Francia katolikus sajtódíjat hoztak létre Jacques Hamel emlékére

2017. augusztus 10. csütörtök 19:12

„A béke és a vallásközi párbeszéd érdekében indított minden kezdeményezés támogatására” a francia Katolikus Médiaszövetség (FMC) létrehozta a Jacques Hamel-díjat a francia pap halálának első évfordulóján, július 26-án.

A szervezet ezzel kíván emléket állítani a dzsihadisták által tavaly nyáron Saint-Etienne-du-Rouvray-ben megölt Jacques Hamel atyának, akinek május végén megkezdődött a boldoggáavatási eljárása.

„A drámai események kapcsán, amelyek az utóbbi hónapokban meghatározták a híreket Franciaországban és máshol is, a tömegtájékoztatásnak alapvető szerepe volt a gyűlölet és az erőszak elleni ellenállásban. Ennek megfelelően tehát a Hamel-díjat a színvonalas, valamint a gyűlölettel és az erőszakkal szembeni ellenállás ügyének szentelt újságírói munkáért osztjuk ki” – írja a francia katolikus szervezet. „Az elismerésre olyan újságírói szolgálat jelölhető, amely 2017-ben jelent meg először az írott sajtóban, rádióban vagy televízióban.”

2018. január 24-én, az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc ünnepén adják át először a díjat Lourdes-ban. Az elbíráló testület által kiosztott díjjal együtt 1500 euro pénzbeli elismerés is jár.

Hamel atya meggyilkolása világszerte nagy megrázkódtatást váltott ki. 2016. szeptember 14-én reggel Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában szentmisét mutatott be Jacques Hamel lelki üdvéért a roueni egyházmegye nyolcvan zarándoka és püspökük, Dominique Lebrun részvételével. A pápa az elhunytat jó, szelíd, testvéries embernek nevezte, „aki mindig a béketeremtést kereste. Mégis úgy ölték meg, mintha bűnöző lenne. Ez az üldöztetés sátáni jellege” – mutatott rá a szentmisén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
lezarult-brenner-janos-emlekev
Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

16:40
miert-nem-mondta-meg-keresztelo-janos
Miért nem mondta meg Keresztelő János?

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 1,6–8; 19–28)

16:00
Mai evangélium – 2017. december 16.

Mai evangélium – 2017. december 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 17,10-13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle