A libanoni maronita pátriárka felhívása: Vessenek véget a háborúknak a Közel-Keleten

2018. július 7. szombat 13:29

Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka felhívást intézett július 7-én Bariból, az ökumenikus imatalálkozóról a nemzetközi közösséghez: „Elég volt a háborúkból Szíriában, Irakban és a Szentföldön!”

A pápa és közel-keleti keresztény egyházak és közösségek vezetőinek találkozása Bariban jelentős spirituális és teológiai tartalommal rendelkezik. Egyben történelmi és politikai jelentőségű is, mivel szükség van arra, hogy felhívást intézzünk a nemzetközi közösséghez: szüntessék be a háborúkat Szíriában, Irakban és a Szentföldön – nyilatkozta a Vatican Newsnak a maronita pátriárka.

Olyan konfliktusokról van szó, amelyekhez gazdasági, stratégiai és politikai érdekek kapcsolódnak. Ferenc pápa már péteri szolgálata kezdetén rámutatott a fegyverkereskedelem csapására. „Elég volt ebből a kereskedelemből. Elég volt világszerte ártatlan személyek millióinak életével játszadozni.”

„Nekünk, pátriárkáknak nagyon fontos a Közel-Kelet. Nem fogadhatjuk el, hogy a nemzetközi közösség a menekültek kérdését minduntalan összekapcsolja a szíriai vagy más országok politikai helyzetével” – mondta Béchara Boutros Raï bíboros, majd emlékeztetett rá: „Olyan térségről van szó, ahol a kereszténység kétezer éve jelen van. Ezek a keresztények az evangélium őrzői, a kereszténység gyökereinek őrzői. Nem élhetünk tovább hadi állapotban”.

A maronita pátriárka hangsúlyozta, hogy mind a szíriai, mind az iraki nép keresztényekből és muzulmánokból tevődik össze, akiket a mértékletesség jellemez. Csak úgy tudják biztosítani ezt a vegyes összetételű jelenlétet, ha ezeket az országokat nem engedik át az integralistáknak, a fundamentalistáknak és a terroristáknak. „Reméljük, hogy ez a találkozó, amely a Szentatya akaratából jött létre, meghozza majd a gyümölcseit. Mi hiszünk abban, hogy az ima a legerősebb eszköz a béke elnyerésére, a népek találkozásának megvalósulására” – nyilatkozta Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

19:56
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz

16:00