Billings-módszer – Családtervezés az ötvenéves „Humanae vitae” szellemében

2018. július 25., szerda | 19:01

„A Billings Ovulációs Módszert (BOM) a 20. század egyik legnagyobb felfedezéseként fogják számon tartani az orvoslás történetében” – mondta Thomas Hilgers professzor, a VI. Pál Pápa Intézet alapító igazgatója.

A BOM-ot könnyű megtanulni és alkalmazni. Ingyenes, semmilyen eszközt, gyógyszert vagy belső vizsgálatot nem igényel. Minden kultúra és vallás részéről elfogadható. Nem véletlen, hogy a módszer elterjedt az egész világon: több mint száz országban oktatják, használják.

50 évvel ezelőtt, 1968. július 25-én jelent meg VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű enciklikája a születésszabályozásról, amely rengeteg vitát okozott. Néhányan rajongtak érte, mások kifejezték nemtetszésüket, sok család küszködött azzal, hogy megfeleljen a pápai tanításnak, ugyanakkor sok nő szenvedett a fogamzásgátló tabletta mellékhatásaitól és aggódott annak hosszú távú következményei miatt.

Ebben a helyzetben Evelyn és John Billings számára nyilvánvalóvá vált, hogy fontos üzenetet kell megosztaniuk: egy rendkívül megbízható és természetes módot a fogamzás megakadályozására. Az enciklika sokakat meglepett – a Billings házaspárt inkább inspirálta VI. Pál pápa a „tudomány embereihez” intézett bátorítása, akik „jelentősen elősegíthetik a házasság és a család jólétét és a lelkiismeret békéjét, ha erőfeszítéseik összevonásával azon munkálkodnak, hogy alaposabban elmagyarázzák a különböző feltételeket, amelyek elősegítik a születések megfelelő szabályozását”. A házaspárnak a módszer terjesztésére irányuló szenvedélye misszionáriusi buzgósággá fokozódott, és meglepő eredményeket hozott. Gyakran úgy beszéltek a BOM-ról, mint „az igazság és szeretet üzenetéről”.

VI. Pál pápa 1969-ben John Billingsnek adományozta a Nagy Szent Gergely-rend kitüntetését a családokért végzett munkájáért. 2008-ban, a Humanae vitae megjelenésének 40. évfordulója alkalmából Rómában megrendezett konferencián  Evelyn Billings ezt mondta a résztvevőknek: „Az igazság áldásai folyamatosan megnyilvánulnak a Billings Ovulációs Módszer oktatói számára. Ez év januárjában oktatási programot indítunk Vietnámban. Most kaptunk örvendetes hírt két új várandósságról, mindkét esetben olyan párokról van szó, akik szenvedtek a meddőség miatt – az egyik 17 évig, a másik 8 évig.”

A Billings-módszer alapja az önmegfigyelés. A női szervezetben lévő, a termékenységre utaló egyetlen specifikus jelnek, a méhnyak által termelt nyák változásainak a figyelemmel kísérését, és ennek az ismeretnek a ciklus különböző szakaszaiban történő alkalmazását jelenti, mely képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható. A módszert az ausztrál orvos házaspár, Evelyn és John Billings fedezte fel 1953-ban. Egy klinikai és kutató orvosokból álló nemzetközi csoport több évtizedes munkájának köszönhetően a módszer tudományos bizonyítást nyert. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1971-ben indított, több országra kiterjedő, átfogó vizsgálata alapján került sor a módszer hivatalos elismerésére, valamint a „Billings Ovulációs Módszer” név felvételére. Megbízhatóságát és szilárd tudományos alapjait az is bizonyítja, hogy belőle nőtt ki egy új reprodukciós tudomány, a Szent II. János Pál pápa által is támogatott Creighton-módszer (Természetes Prokreatív Technológia, Natural Procreative Technology, röviden NaPro Technológia vagy NPT), melyet Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász professzor dolgozott ki az Egyesült Államokban az 1970-es évektől kezdve. Ez a módszer a meddőségkezelésnek a leghatékonyabb, az Egyház által is támogatott formája – a 80 százalékos sikerességi arány messze felülmúlja a mesterséges reprodukciós eljárásokét.

A Nyíregyházán működő Magyarországi Billings Központot a pócspetri székhelyű Fília Alapítvány (Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség) működteti, melynek fő célkitűzései között szerepel a fiatalok keresztény nevelése, a családok támogatása, valamint a természetes családtervezés Billings Ovulációs Módszerének terjesztése. A központ akkreditált oktatói plébániai jegyesoktatáson, családos közösségek találkozóin és iskolai „családi életre nevelés” órákon tanítják a módszert. Meghívásra, előzetes egyeztetés alapján egyházi és világi intézményekben, különböző rendezvényeken ismertetik, oktatják az érdeklődőket, igény szerint pedig egyéni konzultációs alkalmak keretében is.

Október 6-án rendezik meg Pócspetriben az Életek az Életért II. Életvédő Konferenciát az 50 éves Humanae vitae és a 65 éves Billings Ovulációs Módszer ünneplésére. A rendezvény mottója: „Útmutatásaid örömömre vannak…” (Zsolt 119,16).

Elérhetőség:
Magyarországi Billings Központ
4405 Nyíregyháza, Pásztor u. 5.


Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Billings Ovulation Method™ Facebook-oldala; Catholicherald.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle