Megáldották a bodajki kegyhely megújult plébániaépületét

Hazai – 2016. május 3., kedd | 16:20

Spányi Antal székesfehérvári püspök május 1-jén ünnepi szentmise keretében Bodajkon, a Segítő Szűz Mária-kegyhelyen megáldotta a külsőleg megújult plébániaépületet és annak díszudvarát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A székesfehérvári egyházmegye támogatásával és kormányzati pályázatok segítségével megújuló kegytemplomot és környékét vallási értékeinek és jelentőségének megfelelően méltó zarándokközponttá alakítják át, amely tovább segíti az idelátogatókat a lelki megújulásában. A munkálatok eredményeként eddig a templom és a plébániaépület külső felújítására és környezetének rendezésére került sor.

A szentmise elején Kolompár Léna hittanos egy Máriához szóló imával köszöntötte a főpásztort, majd a képviselőtestület elnöke, Kovács János mondott köszönetet mindazoknak, akik lelkileg, szellemileg és anyagilag is segítették az eddigi renoválásokat. Kiemelte Mórocz Tamás plébános irányadó, szorgalmas és Isten szolgájához méltó tevékenységét, amely nélkül a kegyhely nem válhatott volna ismét a város és a megye büszkeségévé. Ezután a plébános is köszöntötte a megyéspüspököt és a megjelent közéleti vezetőket, s megköszönte a támogatásokat, amellyel a kegyhely teljes megújulását elindíthatták. Bejelentette, hogy a több éve tartó beruházás a templom belső bútorzatának renoválásával folytatódik, elsőként a főoltárt újítják fel.

Spányi Antal püspök beszédében kiemelte, nem véletlen, hogy ezen a megszentelt helyen, éppen az édesanyákat ünnepelve köszönhetjük meg Égi Anyánknak gondos szeretetét, amellyel nemzetünk felé fordult. „Hálát kell adnunk most Istennek ezért a különleges ajándékáért, hogy ezt az ősi kegyhelyet már Szent István óta nekünk adta, és első szent királyunk nyomában mi is megtapasztalhatjuk a Segítő Szűz Mária anyai áldását életünkben. Aki Mária segítségét és oltalmát kéri, itt lelkileg újjászületik, és ez megváltoztatja emberi kapcsolatait. A Szűzanya közbenjárása által felismeri és követni tudja Isten akaratát, a másik emberben a testvért látja, és mindig kész lesz a jóra, az igaz példaadásra” – hangsúlyozta a püspök.

Végül a főpásztor köszöntötte az édesanyákat, akik nagy szeretettel gondoskodnak családjukról, és azért fohászkodnak, hogy Isten kegyelmei által védelmezze gyermekeiket. Imádkozott az elhunyt anyákért is, és hálát adott áldozatos életükért.

A szentmise végén a bodajki gyermekek verssel köszöntötték a megjelent édesanyákat, majd az egész közösség nevében az Égi Anyához fordulva hálából virágot helyeztek el az oltárnál, a Segítő Szűz Mária kegyképe előtt.

A szentmise folytatásaként a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal Vezetője, Kovács Zoltán megyei jegyző bejelentette, hogy a Fejér Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek közé sorolta a bodajki kegyhely Mária-napi főbúcsúját, valamint a kegytemplomot és környezetét.

A szentmise után a jelenlévők a díszudvarra vonultak, hogy a főpásztor megáldja a plébániát és környezetét. Ezt követően Törő Gábor országgyűlési képviselő mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük és tovább vigyük vallási és kulturális értékeinket, amely meghatározza a magyar nemzetnek nemcsak múltját és jelenét, de a jövőjét is.

Az ünnepség végén a jelenlevők megtekintették a plébánia udvarában helyet kapott Bodajki Helytörténeti „Élet-Kép-Tár”-rat, és meghallgatták a kegyhely újdonságának számító harangjátékot.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria