Zarándoklattal készülnek Szent Jakab apostol emléknapjára a pálosok

2017. július 17. hétfő 16:00

Július 23-án, a Szent Jakab apostol emléknapját megelőző vasárnap zarándoklatot és búcsút szervez a pálos rend a mecseki Jakab-hegyi kolostor romjaihoz.

A zarándoklás és a pálos lelkiség közel áll egymáshoz: mindkettőben jelen van a csendes elmélkedés, vezeklés, az Istennel való találkozás vágya.

A Magyar Pálos Rend szeretettel vár mindenkit Szent Jakab ünnepére az egykori pálos kolostorhoz a Pécshez közeli Jakab-hegyre július 23-án, vasárnap.

A hagyományosan Szent Jakab ünnepéhez kapcsolódó búcsú napján minden évben 10.30-kor gyalogos zarándoklat indul a 24-es jelzésű pécsi busz szentkúti végállomásától a Jakab-hegyi pálos romokhoz. (Ehhez az időponthoz a Kertvárosból 9:50-kor induló 24-es busz körülbelül 10.10 és 10.15 között érkezik az uránvárosi buszvégállomásra, ahonnan rögtön tovább is indul Szentkút felé.)

A zarándokok rózsafüzért imádkozva, énekelve teszik meg az utat, amelyet a romoknál ünnepi szentmise követ. A 12.30-kor kezdődő szentmisét Csóka János pálos tartományfőnök mutatja be, szentbeszédet mond Zajácz Gábor pécsi görögkatolikus parókus. A szentmise után agapé várja a résztvevőket, amely alkalmat teremt ismerkedésére, az élmények megosztására. Az ünnepi szentmisén a pálos szkóla, a Schola Sancti Pauli végez liturgikus énekes szolgálatot Fodor Gabriella vezetésével.

Eső esetén a program elmarad.

* * *

A pálosok pécsi jelenlétének gyökerei a 13. század első felére, 1225 tájára nyúlnak vissza, amikor Bertalan püspök a Mecseken élő remeték számára kolostort építtetett a patacsi birtokán lévő Irugh (Ürög) hegyen, az egykori földvár területén. A püspök nemcsak otthont adott, hanem rövid szabályzatot is írt a szerzeteseknek, ezzel jogilag rendezett és egyházilag szabályozott életet biztosított számukra. Bertalan püspök a kolostort Szent Jakab apostol oltalmába ajánlotta. A püspök különös tisztelete az apostol iránt azzal magyarázható, hogy olyan vidékről származott, ahol fontos zarándokutak haladtak a szent sírja, a spanyolországi Santiago de Compostela felé, sőt, szinte bizonyos, hogy ő maga is elzarándokolt oda.

Az oszmán hódítók megjelenésével, legkésőbb 1543-ban, Pécs török kézre kerülésekor a pálosoknak el kellett menekülniük a Jakab-hegyről, de a török kiűzése után szinte azonnal visszatelepültek a városba, a püspök hívására.

1945-ben felvetődött az ősi Jakab-hegyi kolostor romjai mellett egy kisebb rendház és kápolna építésének gondolata. A július 27-i jakabhegyi búcsúról így írt az Új Ember korabeli száma: „Pécsről és a falvakból négyezren jöttek fel a hegytetőre. Olvasó helyett téglát hoztak a kezükben... Ezen téglákból készül majd az új kolostor alapfala.” A kolostor befejezését a kommunista diktatúra akadályozta meg, amikor 1949. június 9-e éjszakáján felszámolta a pécsi szerzetesközösségeket, köztük a pálosokat is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye; Pálosok.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
magyar-puspokok-papanal-mohos-gabor-talalkozas-kulisszatitkairol
Magyar püspökök a pápánál – Mohos Gábor a találkozás kulisszatitkairól

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 20. és 25. között ad limina látogatást tesz a Vatikánban. Az esemény magyarországi főszervezőjét, Mohos Gábort, az MKPK titkárát kérdezte Vértesaljai László SJ a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségében.

11:00
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd