Kiállítás nyílt Sík Sándor István király című drámája bemutatója kapcsán a Nemzeti Színházban

Kultúra – 2024. március 9., szombat | 13:32

Sík Sándor István király című drámájának bemutatójához kapcsolódóan március 1-jén kamarakiállítás nyílt Budapesten, a Nemzeti Színházban. A tárlatot március végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállításmegnyitón – a Sík Sándor-drámában István királyt alakító – Rátóti Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, színművészként el kell lépni az elvárásoktól, „és csak saját magamnak és a darabnak kell megfelelnem, hogy annak hitelét és őszinteségét tudjuk átnyújtani a nézőknek”.

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök megköszönte a Nemzeti Színháznak, hogy műsorra tűzték Sík Sándor darabját. Elmondta: Sík Sándor „egy egészen különleges piarista szerzetes volt. Nagyon kreatív ember volt, és nagyon sok mindent tett. Cserkészvezető volt, táborozott a diákokkal, sátorban aludt, és utána egyetemi órákat tartott. Szeged egyik legkiválóbb előadója volt, előadásain tömegek voltak a városból. Lírikus volt, verseket írt, és drámát, és emellett tudott gimnáziumi tanár is lenni.

Nagy kreativitásra volt szükség, és ez a kreativitás megjelenik minden művészi folyamatban. Éppen ezért büszkék vagyunk, és hálásak azért, hogy ezzel a kreatív odaadással újította fel a Nemzeti Színház a darabot, és megmutatja nekünk, hogy most mit is jelent Sík Sándor István király-képe, és segít bennünket, hogy mi is közelebb kerüljünk Sík Sándorhoz, és államalapító királyunkhoz” – fogalmazott a megnyitón a tartományfőnök.

A kiállítást L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja nyitotta meg.

Elmondta: az idei évadban a Nemzeti Színház olyan darabokat tűzött a műsor elejére, amelyekben királyok köré szerveződő tematika is megjelenik; két magyar darabbal az élén: az egyik Katona József nagy klasszikusa, a Bánk bán, a másik Sík Sándor István király című darabja. Mindkét darab azt mutatja, amit ez a kiállítás is megjelenít, hogy az Árpád-kor a magyar történelem szempontjából az egyik legkiemelkedőbb korszak, hiszen az, hogy több mint ezer év után is államalkotó nemzetként élhetünk Európa közepén, az Árpád-házi királyoknak köszönhető.

Magyarország István királynak köszönhetően több mint ezer éve önálló államisággal rendelkezik, ami elválaszthatatlan a kereszténységtől. Ez az állam azért tudott létrejönni és megmaradni, mert azt a bölcs döntést hozták meg államalapító elődeink, hogy nem pusztán csak egy önálló államalakulatot hoznak létre, hanem mindezt a nyugati kereszténységhez kapcsolják, a római pápától kérve felhatalmazást és koronát, és mindehhez olyan jogokat is kivívva, amelyek akkor számos európai uralkodó számára nem adatott meg – fejtette ki L. Simon László.

Hozzátette: Nagyon fontos Sík Sándor darabjának színpadra vitele és ez a kamarakiállítás, mert arra az igazságra irányítja rá a figyelmet, hogy mi, magyarok itt a Kárpát-medencében azért tudunk ma is önálló szuverén állam állampolgáraiként élni és gazdag kultúrát létrehozni és megőrizni, mert Szent István megalapította a Magyar Királyságot, azt a keresztény államot, amely a kereteket és az alapokat hosszú évszázadokra megteremtette.

A tárlaton látható kiállítási tárgyak: egy, Agárdy Gábor, a Nemzeti Színház egykori művésze által készített Szent Korona-másolat; Balogh Eszter képzőművész a koronázási palástról készített festménye; Berzsenyi Krisztina jelmeztervei; id. Weil Róbert képei a Szent Korona zománcképeiről; a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának és a Piarista Múzeumnak Sík Sándor életével kapcsolatos relikviái.

A kiállítás március végéig tekinthető meg Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Wágner Csapó József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria