San Giovanni Rotondo lesz a Fatimai Szűzanya vándorszobra útjának utolsó állomása

2017. november 9. csütörtök 19:13

San Giovanni Rotondo lesz a Fatimai Szűzanya eredeti vándorszobra zarándokútjának utolsó állomása. Az olasz városban november 15. és 27. között fogadják a szobrot, ami ezután visszakerül a fatimai Rózsafüzér Királynője-bazilikába, és többé nem viszik rendszeres zarándokútra.


San Giovanni Rotondo kapucinus közössége november 6-án tette közzé a fatimai kegyszobor fogadásának programját. A szerzetesközösség a Manfredonia-Vieste-San Giovanni Rotondo-i Főegyházmegye főpásztorával, Michele Castoro érsekkel, valamint az Új Evangelizáció Pápai Tanácsával egyetértésben szervezte meg a kegyszobor meghívását a fatimai jelenések századik évfordulójához, valamint Pietrelcinai Szent Pio atya San Giovanni Rotondóba érkezésének (1916) centenáriumához kapcsolódva. Emellett jövőre lesz Szent Pio atya halálának ötvenedik évfordulója és stigmái elnyerésének századik évfordulója is.

Érdekes a fatimai kegyszobor és Pio atya kapcsolata is: 1959 augusztusában két napig San Giovanni Rotondóban volt a Fatimai Szűzanya vándorszobra, és ezalatt Pio atya csodálatos módon meggyógyult mellhártyagyulladásából.

A program szerint november 15-én érkezik a kegyszobor a város helikopter-leszállópályájára; innen gyertyás körmenetben viszik a főtérre, ahol a város lakói és a zarándokok leróhatják tiszteletüket. Este hat órakor a kapucinus kolostorhoz tartozó Santa Maria delle Grazie-templomban Michele Castoro érsek mutat be szentmisét.

A további napok programjai hasonlóan alakulnak: hét órakor tartják a templomban a közös reggeli imát, majd a különféle délelőtti programok után fél egykor imádkozzák az Úrangyala imádságot, amit a Mária Szeplőtelen Szívének tett felajánlás követ. Délután négy órakor kezdődik a különféle csoportok tiszteletadása, majd fél hatkor együtt imádkozzák a rózsafüzért. Az ünnepi szentmisét este hat órakor mutatják be. A napot este háromnegyed kilenckor a rózsafüzér elimádkozása zárja, melynek egyes titkairól elmélkedéseket tartanak.

A program szerint kiemelt nap lesz november 17-e, „Festa di sant’Elisabetta d’Ungheria”, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe, akinek emléknapját a világegyház a magyar és a német nyelvterület szokásától eltérően nem november 19-én, hanem két nappal korábban tartja. Szent Erzsébet a kapucinus világi rend védőszentje. Az esti szentmisét a szerzetesközösség világi tagozatának helyi asszisztense, Timoteo D’Addario mutatja be.

November 19-én, vasárnap tíz órakor Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregációjának prefektusa mutat be szentmisét a Szent Pio atya tiszteletére szentelt templomban.

Egy héttel később, november 26-án, Krisztus Király vasárnapján Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke mutat be szentmisét, melyet a translatio szertartása követ. Ennek során viszik át a Szent Pio atya földi maradványait tartalmazó koporsót a Santa Maria delle Grazie-templomba, a kegyszobor mellé. A fatimai vándorszobrot november 27-én, hétfőn reggel szállítják vissza Fatimába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va; Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda
nemzetkozi-talalkozot-tartottak-koszegen-domonkos-noverek
Nemzetközi találkozót tartottak Kőszegen a domonkos nővérek

Hetedik alkalommal tartottak találkozót a közép- és kelet-európai országokban működő domonkos közösségek szerzetesnővérei. Július 12. és 17. között 11 országból 80 domonkos nővér gyűlt össze Kőszegen közös stúdiumra, kapcsolatépítésre. Betekinthettünk egyik napjukba.

2018. július 18. szerda