A helyi közösség kettős évfordulóján, Kismartonban adták át a Balassi Bálint-emlékérmeket

2015. december 22. kedd, 13:03

December 20-án a kismartoni (Eisenstadt) ferences templomban tartották az immár hagyományos Balassi-misét, amelynek keretében a Balassi Bálint-emlékérmek átadására és a Balassi-kardok megáldására is sor került. A szentmise főcelebránsa Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt.

A magyar kortárs líra kiemelkedő alakjainak és a magyar verseket fordító más anyanyelvű költőknek adományozható Balassi Bálint-emlékkard február 14-i átadását minden esetben megelőzi annak ünnepélyes megáldása; ezt az eseményt ezúttal december 20-án tartották az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt), a ferences templomban. Az alkalom egyben a kismartoni magyar katolikusok kettős évfordulója is volt, hiszen öt éve annak, hogy a helyi egyházmegye akkor kinevezett új főpásztora, Ägidius Zsifkovics megalapította az egyházmegye magyar lelkipásztori feladatokat ellátó helynökségét, és négy éve annak, hogy huszonkét esztendő után újra tartanak a városban magyar nyelvű szentmiséket is.

A szentmisét bemutató Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök megáldotta a Balassi-emlékkardokat. A Balassi Bálint-emlékérmet idén Vencser László, az Ausztriai Idegen Nyelvű Lelkészségek országos igazgatója és Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora vehette át.

A jubileumi ünnepi szentmise kezdetén köszöntő szavaiban Zsifkovics püspök elmondta: neki mint őshonos burgenlandinak szívügye volt, hogy az ott élő magyarok anyanyelvükön ünnepelhessenek szentmisét, és örömmel látja, hogy erre valóban szükség volt. „Köszönöm mindenki imáját és munkáját. Kívánom, hogy ez a magyar nyelvű mise legyen egy magyar sziget, ahol az anyanyelvet, kultúrát, lelki életet ápolni és továbbadni lehet” – fogalmazott a megyéspüspök. A főpásztor szavaihoz kapcsolódva Pál László helynök hangsúlyozta: „Ha közösen imádkozunk egymásért, magyarságunkért, hiszem, hogy rajtunk lesz Isten áldása.”

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök elmondta: Balassi Bálint vallásos költő volt, a kardmegáldással együtt pedig annak a hagyománya is kialakult, hogy ennek a szentmisének más és más hazai és külhoni templomok legyenek a helyszínei. „Magam ezt zarándokmisének nevezem, hiszen elzarándokolunk olyan helyekre, ahol magyarok élnek, vagy a helynek valamilyen magyar vonatkozása van. Kulturális és lelki zarándoklat ez egyszerre” – hangsúlyozta a főpásztor.

Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa elmondta: a Balassi-kard a kulturális és történelmi hagyományainkat teszi élővé, vagyis összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövendőt. S ha ezeket a hagyományokat a modern kornak megfelelően – nem pedig a régmúltba révedezve – meg tudjuk újra élni, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy a világ magyarságát egy nemzeti közösségbe szervezzük.

A Balassi Bálint-emlékérmet kapott Vencser Lászlóról a laudációban elhangzott: „Hidat vert régi és új, ódon és haladó, szeminaristák és elöljárók, ember és ember között, majd amikor a Gondviselés úgy hozta, hidat vert Ausztria és szeretett pátriája: Erdély, Gyulafehérvár és Linz között.” A díjazott elmondta: az elismerés újabb ösztönzés számára ahhoz, hogy emberként, magyarként és papként helytálljon, amire eddig is törekedett és ezután is a legfőbb feladata lesz.

Kismartonban Balassi Bálint-emlékéremmel ismerték el Varga János, a bécsi Pázmáneum rektorának emberi és papi érdemeit is.

Varga János 2010 nyara óta vezeti az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye bécsi szemináriumát, a jelenleg tanulmányi és vendégházként működő Collegium Pazmanianumot.

Varga János munkásságának legfőbb jellemzője a sokoldalúság: a papi szolgálatot, a katolikus egyház ausztriai képviseletében való példaértékű szerepvállalását rendszeres írói, szerkesztői, tudósítói aktivitásával teszi gazdagabbá, teljesebbé, s mindeközben Mindszenty József hercegprímás emlékének és szellemi hagyatékának ápolása terén is jeleskedik. Emellett éppoly közel áll hozzá a művészet világa: a zenei, irodalmi, különböző kulturális programoknak nem pusztán helyet ad, hanem értő, avatott házigazdája is azoknak. 

Molnár Pál az ünnepség keretében elmondta: a Balassi-kardokat 2016. február 14-én immár 20. alkalommal adják majd át. Az egyik most megáldott szablya Agócs Sándor Kecskeméten élő költő, a másik Harada Kijomi japán műfordító kezébe kerül, aki József Attila és Ady Endre verseit fordította eddig japánra. „Kérésemre most lefordított egy Balassi-verset is, és nagyon tetszett neki. Köszönte, hogy felhívtam Balassira a figyelmét” – mondta el a Balassi Bálintról elnevezett rangos elismerések alapítója.

A Zólyomban született nagy költőnk, Balassi Bálint, a reneszánsz szerelmi líra és vallásos költészet megújítója emlékére létrehozott Balassi Bálint-emlékkard mára nemzetközivé vált irodalmi díj, amelyet 1997-ben alapítottak Budapesten Molnár Pál újságíró kezdeményezésére.

A 16. századi Európa magyar költőóriásának emléket állító elismerést, a magyar irodalmat a Kárpát-medencében egységesnek tekintve, évente egy magyar költő és – 2001 óta – egy idegen anyanyelvű műfordító veheti át. A kuratórium jutalmazza a magyar líra kiemelkedő alakjait: azokat a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, akik méltók Balassi költészetéhez, s alkotásaikban a magyarság és az európaiság együtt van jelen, valamint kitüntet olyan, európai szellemiségű külföldi irodalmárokat, akik évtizedek óta fordítják anyanyelvükre a magyar verseket, és már néhány Balassi-költeményt is átültettek. A kitüntetettek személyéről a korábbi Balassi-kardos költők döntenek.

A nívós irodalmi emlékdíj legfőbb eleme egy 16. századi magyar végvári szablya mintájára kovácsolt, borotvaélesre fent díszkard, a bonyhádi Balassi-érmes Fazekas József kardkovács munkája. A kard hű másolata a Balassi Menyhért sírjában fellelt és jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött harci eszköznek. A díjhoz tartozik még a szintén Balassi-érmes Vincze László szentendrei nyomdász által készített díszoklevél, valamint két üveg bor, amelyet előzőleg a Balassi-kard borseregszemléjén választanak ki. Három éve, 2002 óta a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra egy erre a célra készített Balassi-szoborral is megajándékozza a kitüntetett költőket. A Balassi Bálint-emlékkard átadásának ünnepségét minden évben a költő névünnepén, Bálint napján, február 14-én rendezik meg.

Fotó: Wikipédia; Hír.ma

Forrás és fotó: Varga Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle