Százezrek haltak meg az elmúlt években Dél-Szudánban – Ferenc pápa kivételes gesztust tett a békéért

2019. április 12., péntek | 17:17

Dél-Szudán legmagasabb rangú állami és egyházi vezetői kétnapos lelkigyakorlaton vettek részt a Vatikánban április 10–11-én. A lelkigyakorlat résztvevői a második napon Ferenc pápával is találkoztak, aki beszéde végén egy erőteljes és kivételes gesztust tett a béke érdekében.

Ahogy arról hírt adtunk, a lelkigyakorlaton részt vettek a világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-szudáni Köztársaság vezetői, akik május 12-én kezdik meg tevékenységüket. Közöttük volt Salva Kiir Mayardit köztársasági elnök, valamint négy alelnökjelölt: Riek Machar Teny Dhurgon, James Wani Igga, Taban Deng Gai és Rebecca Myandeng De Mabior. Jelen volt a dél-szudáni egyházak tanácsának nyolc tagja is. A lelkigyakorlatot John Baptist Odama, az ugandai Gulu érseke és Agbonkhianmeghe Orobator jezsuita szerzetes, az afrikai és madagaszkári szerzetesi elöljárók konferenciájának elnöke vezette. Az ökumenikus és diplomáciai eseményt a vatikáni államtitkárság és a canterburyi érsek hivatala közösen szervezte.

Öt éven át, 2018-ig véres polgárháború zajlott Dél-Szudánban, melynek során körülbelül 400 ezer embert öltek meg, a konfliktusok következtében hatmillióan éheztek, négymillió ember hagyta el az otthonát, és tönkrement az ország gazdasága.

Most a háborúban szemben álló felek vezetői, Salva Kiir és Riek Machar együtt vettek részt a lelkigyakorlaton a Vatikánban. Ferenc pápa arra kérte őket, hogy tartsanak ki a törékeny békeszerződésük mellett, és őrizzék a békét.

Miután befejezte beszédét, a pápa felállt az íróasztaltól, odament a világ legfiatalabb államának harcos vezetőihez, letérdelt, és megcsókolta mindkettejük lábát. Machar, aki megdöbbent a gesztuson, úgy tűnt, megpróbálta megakadályozni, hogy a pápa letérdeljen előtte. A Szentatya azt mondta neki: „Engedd meg nekem.”

A 82 éves pápa Kiir és Machar után más politikai vezetők felé is megtette ugyanezt a kivételes gesztust; többek között Rebecca Nyandengnek, John Garang –  aki segített megteremteni a független Dél-Szudánt – özvegyének is megcsókolta  a lábát.

Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház feje, aki tanúja volt mindennek, érzelmektől elcsukló hangon ennyit mondott: „Hallottuk Krisztus prófétai hívását. Megbízunk titeket, hogy legyetek a béke nagykövetei.” A résztvevőknek átadtak egy bibliát, amelybe mintegy ajánlásként ezt írták: „Keresd, ami egyesít. Győzd le, ami megoszt.”

Dél-Szudán problémái emberi számítások szerint szinte megoldhatatlannak tűnnek. De nem mindenki vesztette el a reményt. Justin Welby canterburyi érsek vetette fel, hogy szervezzenek lelkigyakorlatot a Vatikánban a dél-szudáni vezetők részvételével. A program nemcsak diplomáciai szempontból volt jelentős, de ökumenikus üzenete is volt; Kiir katolikus, Machar presbiteriánus; a részt vevő egyházi vezetők között pedig szintén volt katolikus, presbiteriánus, illetve anglikán. „A béke lehetséges – mondta Ferenc pápa a találkozón. – Sosem fogok belefáradni ennek ismétlésébe: a béke lehetséges!”

A Szentatya arra ösztönözte az ország vezetőit, vizsgálják meg a lelkiismeretüket, és kérdezzék meg maguktól: „Mit kíván tőlem az Úr a megbocsátás érdekében, mit kell megváltoztatnom az ő kérése szerint a saját hozzáállásomban?” Hozzátette: „Mindannyian követünk el hibákat, vannak, akik kisebbeket, mások sokkal nagyobbakat. Az Úr Jézus azonban mindig megbocsátja azoknak a bűneit, akik megtérnek.”

Ferenc pápa arra kérte a vezetőket, hagyják maguk mögött az ellentéteket. Dél-Szudán népe „elfáradt és kimerült a múltbeli konfliktusoktól”, „vágyakoznak egy jobb jövőre, ami csak a kiengesztelődés és a béke révén valósulhat meg”.

A Szentatya néhány rögtönzött megjegyzést is fűzött az előre megírt beszédéhez. „Teljes szívemből kérem, tartsatok ki a békében – fordult közvetlenül Salva Kiirhez és Riek Macharhoz. – Sok nehézség fog felmerülni, de ne féljetek, haladjatok előre, oldjátok meg a problémákat. Elkezdtetek egy folyamatot: legyen jól befejezve. Vannak nézeteltérések köztetek, igen. Ezeknek a hivatalotokban kell maradniuk, az emberek előtt fogjatok kezet. Ily módon egyszerű állampolgárokból a nemzet atyáivá váltok.”

A dél-szudáni békemegállapodás jövője még tisztázatlan, számos elemző kételkedik abban, hogy a béke tartós lehet az országban, amelyet mély etnikai és törzsi ellentétek osztanak meg, valamint gyengíti az instabilitás miatti félelem. Május 12-én Kiirnek és Macharnak átmeneti kormányt kell alakítania, miközben Szudán, amelytől elszakadva vált Dél-Szudán 2011-ben függetlenné, felügyeli a békefolyamatot.

Még ha kézzelfogható eredményekről egyelőre nem is beszélhetünk, az ökumenikus lelkigyakorlat fontos üzenetet közvetített. Az, hogy a programot a vatikáni államtitkárság és a canterburyi érsek hivatala együtt szervezte, azt bizonyítja, hogy a történelmi nézeteltéréseket félre lehet tenni. A lelkigyakorlaton jelen volt a presbiteriánus Skót Egyház zsinatának korábbi vezetője, John Chalmers is.

Ferenc pápa és Welby érsek egy példa nélküli, közös látogatást tervezett Dél-Szudánba, ám biztonsági okokból az utat 2017-ben elhalasztották. Beszédében a pápa kifejezte reményét, hogy meglátogathatja az országot az anglikán érsekkel és a presbiteriánus zsinat korábbi vezetőjével együtt.

A kérdés, hogy a vatikáni lelkigyakorlat segíthet-e „demilitarizálni az emberi szíveket” – ahogy a pápa fogalmazott. Agbonkhianmeghe Orobator SJ, aki elmélkedéseket tartott a két nap során, azt mondta a pápának, „a vezetők elkötelezték magukat a béke mellett, és hogy igazságot szolgáltatnak a 13 millió dél-szudáni ember számára”.

Az egyházi vezetőknek nincsen katonai vagy gazdasági hatalmuk, és csupán a változó emberi szívekre és elhatározásokra támaszkodhatnak. Április 11-e talán az a nap volt, amikor Ferenc pápa és Welby érsek új utat nyitott a béke felé.

Fordította: Szalontai Anikó

Forrás: The Tablet; Vatican News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle