Az iszlámról tartottak továbbképzést szalézi jelölteknek Bécsben

Megszentelt élet – 2015. október 2., péntek | 16:04

A Németország és Ausztria területén szolgáló fiatal szaléziak és elöljáróik szeptember 24–27. között találkoztak Bécsben, hogy egy iszlámmal foglalkozó továbbképzésen vegyenek részt.

Azért szerveztek ilyen tanfolyamot a képzésben részt vevő szerzeteseknek, mivel az osztrák és német ifjúsági központokban és lakóotthonokban egyre több a kísérő nélkül érkező muzulmán fiatal és kiskorú menekült, és a velük folytatott nevelői munka során elengedhetetlennek bizonyultak ezek az ismeretek.

Martin Rupprecht atya, a keresztény–muzulmán párbeszéd szakértője rámutatott, hogy a kapcsolatfelvétel első lépése mindig két ember találkozása.

Lothar Bily atya, aki több éven keresztül a fundamentális teológia professzora volt a németországi Benediktbeuernben, ívet vont a történelmi és fejlődéstani tényektől a jelenlegi eseményekhez vezető körülményekhez és kihívásokhoz: „Sok minden összeköt, de egyidejűleg sok minden elválaszt minket.” Hivatkozott az „aktív toleranciára”, amely az idegenben először a gazdagodás lehetőségét látja. De a párbeszéd mindig nagy feladat mindkét fél számára – tette hozzá.

Rupprecht atya, aki beszél törökül ​​és, sok tapasztalata van a keresztény-muszlim párok kísérésében, úgy látja, a kritikus pont a gyermekek nevelése. Az atya szerint a nyílt kommunikáció tisztázhatja a dolgokat. A „legkisebb közös nevező” keresztények és a muzulmánok között a közös imádság, a legjobb, ha „mindegyik a maga módján imádkozik”.

A találkozásokon keresztül növekszik a félelem is, de az ilyen lépések szükségesek, hogy felépüljön a tiszteletteljes egymás mellett élés és a társadalmi béke. Rudolf Decker atya elmondta, hogy a Don Bosco Menekült Művek lakócsoportjaiban a szaléziak a karácsonyt együtt ünneplik a muszlim menedékkérők többségével. A karácsonyi történeten kívül ritkán beszélnek a fiataloknak Jézusról, ez a munka mégis mélységesen keresztény. „Megpróbálom tettekre váltani azt, ami fontos nekem” – mondja az atya.

Az iszlámról szóló előadás a bécsi muszlim központ mecsetében tett látogatáshoz kapcsolódott. Az egyik imám sok időt szánt a csoportra, mesélt nekik az imákról és a fiatalokról, akiket a központban támogatnak.

A szalézi jelöltek csoportja ellátogatott a heiligenkreuzi apátságba is. A barátságos fogadtatás, a déli ima és az étkezés után a szerzetesek vezetésével megtekintették az egyetemet és a kolostort. A látogatás végén tapasztalatcserére is sor került a fiatal ciszterciekkel.

A német nyelvű tartományok minden félévben szerveznek hasonló találkozót a képzésben részt vevő fiatal szaléziak számára.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria