Maradiaga bíboros a globális klímaváltozásról

Nézőpont – 2015. január 21., szerda | 9:55

Rodríguez Maradiaga hondurasi bíboros egy Würzburgban tartott előadáson a globalizáció kritikáját megfogalmazva világméretű szolidaritásra szólított fel január 15-én. Az Európai Unió klímapolitikáját bírálva a klímaváltozás globális kihívásáról beszélt.

Friedhelm Hofmann würzburgi püspök meghívására látogatott a Majna-parti városba Rodríguez Maradiaga tegucigalpai érsek. Január 15-én előadást tartott a helyi közélet és egyházak vezető képviselői jelenlétében. A Nemzetközi Karitász elnöke, aki Ferenc pápa tanácsadójaként is közreműködik, ezerháromszáz fős hallgatóság előtt beszélt Igazságosság és béke – Szolidárisan élni az egyetlen világban címmel a globalizáció, a szolidaritás és a klímaváltozás kérdéseiről. Az eseményről a Vatikáni Rádió német szerkesztősége és a würzburgi egyházmegye számolt be.

Olyan világ jön létre, melyben a mohóság, a nyereségvágy az emberek többségét a peremre szorítja. A társadalmak olyan technológiai folyamatokat élnek meg, amelyek soha nem látott lehetőségeket hoznak, másrészt viszont újra és újra mások kiszorításával járnak. Óriási szükség van arra, hogy újra higgyünk az emberben és az emberiségben, hogy képes a legnemesebb értékei – a felebaráti szeretet, a szolidaritás – szerint cselekedni. Fel kell lépnünk a világ új rendje ellen – mely valójában éppen a rend hiánya –, mégpedig a nemzetközi jog eszközeivel.

Maradiaga bíboros hangsúlyozta, legnagyobb kihívásnak a klímaváltozást tekinti, melynek következményei leginkább a szegények életét befolyásolják. A bíboros nem ért egyet az EU klímapolitikájával, határozott kritikát fogalmazott meg a jelenlegi helyzetről. A politika rövidlátóvá vált, a hatalom megtartására összpontosít. A politikai vezetés számára legfontosabb a globalizált gazdaság működése, a gyors és maximális haszon realizálása. Nincsenek közép- és hosszú távú stratégiák, melyek a következő generációk életét tekintik viszonyítási pontnak – mondta Maradiaga bíboros, kapcsolódva Ferenc pápa Strasbourgban elmondott beszédéhez.

Tudatosítani kell, hogy a klímaváltozás következményei elsősorban a szegények életét sújtják. Nem tekinthetjük pusztán technológiai kérdésnek, hanem látnunk kell az erkölcsi kihívást – mutatott rá a filozófiát, teológiát, fizikát és kémiát is tanult bíboros. Ferenc pápa készülő környezetvédelemmel foglalkozó enciklikája is annak jele, mennyire fontosnak tartja a Szentatya a kérdést.

Maradiaga bíboros arra szólította fel az egyházat, lépjen fel aktívan a Párizsban tartandó klímakonferencia sikeréért. Nemcsak a szegények élete, de a következő generáció gyermekeinek élete a tét – zárta beszédét a hondurasi főpásztor.

Fotó: Bistum Würzburg, Caritas Würzburg, Weltkirche.katholisch.de

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria