Ötven év után újra kézzel arattak a timári görögkatolikusok

2017. július 17. hétfő 18:17

Július 15-én közösen arattak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timár görögkatolikus hívei. A különleges alkalmat Revák István parókus kezdeményezte: közel ötven éve nem arattak kézzel a településen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Amikor tavaly ősszel Revák István parókus elhatározta, hogy beveti a templomkert egy részét búzával, a timári hívek nem értették. Az atya azonban továbbgondolta a lehetőségeket, így tavasszal nem a templomban szentelték a búzát, hanem a templomkertben termesztett élő, életet adó gabonához vonultak ki a hívek kereszttel, lobogókkal.

Aztán eljött a nyár, az aratás ideje. Egy júliusi szombat reggel, az aznapi aratóebédhez előkészülve várakoztak a hívek. Az egyházközség életében a közelmúltban nem volt hasonló esemény, ezért nem tudták előre, hányan vesznek majd részt a betakarításban. A délelőtt során folyamatosan érkeztek idősek, fiatalok, családok, gyermekek. Több mint negyvenen gyűltek össze az eseményre.

A munka elkezdése előtt a templomban áldást kérve imádkoztak, majd a naphoz választott „Megmaradni” jelszóval, amely a hagyományokhoz való kötődést érzékelteti, elindultak a kicsiny búzatáblához.

A férfiak megfenték a kaszát, a nők fogták a sarlót, és elkezdődött a munka. Az öregek rögön tudták a dolgukat, míg a fiatalok először megfigyelték a mozdulatokat, majd beálltak az idősek mellé kaszálni, markot szedni, kévét kötözni. Minden korosztály abban a munkafolyamatban vett részt, amit el tudott végezni. Ha elakadt a folyamat, az öregeket kérték, segítsenek, mutassák meg, hogyan kell végezni a különböző munkafolyamatokat. Így tudtak az idősek is a fiatalokkal együtt örömmel, nevetve dolgozni. Aki elfáradt, leült a fűbe vagy a padra a templom mellé, és aratókoszorút font. Megkeresték a legszebb, legnagyobb kalászokat, abból készült a búzacsokor és -koszorú.

Kézi aratást a faluban az idősebbek utoljára a ’60-as évek elején végeztek, azután már gépekkel történt a munkavégzés. A régi, jól betanult mozdulatok azonban hamar ismerősek lettek, és a munka a déli harangszóra be is fejeződött. Ezúttal nem az asszonyok vitték az aratóknak az ebédet, hanem amíg a munka folyt, az üstben készült a gulyás. Erre régen akkor került sor, ha a tábla távol esett a településtől. Ima és asztali áldás után mindenkinek jutott egy tányér ebéd. A délután jókedvű beszélgetésekkel telt el, felidézve a múltat, a régi szokásokat, a gyermekkort.

A megfont koszorú talán a learatott búzából készült új kenyeret fogja majd díszíteni augusztus 20-án.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15