Már lehet csatlakozni a XII. Ars Sacra Fesztiválhoz

Kultúra – 2018. április 22., vasárnap | 14:53

„Tekints az égre, és lásd meg!” mottóval rendezik meg szeptember 15. és 23. között a XII. Ars Sacra Fesztivált. A keresztény művészeteket bemutató rendezvényhez idén is csatlakozik a Nyitott Templomok Napja és a III. Ars Sacra Filmfesztivál.

Az Ars Sacra Fesztivál az Ars Sacra Alapítvány által szervezett, minden év szeptember harmadik hétvégéjétől kilenc napon át tartó ingyenes rendezvénysorozat, mely a Kulturális Örökség Napjaihoz is kapcsolódik. Célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a zsidó–keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani az egyetemes értékekre a művészet minden ágának bevonásával.

A fesztiválhoz az ország legnagyobb múzeumai, kiállítóhelyei, galériái, színházai, templomai, kulturális központjai és egyházművészeti gyűjteményei is csatlakoztak. Az Ars Sacra Fesztivál a nemzetközi zsűritől EFFElabel 2017/18 minősítést kapott; logója egész Európában védett.

Az Ars Sacra Alapítvány várja minden olyan művész, együttes, intézmény, szervezet vagy magánszemély jelentkezését, aki/amely az egyetemes értékek felmutatásával törekszik láthatóvá tenni a láthatatlant, és felragyogtatni a teremtés csodáját. A fesztiválra olyan új vagy már meglévő programmal lehet jelentkezni, amely a fesztivál idején (akár egy rövid ideig is) ingyenesen látogatható. A művészek az ars-sacra.hu oldalon tölthetik fel programjukat július 15-ig.

Jelentkezhetnek múzeumok, kiállítóhelyek, galériák és műtermek szakrális kiállítással, tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal; kulturális központok és művelődési házak, színházak, képző- és iparművészek, előadóművészek, zenészek mozgásművészek; templomok kiállításokkal, előadásokkal és koncertek befogadásával; iskolák színi előadásokkal, versmondó estekkel, kiállítással, zenei programokkal, valamint helytörténészek, művészettörténészek és építészek szakrális épületek bemutatásával.

A Nyitott Templomok Napját szeptember 15-én rendezik meg. A rendezvényhez való csatlakozásra az Ars Sacra Alapítvány a történelmi egyházak képviselőit hívja, hogy nyissák meg templomaik kapuit, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket; mutassák be a hit szemével a templom építészeti, művészeti értékeit, azok mai üzenetét.

A Nyitott Templomok Napján az érdeklődők ingyenes előadásokat, beszélgetéseket és koncerteket hallgathatnak, kiállításokat tekinthetnek meg, valamint részt vehetnek gyerekprogramokon és filmvetítéseken is. A Nyitott Templomok Napja csatlakozik a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészüléshez is. A második felkészülési év témája: az Eucharisztia mint az Egyház forrása. A jelentkező közösségek szintén július 15-ig tölthetik fel programjukat.

Az Ars Sacra Fesztivállal párhuzamosan rendezik meg a III. Ars Sacra Filmfesztivált szeptember 15. és 23. között a DocuArt Filmművészeti Központban. A seregszemlére olyan filmeket várnak, melyek emberi sorsokról, az emberi élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről és az örök emberi értékekről szólnak; bemutatják a magyarság történelmét, kiemelkedő személyiségeit, kultúráját vagy a határon túli magyarság sorsát; részben vagy egészében a szakralitás fogalomkörébe tartozó témával foglalkoznak.

Műfaji megkötés nélkül az alábbi kategóriákban lehet nevezni: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, illetve rövidfilm. A beküldött alkotásokat szakmai zsűri bírálja el; a versenyprogramba választott munkákat nyilvános vetítésen mutatják be. A zsűri kategóriánként ad ki díjakat.

A filmeket június 30-ig kell beküldeni. A filmfesztiválra a 2016. január 1-je után készült és a tavalyi Ars Sacra Filmfesztiválra nem nevezett filmekkel lehet jelentkezni. Egy alkotótól kategóriánként két-két mű nevezhető. A versenybe válogatott filmekről a végleges formátumot lemezen vagy pendrive-on kérik a szervezők szeptember 1-ig.  Az online nevezési lap ITT tölthető ki. Nevezési díj nincs.

További információk: ars-sacra.hu

Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria