A szír katolikus pátriárka Budapesten: Egy dráma közepén élnek a közel-keleti keresztények

2017. január 12. csütörtök 18:16

III. József Ignác antiochiai szír katolikus pátriárka tartott előadást a közel-keleti keresztények helyzetéről, szenvedéseiről január 11-én, szerdán Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pátriárka Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Magyarországra. Az eseményen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára is jelen volt. Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a szír katolikus egyház fejét és a jelen lévő méltóságokat, köztük Alberto Bottari de Castello pápai nunciust.

Fodor György prorektor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára arab nyelvű köszöntését követően III. József Ignác pátriárka kifejezte köszönetét a meghívásért. Megrendítő szavakkal vezette be, miről szól az előadása: „Egy dráma közepén élek, veszélyben van az egyházam és a Közel-Kelet keresztény közössége.” A civilek elleni terrortámadások nyomán egész régiók néptelenednek el – tette hozzá. Származásáról beszélve szinte illusztrálta a Közel-Kelet összetett, tragédiákkal terhelt történelmét: a szíriai Haszakában született, ahová szülei Törökországból menekültek az első világháború idején.

A közel-keleti dráma régóta zajlik, és tragikus következményekkel jár az etnikai és vallási kisebbségek számára – hangsúlyozta az előadó. Régebben a keresztények azonos jogokkal rendelkeztek. Egy ideje mégis számos régióban támadások érik őket: 2015 júniusában például egy libanoni, zömmel keresztények lakta faluban nyolc öngyilkos merénylő végzett mészárlást. Az apostolok idejében született egyházak híveinek száma a jelenkori anarchia következtében egyre csökken Irakban és Szíriában is. A szír katolikus pátriárka Ferenc pápát idézte, aki arra figyelmeztetett, nem fogadhatjuk el, hogy valaki az Úr nevében gyilkoljon, hiszen Isten maga a szeretet.

Az iraki helyzetről szólva megállapította, hogy az országban az első öbölháború előtt békében éltek a keresztények. Felelevenítette, hogy amikor az egyik pünkösdkor ellátogatott hozzájuk Karakosba, tizenötezren gyűltek össze ünnepelni. A Moszul délkeleti részén fekvő nagy monostorok a fiatal zarándokok kedvelt célpontjai voltak, mert nyugalmat találtak ott az emberek. A keresztényekkel szembeni bizalmatlanság 1991-ben, az öbölháborúval kezdődött: a kisebbségek félni kezdtek, kezdték elhagyni az országot. A Szaddám Huszein idejében bevezetett szigorúbb iszlám törvények hatására már ebben a korai időben is megindult a keresztények elvándorlása. Amikor 2003-ban a nyugati szövetségesek megdöntötték a rezsimet, káoszba süllyedt az ország, és ez az anarchia azóta is tart, ráadásul leginkább a kisebbségeket sújtja.

Amikor 2014-ben az Iszlám Állam megostromolta Moszult, a leggyengébbeket támadta. Nem feledhetik, amikor N betűvel jelölték meg a keresztények házait ebben a városban, ahol ezer éve éltek együtt a keresztények a muszlimokkal. [A Koránban ugyanis a naszara szóval jelölik a názáreti Jézus követőit – a szerk.] 2015. június 10-e óta nincs templomuk, holott Moszulban korábban negyven templom, monostor, szeminárium működött. A keresztények tanultak voltak, jó körülmények között, békében éltek. Ettől kezdve azonban álmaik szertefoszlottak: több ezer család zsúfolódik össze lakókocsikban, kis lakásokban, a puszta túlélés reményében. Az 1915-ös népirtáshoz hasonlította a pátriárka a jelenlegi iraki helyzetet, és szomorúan állapította meg: a 2003-as második öbölháború óta a nyugati világ nem tudott békét hozni Irakba. Azóta a keresztények hatvan százaléka elhagyta az országot: otthonaikat, földjeiket elveszítették, szétszóródva élnek a világban.

III. József Ignác pátriárka felidézte, hogy amikor 2013-ban az Egyházak Világtanácsa genfi konferenciáján a szíriai keresztények helyzetéről beszéltek, a nyugati vezetők végre felismerték és beismerték mennyi rosszat tett a Nyugat Szíriában. Véleménye szerint azonban nem a megfelelő hangsúllyal állapították meg, mintha csak egy rövid kaland lett volna, holott százezrek haltak meg.

A szíriai konfliktus 2011-ben kezdődött, amikor a lázadók diktatórikus eszközökkel akarták megdönteni a vezetést. A pátriárkák reformokat szerettek volna, de nem erőszakos eszközökkel. Figyelmeztették is a Nyugatot az összetett szociálpolitikai helyzetre. A pátriárka külön felhívta a figyelmet arra, hogy az arab országok nem szervezték meg a menekültek befogadását, holott a kultúrájuk közelebb áll a menekülőkéhez.

A háború alatt százhúsz templomot romboltak le Szíriában. Más kolostorok mellett Homszban lerombolták az ősi Szent Elian-kolostort, feldúlták a szent sírját. Palmürában a szír katolikusok templomát is megtámadták. Hogy lehet, hogy Aleppóban, ebben az ősi, híres városban az Iszlám Állam lerombolhatta a templomokat? – tette fel a gyötrő kérdést. Maronita, katolikus, ortodox és más keresztény templomok estek az esztelen pusztítás áldozatául, de mecsetek is, így a híres Omajjád-mecset. Véleménye szerint a kelet-aleppói történésekről a nyugati média nem megfelelően tájékoztatott.

A keresztények tizennégy évszázadon keresztül éltek a Közel-Keleten, ez idő alatt sok vérontás is volt a történelmükben. Ha a földi javakat keresték volna, nem tudtak volna megmaradni ebben a térségben – állapította meg az egyházfő. Hozzátette, hogy büszkék a vértanúikra, ugyanakkor nagy szükségük van nyugati testvéreikre, hogy megakadályozzák az ősi keresztény közösségek kiirtását. Múltbeli megmaradásuk véleménye szerint annak köszönhető, hogy a szultánok, kalifák bölcsen elfogadták a keresztényeket, mert keményen dolgozó, békés, országukhoz hűséges emberek voltak.

Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a térséget egy 57 országot tömörítő csoport, az Iszlám Együttműködés Szervezete szeretné rendezni: támadás ez a vallásszabadság, az egyház és az állam különválasztása ellen, és még nehezebb helyzetbe hozza a keresztényeket.

Felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos lenne segíteni a Ninivei-fennsíkon élő keresztényeket, akiket elüldöztek földjeikről, házaik több mint felét felégették. Biztonságos zónát kell kialakítania az iraki központi kormányzatnak a keresztények számára, hogy a visszatérők tanulhassanak, dolgozhassanak. Szíriában is erre van szükség, ami nehezebb, de nem lehetetlen. A pátriárka véleménye szerint még van remény arra, hogy újra felépíthessék az életüket. Fontosnak tartja, hogy a Nyugat beszüntesse a lázadók fegyverekkel és anyagiakkal való támogatását.

Beszéde végén a szír katolikus pátriárka köszönetet mondott Magyarországnak, amiért felemeli a szavát a keresztények védelmében.

Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár az előadást követően elmondta: fontos bevinni a köztudatba ezt a tudást az 1400 éve helyben lakó üldözött keresztényekről. Hangsúlyozta továbbá, hogy a nemzetközi közösségnek és a központi kormányzatoknak garanciákat kell biztosítaniuk arra, hogy a keresztények visszatérhessenek szülőföldjükre. Fontos pontosan látni és cselekedni – hangsúlyozta. 

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle