3D-film készült a római pápai bazilikákról

Kultúra – 2016. február 24., szerda | 13:34

A Vatikáni Múzeumról és a firenzei Uffizi képtárról készült 3D-film nagy sikere után áprilistól vetítik az olasz mozikban a négy római pápai bazilikát bemutató újabb háromdimenziós produkciót. A 90 perces alkotás elkészítését a rendkívüli szentév meghirdetése ösztönözte.


Az olaszul San Pietro e le basiliche papali di Roma 3D címet viselő filmet a Sky 3D olasz tematikus csatorna a Vatikáni Televíziós Központtal (CTV) együtt készítette, a Nexo Digital, a Magnitudo Film, és a Sky Arte HD közreműködésével, illetve az Olasz Kulturális Örökség Minisztériumával karöltve.  A vatikáni Szent Péter-, a Falakon kívüli Szent Pál-, a Lateráni Szent János- és a Santa Maria Maggiore-bazilika a római zarándokok legelső állomásai, ám ezek közül a Péter sírjára emelt templomépület önmagában véve is egyike a világ leglátogatottabb huszonöt emlékhelyének.  

A négy bazilika bemutatásának vezérfonala az ókeresztény gyökerekből kiindulva halad előre az egyes korokon át, és átíveli a kereszténység kétezer éves történetét. Négy jeles művészeti szakértő vezeti a nézőket a látnivalók bemutatása során: Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója a Szent Péter-bazilikában kalauzol bennünket, Paolo Portoghesi nemzetközi hírű építész a pápa lateráni székesegyházában kíséri a kamerát, Claudio Strinati művészettörténész az örök város első Mária-templomában fedi fel többek között az 1600 éves mozaikok szépségét és szimbolikáját. (A négy közül egyébként csak ez a bazilika őrizte meg az eredeti struktúráját, míg a többieket az idők során átalakították.) A római városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában, ahol „a népek apostolát” eltemették és a sírja fölé bazilikát emeltek, Micol Forti, a Vatikáni Múzeum kortárs művészeti részlegének igazgatója mutatja be a szerkezetében ősi, ám I. Theodosius császár által átépíttetett bazilikát.

A film olyan helyeket is bemutat, amelyek nemigen látogathatók, mint például a nyolcszögletű Szent Péter Műhely kupolaterme, ahol a bazilika átépítésének jegyzőkönyveit őrzik – többükön Michelangelo Buonarotti aláírásával –, továbbá a Vatikáni Apostoli Könyvtár Sixtus termébe és az Apostoli Palota hercegi termébe. Olyan művészek alkotásait mutatja be a 3D-film eddig nem látott látószögekből, mint Giotto di Bondone, Arnolfo di Cambio, Jacopo Torriti, Pietro Cavallini, Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Francesco Borromini, Domenico Fontana. A film forgatásához különleges állványzatot és síneket építettek, sőt még helikoptert is használtak a madártávlatú felvételekhez. A 3D-film idézi a bazilikák régi csodálóit is, köztük Itália szerelmesét, a francia Stendhalt, aki a híres Római séták című művében örökíti meg a négy bazilikában tett egykori látogatását. A filmet húsvét után mutatják be először Olaszországban, de csak három napon át vetítik, április 11-én, 12-én és 13-án.

A Vatikáni Múzeumról és a firenzei Uffizi képtárról készült 3D-produkciókat Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház vetíti.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Artemagazine.it

Magyar Kurír