Szentmisét mutattak be Madridban az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából

Külhoni – 2016. október 25., kedd | 18:23

Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének hatvanadik évfordulóján szentmisét mutatott be Carlos Osoro, Madrid frissen bíborossá kinevezett érseke és Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkigondozásával megbízott püspök.

A spanyol főváros főtemplomában, az Almudenai Miasszonyunk-katedrálisban bemutatott szentmisét a forradalom áldozataiért, a magyar forradalom spanyol segítőiért, valamint Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért ajánlották fel. A zuhogó eső ellenére is több százan vettek részt a szertaráson, magyarok, spanyolok, a diplomáciai testület tagjai egyaránt. A szentmise olvasmányait a magyar közösség tagjai olvasták fel. Carlos Osoro érsek szentbeszédében a szabadság világraszóló kiáltásának nevezte a bátor magyar nép forradalmát és példaként állította a hívek elé Mindszenty bíboros megtörhetetlen kitartását is.

A szentmise végén Cserháti Ferenc püspök megköszönte, hogy együtt imádkozhattak az ünnep alkalmából az Almudena katedrálisban, valamint köszönetét fejezte ki minden spanyolnak, aki segítette a magyar forradalmat és forradalmárokat. Egyben azt kérte, hogy ez az alkalom is járuljon hozzá a magyar és a spanyol nép közötti barátság erősítéséhez.

Győri Enikő nagykövet a szentmise végén szintén köszönetét fejezte ki a közös ünneplésért és emlékeztetett arra: mind Mindszenty bíboros életére, mind az 56-os forradalomra igaz volt, hogy „legyőzetve győzött”.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Cserháti Ferenc püspök köszöntőbeszédét:

Eminenciás Bíboros Úr, kedves Paptestvérek és Hívek.
Tisztelt Nagykövetasszony, kedves Honfitársaim!

Mindenek előtt nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Őeminenciája Carlos Orsoro bíboros urat, akit a Szentatya, Ferenc pápa éppen ezekben a napokban választott a bíborosok közé. Főpásztorom, Erdő Péter bíboros úr nevében is gratulálok és az Úristen áldását kérem Eminenciás bíboros úr életére, lelkipásztori szolgálatára.

Különös tisztelettel köszöntöm a Madridi Főegyházmegye papjait és híveit. Különösen megköszönöm a rendkívüli lehetőséget, hogy most, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, ebben a gyönyörű katedrálisban együtt emlékezhetünk Isten szolgájára, Mindszenty József bíborosra, akinek bíborosi kinevezése után hamarosan vállalnia kellett a bíbor színnel jelzett vértanúságot (vö. XII. Piusz). A bíborost 1948-ban letartóztatták és bebörtönözték, de ő az igazságtalan üldöztetések, szörnyű és zsarnoki kínzatások között is mindvégig hű maradt Istenhez, egyházához és szeretett népéhez. Mára a szabadság jelképe lett, holtában is beszél, és jóra inti népét. Reméljük, és ezért imádkozunk, hogy Isten szolgáját, Mindszenty József bíborost egykor a szentek között tisztelhessük, és az ő esetében is megvalósul: devictus vincit, akit legyőztek, megdicsőül; nekünk pedig megadatik, hogy égi pártfogását is élvezhetjük.

Eminenciás Bíboros úr, ezúttal ünnepélyesen is szeretném kifejezni köszönetemet és hálámat azért a sokrétű és nagylelkű támogatásért és segítségért, amelyet a spanyol egyház a nemes spanyol néppel együtt nyújtott rászoruló honfitársainknak: az 1956-os magyar menekülteknek. Isten fizesse meg minden jóságukat.

1956 és Mindszenty József bíboros emléke magyar népünk körében nem csak egy élettelen hagyomány, hanem eleven hitvallás és elkötelezettség a szabadság igazi eszméi és a keresztény értékek mellett, amelyekre mindig országot és jövőt építhetünk Magyarországon, Spanyolországban, Európában és az egész világon.

Befejezésül a Béke Fejedelméhez könyörgök népeink jólétéért és szabadságáért: Isten adja meg nekünk a népek közötti barátság, szolidaritás és béke kegyelmét. Viva España, viva Hungria!


Forrás és fotó: Magyarország madridi nagykövetsége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria