Ismét megrendezik az Öt Templom Fesztivált Győrben

Kultúra – 2016. május 2., hétfő | 13:30

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Öt Templom Fesztivált Győrben május 5. és 9. között. Az esemény a vallási kultúra középpontba állításával hirdeti, hogy európai boldogulásunk és közös identitásunk alapja a zsidó-keresztény kultúra – mondta a rendezvény szervezője az MTI-nek nyilatkozva.

Borsa Kata elmondta, hogy a koncertekre, szakrális színházi, helytörténeti és vallástörténeti előadásokra, valamint kiállításokra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják az érdeklődőket. A programokkal a vallások gazdagságát, évezredes hagyományait és újabb kezdeményezéseit szeretnék megmutatni az újvárosi városrész öt templomában, a zsinagógában, az evangélikus öregtemplomban, a görögkatolikus, a római katolikus és a református templomokban, valamint a Menházban.

A programokat részletezve közölte: május 5-én a zsinagógában a rendezvény egyik visszatérő zenekara, Ferenczi György és a Rackajam lép fel Gryllus Vilmossal kiegészülve. A koncerten Kányádi Sándor, Kiss Anna és Radnóti Miklós megzenésített verseit adják elő.

Másnap szintén a zsinagógában lép fel a lengyelországi Karolina Cicha és zenekara, akik Magyarországon először mutatják be Yiddisland című műsorukat. Az irodalomtörténeti tanulmányait folytató, hazájában már fiatalon ismertté vált Karolina Cicha tizenhatodik századi archaikus jiddis szövegekből, versekből, a lengyel levéltárakból előkerült töredékek alapján állította össze saját zenei hitvallását, emlékezve a lengyel zsidóság történetére és máig élő hagyományaira. Ugyanazon a napon a református templomban Szabó Balázs Bandája lép fel, akik első templomi koncertjüket adják.

Szombaton szintén a református templomban ad koncertet az osztrák Alma nevű, fiatal zenészekből álló formáció, akik tavaly második helyezést értek el az Austrian World Music Awards versenyen. Vasárnap a katolikus templomban Herczku Ági és a Custos Consort együttes mutatkozik be. Hétfőn a görögkatolikus templomban a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar lép fel, akik a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének misztériumával ismertetik meg a közönséget. A zárónapon a zsinagógában a Ras Q formáció mutatja be Labirintus című lemezét.

A színházi program első előadása Maayan Iungman fiatal német bábművész NIYAR című előadása lesz a Menházban május 5-én. Ugyanazon a napon a görögkatolikus templomban Horváth Márk Egyszemélyes passió című önvallomásával mutatkozik be. Másnap Csibi Gergely Már nem ott élek című műsorában egy indián fiú mindennapjait, a kirekesztés, a vallások és kultúrák közötti átjárhatóság nehézségeit dolgozza fel.

Szombaton Hámori Gabriella adja elő Seres Tamás rendezésében a Gyarmati Fanni naplója alapján készült darabot szintén a Menházban. Ugyanott vasárnap a pécsi MárkusZínház mutatja be a Rejtő Jenő regénye nyomán színpadra állított Grand Hotel című előadást.

A fesztivál zárónapján az izraeli származású Ariel Doron erős társadalomkritikát megfogalmazó, kifejezetten felnőtteknek szóló Plastic Heroes című előadását mutatja be.

A zsinagógában május 5-én Aki mer, az nyer? címmel Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílik, ami a fesztivál ideje alatt tekinthető meg, a zárónapon pedig a katolikus templomban Zsebedics József plébános mutatja be Újváros története című könyvét.

A szervezők mindezek mellett magyar és angol nyelvű bemutatókat tartanak mind az öt templomban és a városrészben, valamint győri zeneiskolák növendékeinek is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

További információ, valamint a teljes program a fesztivál honlapján érhető el.

Forrás: MTI

Fotó: Öt Templom Fesztivál Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria