Billings-módszer – Családtervezés az ötvenéves „Humanae vitae” szellemében

2018. július 25. szerda 19:01

„A Billings Ovulációs Módszert (BOM) a 20. század egyik legnagyobb felfedezéseként fogják számon tartani az orvoslás történetében” – mondta Thomas Hilgers professzor, a VI. Pál Pápa Intézet alapító igazgatója.

A BOM-ot könnyű megtanulni és alkalmazni. Ingyenes, semmilyen eszközt, gyógyszert vagy belső vizsgálatot nem igényel. Minden kultúra és vallás részéről elfogadható. Nem véletlen, hogy a módszer elterjedt az egész világon: több mint száz országban oktatják, használják.

50 évvel ezelőtt, 1968. július 25-én jelent meg VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű enciklikája a születésszabályozásról, amely rengeteg vitát okozott. Néhányan rajongtak érte, mások kifejezték nemtetszésüket, sok család küszködött azzal, hogy megfeleljen a pápai tanításnak, ugyanakkor sok nő szenvedett a fogamzásgátló tabletta mellékhatásaitól és aggódott annak hosszú távú következményei miatt.

Ebben a helyzetben Evelyn és John Billings számára nyilvánvalóvá vált, hogy fontos üzenetet kell megosztaniuk: egy rendkívül megbízható és természetes módot a fogamzás megakadályozására. Az enciklika sokakat meglepett – a Billings házaspárt inkább inspirálta VI. Pál pápa a „tudomány embereihez” intézett bátorítása, akik „jelentősen elősegíthetik a házasság és a család jólétét és a lelkiismeret békéjét, ha erőfeszítéseik összevonásával azon munkálkodnak, hogy alaposabban elmagyarázzák a különböző feltételeket, amelyek elősegítik a születések megfelelő szabályozását”. A házaspárnak a módszer terjesztésére irányuló szenvedélye misszionáriusi buzgósággá fokozódott, és meglepő eredményeket hozott. Gyakran úgy beszéltek a BOM-ról, mint „az igazság és szeretet üzenetéről”.

VI. Pál pápa 1969-ben John Billingsnek adományozta a Nagy Szent Gergely-rend kitüntetését a családokért végzett munkájáért. 2008-ban, a Humanae vitae megjelenésének 40. évfordulója alkalmából Rómában megrendezett konferencián  Evelyn Billings ezt mondta a résztvevőknek: „Az igazság áldásai folyamatosan megnyilvánulnak a Billings Ovulációs Módszer oktatói számára. Ez év januárjában oktatási programot indítunk Vietnámban. Most kaptunk örvendetes hírt két új várandósságról, mindkét esetben olyan párokról van szó, akik szenvedtek a meddőség miatt – az egyik 17 évig, a másik 8 évig.”

A Billings-módszer alapja az önmegfigyelés. A női szervezetben lévő, a termékenységre utaló egyetlen specifikus jelnek, a méhnyak által termelt nyák változásainak a figyelemmel kísérését, és ennek az ismeretnek a ciklus különböző szakaszaiban történő alkalmazását jelenti, mely képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható. A módszert az ausztrál orvos házaspár, Evelyn és John Billings fedezte fel 1953-ban. Egy klinikai és kutató orvosokból álló nemzetközi csoport több évtizedes munkájának köszönhetően a módszer tudományos bizonyítást nyert. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1971-ben indított, több országra kiterjedő, átfogó vizsgálata alapján került sor a módszer hivatalos elismerésére, valamint a „Billings Ovulációs Módszer” név felvételére. Megbízhatóságát és szilárd tudományos alapjait az is bizonyítja, hogy belőle nőtt ki egy új reprodukciós tudomány, a Szent II. János Pál pápa által is támogatott Creighton-módszer (Természetes Prokreatív Technológia, Natural Procreative Technology, röviden NaPro Technológia vagy NPT), melyet Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász professzor dolgozott ki az Egyesült Államokban az 1970-es évektől kezdve. Ez a módszer a meddőségkezelésnek a leghatékonyabb, az Egyház által is támogatott formája – a 80 százalékos sikerességi arány messze felülmúlja a mesterséges reprodukciós eljárásokét.

A Nyíregyházán működő Magyarországi Billings Központot a pócspetri székhelyű Fília Alapítvány (Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség) működteti, melynek fő célkitűzései között szerepel a fiatalok keresztény nevelése, a családok támogatása, valamint a természetes családtervezés Billings Ovulációs Módszerének terjesztése. A központ akkreditált oktatói plébániai jegyesoktatáson, családos közösségek találkozóin és iskolai „családi életre nevelés” órákon tanítják a módszert. Meghívásra, előzetes egyeztetés alapján egyházi és világi intézményekben, különböző rendezvényeken ismertetik, oktatják az érdeklődőket, igény szerint pedig egyéni konzultációs alkalmak keretében is.

Október 6-án rendezik meg Pócspetriben az Életek az Életért II. Életvédő Konferenciát az 50 éves Humanae vitae és a 65 éves Billings Ovulációs Módszer ünneplésére. A rendezvény mottója: „Útmutatásaid örömömre vannak…” (Zsolt 119,16).

Elérhetőség:
Magyarországi Billings Központ
4405 Nyíregyháza, Pásztor u. 5.


Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Billings Ovulation Method™ Facebook-oldala; Catholicherald.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

2018. október 16. kedd