Magyar egyházi és állami támogatással épült katolikus iskola Észak-Irakban

2018. március 6. kedd 18:31

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere magyar finanszírozásban felépült iskolát adott át március 5-én az észak-iraki kurd régió székhelyén, és szintén magyar támogatással újjáépült lakóházakat adott át egy keresztények lakta faluban.

A miniszter emellett gyógyszer-finanszírozási megállapodást is aláírt az erbíli Szent József-klinikán. Balog Zoltán az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a kurd autonóm kormány oktatási és megbízott vallásügyi miniszterével, Pistivan Szádikkal, valamint a káld katolikus egyház erbíli püspökével, Basár Matti Vardával együtt avatta fel a káld katolikus egyház által fenntartott iskolát, amely a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház együttműködésében, összesen 200 millió forintos támogatással épült fel.

A Szűz Máriáról elnevezett iskola több száz gyermeknek ad lehetőséget a tanulásra. Közöttük vannak eredetileg ott élő és máshonnan elmenekült gyerekek is.

A fiatalok helyben maradásához a legfontosabb az, hogy meginduljon itt az oktatás, hiszen az a célunk, hogy itt segítsük őket, és ne a bajt vigyük Magyarországra a tömeges migrációval – jelentette ki Balog Zoltán. – Segítünk a menekülést fontolgató családoknak abban, hogy itt tudjanak maradni, illetve ha már elmenekültek, visszatérhessenek otthonukba.

A Szent József-klinikán aláírt megállapodás arról szól, hogy a magyar állam a következő hat, illetve nyolc hónapban támogatja a klinika működését. Ebben a térségben ez az egyetlen krónikus betegeket ingyen ellátó egészségügyi intézmény, és több ezer, részben helyi, részben menekült beteget látnak el itt. „Ez szintén a helyben maradást segíti elő az észak-iraki kurd autonóm régióban” – jegyezte meg a miniszter, akinek programjában szerepelt még egy látogatás a keresztények lakta Telszkuf faluban, ahol a magyar állam segítségével, a Magyarország Segít (Hungary Helps) program keretében ezer családnak építették újjá az otthonát, valamint a közösségi házat és a templomot, és bár nagyon közel van a háborús frontvonalhoz, a lakosok már vissza tudtak térni a településre.

A program nem valamelyik nagy nemzetközi szervezeten keresztül, hanem közvetlenül juttatja el a segítséget a rászorultakhoz – mondta Balog Zoltán.

Forrás: MTI

Fotó: Kurddaily.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő