Száz éve lett törvényesen elismert vallás az iszlám hazánkban

2016. március 30. szerda 18:16

Az iszlám vallás magyarországi elismerésének századik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott március 30-án Budapesten a Magyar Iszlám Közösség.

Colleen Bell amerikai nagykövet, Hásim el-Mahrúki, az Iszlám Világliga képviselője és Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke a budapesti Hotel Aquincumban tartott rendezvényen

„Magyarország befogadó nemzet. Ezt bizonyítja, hogy a történelemben mi, magyarok hirdettük ki elsőként, 1568-ban a tordai országgyűlésen a lelkiismereti szabadság és a vallási türelem törvényét” – mondta beszédében Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, majd iszlám hitre tért történelmi személyiségeink munkásságát méltatta. A máról szólva kijelentette: „Hazánkban 32 vallási közösséget tartunk nyilván bevett egyházként. Közöttük két iszlám közösség is ilyen státust élvez.” A szomorú aktualitásra rátérve elmondta, „fontos, hogy Párizs, Brüsszel és Közép-Pakisztán után is különbséget tudjunk tenni a vallás és a radikalizmus, az esztelen erőszak elkövetőinek zavaros világnézete között. Azért is fontos ez a különbségtétel, hogy továbbra is megelőzhető legyen az iszlamofóbia kialakulása. Magyarországon a muszlimok hitük miatt nem szenvednek hátrányos megkülönböztetést.” Az állam és az iszlám egyházak kapcsolatáról szólva kiemelte: „Magyarország kormánya anyagi támogatásával is segíti a két iszlám egyházat. Nem csak jogi lehetőséget biztosít arra, hogy a közfeladat ellátásban – a köznevelés, illetve a szociális ellátás területén – a Magyar Iszlám Közösség intézményeket tartson fenn, hanem ezek finanszírozását a többi egyházi intézménnyel azonos módon és mértékben biztosítja.”

A jövőre nézve feladatot is megfogalmazott a helyettes államtitkár, amikor beszédében hangsúlyozta: „Emberi gondolkodásunk hajlamos az általánosításra. Ezért is van szükségünk nagyfokú tudatosságra ahhoz, hogy megkülönböztessük a vallást a terrorizmustól. Különösen most, amikor a nagyhét kezdetén, a keresztény világ által Krisztus szenvedésére való emlékezés idején  elkövetett terrorista öldöklést követően, több tucat ember személyes életébe költözött  az értelmetlen szenvedés, és még ma is sokan kórházban szenvednek, haldokolnak közülük.”

Nagy a muszlimok felelőssége: saját érdekükben se maradjanak szótlanok, mutassák meg az iszlám jó arcát! – fogalmazott Hegyi László. „Amikor megemlékezünk a muszlim kultúra és hit megismeréséért és megismertetéséért dolgozó nagy tudósainkról, történelmünk jeles személyiségeiről, az elmúlt száz évről, a mai, jubileumi napon kívánjuk valamennyi magyarországi muszlimnak, hogy szent hagyományukat, hitüket őrizve és követve járuljanak hozzá hazánk felemelkedéséhez” – zárta beszédét az államtitkár.

Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet hangsúlyozta: a terrorcselekmények félelmeket ébresztenek a társadalomban, arra késztetnek, hogy démonizáljunk egyes társadalmi csoportokat. Ha viszont engedünk e félelmeknek, a terroristák győznek, és ezt nem lehet hagyni – mondta.

A diplomata kifejtette: komoly társadalmi és politikai változások közepette történt meg az iszlám vallás törvényes elismerése 1916-ban, és ma Európában és világszerte ismét történelmi horderejű társadalmi átalakulásnak lehetünk tanúi.

Közölte: hárommillió iszlám hívő él az Egyesült Államokban, és a nemzet születésétől szerves részét képezték a társadalomnak. Azonban sok békés és törvénytisztelő muszlim hívő „igaztalan megvetéssel és személyeskedő bántással” szembesült a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után – emlékeztetett.

Colleen Bell elmondta: Magyarországon a muszlimokkal szembeni ellenérzések először tavaly, a migrációs válsággal összefüggésben jelentkeztek, majd a párizsi támadást követően ismét felszínre kerültek. Egy újabb borzalmas támadás után ki kell jelenteni, hogy e „gyáva gyilkosságok elkövetői csak annyira képviselik a világ 1,6 milliárd muszlim hívőjét, mint amennyire egy rohadt alma az összes almát” – fogalmazott.

A diplomata arra is kitért, hogy a migrációs válságra adandó válasznak a biztonság, a könyörület és az emberi méltóság talaján kell állnia, és ezen alapelveket a Magyar Iszlám Közösség is magáénak vallja.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke hangoztatta: „ezekben a muszlimoknak nehéz időkben” a megemlékezésen jelenlévők nem értenek egyet azzal, hogy e vallás és a terrorizmus, a bűnözés közé egyenlőségjelet tegyenek, ami tiszteletre méltó és bátorságra vall.

Felidézte: a magyar Országgyűlés 1916-ban egy ellenszavazattal szavazta meg az iszlám vallás törvényes elismerését, képviselők támogató beszédeket tartottak az Országházban.

Mint mondta, az elmúlt száz évben egy muszlim sem követett el terrorcselekményt Magyarországon, viszont tisztességesen adóztak. „Mind testvérek vagyunk”, és közös felelősségünk a béke és a kölcsönös tisztelet megtartása – vélekedett. Hozzáfűzte: azt kívánja, hogy Magyarország a hazai muszlimokkal együtt fejlődjön békében, és „legyen békesség az emberek szívében”.

Forrás: Kormány.hu; MTI

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
unnep-komaromban-szent-andras-templomot-basilica-minor-rangra-emeltek
Ünnep Komáromban: a Szent András templomot Basilica minor rangra emelték

A 29. komáromi imanap keretében április 22-én Orosch János nagyszombati érsek főcelebrálásával ünnepi szentmisén hirdették ki, hogy a felvidéki Komárom Szent András plébániatemplomát Basilica minor rangra emelték.

00:15
lejtenyi-emanuel-otthon-lenni-hivatasunkban-otthon-lenni-az-eletunkben
Lejtényi Emánuel: Otthon lenni a hivatásunkban, otthon lenni az életünkben

Húsvét negyedik vasárnapja, a Jó Pásztor vasárnapja a papi és szerzetesi hivatások ünnepe. Lejtényi Emánuel atyával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági referensével hivatás és küldetés viszonyáról, útkeresésről és önismeretről, kiégésről és megújulásról beszélgettünk.

2018. április 22. vasárnap