Pure Fashion gála – Nem a ruha teszi

2016. május 28., szombat | 14:28

Divatbemutatóval egybekötött gálaesttel zárta a középiskolás lányoknak nyújtott kétéves képzési programját a Regnum Christi apostoli mozgalom égisze alatt működő Pure Fashion Alapítvány május 27-én Budapesten.

A Balassi Intézetben rendezett országos gálán a kétéves programot befejező budapesti, kecskeméti, győri csoport tagjai mutatkoztak be a hozzátartozókból, barátokból, érdeklődőkből, a program elsőéveseiből álló népes közönségnek. Az idei év különlegessége volt, hogy a tavaly Magyarországon önkénteskedő Jana Szargiej elhozta a gálára a Pure Fashion düsseldorfi csoportját, mely Németországban Looking good – inside and out elnevezéssel működik.

A divatbemutatóval egybekötött gála az elmélet, a gyakorlat, a közösség és a léleképítés négy pillérére épülő komplex képzés eredményének seregszemléje: a programot még jórészt kislányként kezdő résztvevők szépségük tudatában, mosolyogva, bátran lépnek ki a reflektorfényben a kifutóra. Személyiségfejlődésükben hatalmas előrelépéssel fejezték be az egyediség, szépség, keresztény értékrend, hitelesség, helyes önbecsülésből fakadó magabiztosság és dinamizmus együttesével jellemezhető programot. Ez a mintegy ötven, 14-16 év közötti lány azt tanulta meg, hogyan merhet úgy szépnek lenni, hogy közben nem adja fel értékrendjét, női méltóságát. 

A gálán Kis Brigitta, a Pure Fashion Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntötte a közönséget. Beszámolt a hamarosan tízéves jubileumát ünneplő mozgalom eredményeiről. A 2007-ben egy helyszínen, egy 15 fős csoporttal induló program ma 128 főre és négy helyszínre bővült. Terveik szerint jövőre elindítják a Pure Fashion fiúknak szóló képzését. Végül Ferenc pápa szavaival buzdította a lányokat: „Csodálatos dolgokat visztek majd végbe, ha már mostantól jól felkészültök, ha teljes mélységében megélitek mostani életkorotokat, mely oly gazdag ajándékokban, és ha nem féltek az erőfeszítéstől. Olyanok legyetek, mint a bajnok sportolók, akik magas célokat érnek el, mert nap mint nap alázattal és keményen edzenek.”

Egy rövid videoklip bepillantást engedett a képzési programba. A lányok arról vallottak, mit jelent számukra a Pure Fashion, mit ad nekik a kétéves folyamat, és üzenetet fogalmaztak meg kortársaiknak. A megszólalók arról beszéltek, miként ismerték fel, hogy az igazi szépségnek a külső szépség mellett elengedhetetlen eleme a belső szépség. 

A divatbemutatón egy-egy csapat különböző üzeneteket fogalmazott meg. A budapestiek először arra mutattak példát, hogy a divatos kinézethez nem kell feltétlenül a készet választani, egy egyszerű fehér pólót egyedivé tud varázsolni a kreativitás. A kecskemétiek saját ruhatárukból válogatva vonultak fel, azt üzenve, nem a drága kollekció tesz divatossá, hanem a jól megválasztott és a jól viselt öltözék. A közönség láthatta a lányokat a Pure Fashiont támogató Zara és Orsay ruhákban is, a csoportok alkalmi és sportosabb kollekciókat is bemutattak.

A Pure Fashion program másodízben hirdetett Tehetséges nők, és ami mögötte van címmel videopályázatot, melyben 2-3 perces kisfilm készítésére kérték a résztvevőket. Mi szükséges ahhoz, hogy tehetségünkből eredményt kovácsoljunk? – tették fel a kérdést a szervezők. Ahogy Bárányos Edit elmondta, a képzés kiemelt célkitűzése, hogy a lányok felfedezzék, mi az ő talentumuk, mi az az Istentől kapott ajándék, amiben ők egyedülállók, és megtalálják, mit kezdhetnek vele. A talentumot ugyanis azért kapjuk, hogy kibontakoztassuk – erre irányította a figyelmet a pályázat. A pályamunkák közül a Képmás magazin különdíját kapta Szeifert Cintia kisfilmje, a Pure Fashion Nagykövete-díjat pedig Bajkó Eszternek ítélték oda.

A „Nőnek lenni jó, nőnek lenni hivatás” felismerésére irányuló képzés hangsúlyos része az elfogadást, magabiztosságot adó önismeret. Foglalkoznak a külső-belső szépség kérdéseivel, a női-férfi szerepek összevetésével. Kiemelt figyelmet fordítanak a lányok erősségeinek felszínre hozására, a konfliktuskezelésre, a kurzus önismereti részét összegző „életcélok és stratégiaépítés” témakör pedig már a jövő felé tekint. Hangsúlyos téma a szerelem és párkapcsolat is, külön alkalmat szentelnek a „Hogyan mondjunk nemet?” kérdésnek, és ugyancsak önálló téma a time management (jó időbeosztás).

A divatbemutató azt is bizonyítja, a szép megjelenés fontos része az öltözék, de mégsem a ruha teszi az embert. Mindannyian Isten képére és hasonlatosságára vagyunk teremtve. Isten gyermekei vagyunk – mondja kérdésünkre Kis Brigitta, az alapítvány ügyvezetője. – Ezzel a tudattal kell járnunk a világban, közvetítenünk kell Isten szépségét, felelősséggel kell élnünk magunk és mások iránt.

Kis Brigitta hangsúlyozta, a képzés meghatározó pillére a léleképítés, a lelkiség. Minden csapatnak van egy koordinátora és egy lelkivezetője. Veszprémben Janka Ferenc görögkatolikus parókus, Budapesten egy baptista koordinátor és a Regnum Christi megszenteltjei viszik a csapatokat, Győrben a bencések és kármeliták segítik a programot, Kecskeméten pedig a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesülethez (SZÉK) tartozó papok. A lelkivezetők azt a vallási szemléletet próbálják átadni, hogy Istenhez jó közel lenni, Istennel lehet jó kapcsolatban lenni. Ez hozzáállás van jelen, bármilyen témáról beszélnek. Az alkalmak végén egy-egy elmélkedés segíti az az elhangzottak elmélyítését. „Arra ösztönözzük a lányokat, hogy keressék, milyen módokon élhetik meg Istennel való találkozásukat. Mécsest gyújtunk, vagy levelet írnak gondolataikról, vagy együtt éneklünk.” Minden képzési év része egy lelkinap, amelyet gyakran a természetben töltenek. Az első évben a szabadság, a döntés, a felelősségvállalás témaköre áll a középpontjában, a második évben pedig a szerelem, párkapcsolat a téma. Nagyon fontos, hogy a közösségben a lányok feltehetik kérdéseiket, és ezekre hiteles választ kaphatnak – mondja Brigitta.

A csapatok minden évben figyelmet fordítanak azokra, akik valamiben hiányt szenvednek. Az „angyalkázás” ebben az évben a fogyatékkal élő gyerekek közé, a gyermekotthonokba vitte a lányokat.

Bajkó Eszter, a program másodévese arról számolt be, milyen hatalmas változáson ment keresztül a két év alatt. „Onnan indultam, hogy a tükör előtt mindennap kritizáltam magam valami miatt. Most, amikor végigmegyek a kifutón, úgy érzem, hogy szép vagyok, jó itt lenni, boldog vagyok. Nem az a lényeg, hogy a testi adottságokat megváltoztassuk, minden azon múlik, milyen a hozzáállásunk.”

„Megirigyeltük – fiús szülők – a lányoktól a lehetőséget” – mondta a fiúknak szóló program kidolgozásában közreműködő egyik apuka, Palásthy Péter az indulásról. Szabó-Molnár Bálint atyával, Nagy Nándorral és Latinovics Ádámmal a Pure Fashion adta alapokra, a keresztény értékrendre építik a fiúkat megszólító programot. A fiúkban dolgozó vágyakra, kérdésekre szeretnének választ adni. Az önbecsülés, férfivá válás, helyem a társadalomban, család, házasság témákat szeretnék feldolgozni a fiúkkal –tudtuk meg a szeptemberben Budapesten induló programról, amelyre már lehet jelentkezni.  

Fotó: Hegedüs Márton, Szabó Levente, Varga Mihály

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle