – Ferenc pápa elhagyott gyerekek kérdéseire válaszolt

Január 4-én Ferenc pápa egy civil szervezet által 20 éve támogatott bukaresti árvaház lakóival, magukra hagyott román gyermekekkel és fiatalokkal találkozott a Vatikánban. Kérdéseikre adott válaszait február 19-én tette közzé a... »

Sebestyén Márta: Kallós Zoltán nélkül nem lenne a térképen Magyarország népzenéje

Nem lehet felmérni és elmondani szavakban, mi mindent köszönhetünk neki, nélküle nem lenne a térképen Magyarország népzenéje – emlékezett a február 14-én elhunyt Kallós Zoltán néprajztudósra Sebestyén Márta népdalénekes.

Ferenc pápa megerősítette: VI. Pált még az idén szentté avatják

VI. Pál pápa közelgő szentté avatásának hírét a római egyházmegye papságához intézett hagyományos nagyböjti beszédében erősítette meg Ferenc pápa február 15-én, csütörtökön délelőtt a lateráni Keresztelő Szent... »

Gyermekek szűrővizsgálatával kezdődött a Katolikus Karitász idei egészségügyi programja Kárpátalján

Kétszáz gyermek szűrővizsgálatával kezdődött el a Huszthoz közeli Visken a Katolikus Karitász idei, a magyar kormány által 17 millió forinttal támogatott kárpátaljai egészségügyi programja.

A hétfő délutáni elmélkedés a pápa lelkigyakorlatán – A vágy végtelensége a végtelen utáni vágyunk

José Tolentino Calaça de Mendonça portugál pap költő február 19-én, hétfőn délután tartotta meg Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatának harmadik elmélkedését a „szomjúság tudományáról”.

Megáldották a püspök nevében bekopogtató missziósokat Szombathelyen

Székely János szombathelyi megyéspüspök kezdeményezésére és a helyi Mária Rádió szervezésében „Bekopog a püspök” elnevezéssel utcai misszió kezdődött február 12-én Szombathelyen. A misszióba bekapcsolódókat a főpásztor... »

Megáldották a püspök nevében bekopogtató missziósokat Szombathelyen

Megáldották a püspök nevében bekopogtató missziósokat Szombathelyen

Székely János szombathelyi megyéspüspök kezdeményezésére és a helyi Mária Rádió szervezésében „Bekopog a püspök” elnevezéssel utcai misszió kezdődött február 12-én Szombathelyen. A misszióba bekapcsolódókat a főpásztor áldotta meg előző este a püspökség... »

Zarándoklatot szervezett házaspárok számára a Székesfehérvári Egyházmegye

Zarándoklatot szervezett házaspárok számára a Székesfehérvári Egyházmegye

A budapesti Szent István-bazilikába és az ercsi kegytemplomba szervezett zarándoklatot házaspárok számára a Székesfehérvári Egyházmegye Családpasztorációs Irodája február 17-én.

„Miért hagyott el az édesanyám?” – Ferenc pápa elhagyott gyerekek kérdéseire válaszolt

„Miért hagyott el az édesanyám?” – Ferenc pápa elhagyott gyerekek kérdéseire válaszolt

Január 4-én Ferenc pápa egy civil szervezet által 20 éve támogatott bukaresti árvaház lakóival, magukra hagyott román gyermekekkel és fiatalokkal találkozott a Vatikánban. Kérdéseikre adott válaszait február 19-én tette közzé a szentszéki sajtóközpont.

Ferenc pápa megerősítette: VI. Pált még az idén szentté avatják

Ferenc pápa megerősítette: VI. Pált még az idén szentté avatják

VI. Pál pápa közelgő szentté avatásának hírét a római egyházmegye papságához intézett hagyományos nagyböjti beszédében erősítette meg Ferenc pápa február 15-én, csütörtökön délelőtt a lateráni Keresztelő Szent János-székesegyházban.

Temesváron is bekapcsolódtak a házasság hetébe

Temesváron is bekapcsolódtak a házasság hetébe

Február 11. és 18. között Erdély-szerte több település plébániája és parókiája, házasok csoportjai, családos csoportok kapcsolódtak be a házasság hete programsorozatába – köztük a temesvár-józsefvárosi plébánia is.

Szentmise a családokért Nagyváradon

Szentmise a családokért Nagyváradon

A családokért imádkoztak a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban február 18-án. A szentmisén Kovács F. Zsolt, a Nagyváradi Egyházmegye püspöki irodaigazgatója mondott szentbeszédet.

Melyik a világ legnagyobb keresztény temploma?

Melyik a világ legnagyobb keresztény temploma?

A Guinness-rekordok Könyve szerint az Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukróban található Miasszonyunk, a Béke Királynője-bazilika – megelőzve a vatikáni Szent Péter-bazilikát – a világ legnagyobb keresztény temploma. Az afrikai székesegyházat 1990-ben II. János Pál pápa... »

Az ördög fél Pio atyától – Egy olasz ördögűző vallomása

Az ördög fél Pio atyától – Egy olasz ördögűző vallomása

Piero Catalano, a reggio calabria-bovai főegyházmegye ördögűzője Gabriele Amorthnál „tanulta ki szakmáját”. Munka közben gyakran hívja Pio atyát segítségül, akit a gonosz egyszerűen csak „szakállas embernek” vagy pedig polgári nevén Francesco Forgionénak hív.

Lövéseket adtak le a szaléziak egyik szicíliai befogadóközpontjára

Lövéseket adtak le a szaléziak egyik szicíliai befogadóközpontjára

Február 14-én, szerdán este belőttek a Don Bosco 2000 Egyesület Szicíliában, Pietraperziában lévő épületébe, ahol bevándorlókkal foglalkoznak, segítve az integrációs folyamatot.

A ferencesek és a Szentföld – Interjú a szentföldi látogatásról hazatérő Dobszay Benedekkel

A ferencesek és a Szentföld – Interjú a szentföldi látogatásról hazatérő Dobszay Benedekkel

Dobszay Benedek OFM tartományfőnök rendtársaival a nagyböjt kezdete előtt tett látogatást a Szentföldön. A ferences provinciálissal Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója készített interjút.

A jó szülők példája – Brenner János boldoggá avatására készülünk

A jó szülők példája – Brenner János boldoggá avatására készülünk

Brenner József nagyprépost, Brenner János testvére írásával folytatjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

A reformáció útja: egyértelmű jelen, predesztinált jövő? – Beer Miklós és Lackner Pál beszélgetett

A reformáció útja: egyértelmű jelen, predesztinált jövő? – Beer Miklós és Lackner Pál beszélgetett

Február 8-án este megtelt a Párbeszéd Háza kápolnaterme érdeklődő fiatalokkal: a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és az Építész Klub szervezésében Beer Miklós váci püspök és Lackner Pál evangélikus püspök beszélgetett.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Sebestyén Márta: Kallós Zoltán nélkül nem lenne a térképen Magyarország népzenéje

Sebestyén Márta: Kallós Zoltán nélkül nem lenne a térképen Magyarország népzenéje

Nem lehet felmérni és elmondani szavakban, mi mindent köszönhetünk neki, nélküle nem lenne a térképen Magyarország népzenéje – emlékezett a február 14-én elhunyt Kallós Zoltán néprajztudósra Sebestyén Márta népdalénekes.