A libanoni maronita pátriárka felhívása: Vessenek véget a háborúknak a Közel-Keleten

2018. július 7. szombat 13:29

Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka felhívást intézett július 7-én Bariból, az ökumenikus imatalálkozóról a nemzetközi közösséghez: „Elég volt a háborúkból Szíriában, Irakban és a Szentföldön!”

A pápa és közel-keleti keresztény egyházak és közösségek vezetőinek találkozása Bariban jelentős spirituális és teológiai tartalommal rendelkezik. Egyben történelmi és politikai jelentőségű is, mivel szükség van arra, hogy felhívást intézzünk a nemzetközi közösséghez: szüntessék be a háborúkat Szíriában, Irakban és a Szentföldön – nyilatkozta a Vatican Newsnak a maronita pátriárka.

Olyan konfliktusokról van szó, amelyekhez gazdasági, stratégiai és politikai érdekek kapcsolódnak. Ferenc pápa már péteri szolgálata kezdetén rámutatott a fegyverkereskedelem csapására. „Elég volt ebből a kereskedelemből. Elég volt világszerte ártatlan személyek millióinak életével játszadozni.”

„Nekünk, pátriárkáknak nagyon fontos a Közel-Kelet. Nem fogadhatjuk el, hogy a nemzetközi közösség a menekültek kérdését minduntalan összekapcsolja a szíriai vagy más országok politikai helyzetével” – mondta Béchara Boutros Raï bíboros, majd emlékeztetett rá: „Olyan térségről van szó, ahol a kereszténység kétezer éve jelen van. Ezek a keresztények az evangélium őrzői, a kereszténység gyökereinek őrzői. Nem élhetünk tovább hadi állapotban”.

A maronita pátriárka hangsúlyozta, hogy mind a szíriai, mind az iraki nép keresztényekből és muzulmánokból tevődik össze, akiket a mértékletesség jellemez. Csak úgy tudják biztosítani ezt a vegyes összetételű jelenlétet, ha ezeket az országokat nem engedik át az integralistáknak, a fundamentalistáknak és a terroristáknak. „Reméljük, hogy ez a találkozó, amely a Szentatya akaratából jött létre, meghozza majd a gyümölcseit. Mi hiszünk abban, hogy az ima a legerősebb eszköz a béke elnyerésére, a népek találkozásának megvalósulására” – nyilatkozta Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

20:40
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

16:04