A szeretetszolgálat logikája – A Gyulafehérvári Caritas segítségével változások indultak Zetelakán

2019. április 6., szombat | 18:39

A Hargita megyei Zetelaka község kibővítette kapcsolatát a Gyulafehérvári Caritas szervezettel. Az eredményekről és a tervekről Balázs Katalin beszámolóját közöljük a gyulafehérvári szeretetszolgálat honlapjáról.

Aki felelősen vezet egy kisebb-nagyobb közösséget, családfenntartó vagy éppen településvezető, tudja: a rábízottak javát akkor szolgálja a legjobban, ha belátja, ereje, tudása véges, a munkavégzést arra érdemes rábízni, aki ahhoz jobban ért. Zetelaka község vezetése erre a felismerésre jutott, és így remény van arra, hogy a közösség egyik legjelentősebb problémája is megoldásokra leljen.

Zetelaka község lakossága, beleértve Zeteváralját is, hatezer személyre tehető. Zetelakán a lakosság száma 4 600 fő, melyből 500 roma nemzetiségű, és a két náció között, sőt egy náción belül sincs mindig békesség. A községvezetés erre a problémára is megoldást keresve kibővítette kapcsolatát a Gyulafehérvári Caritasszal, így ma már eredményekről és tervekről egyaránt beszélhetünk, s hat pontban összegezhetjük a szeretetszolgálat logikáját.

Mérd fel a helyzetet!

A Gyulafehérvári Caritas tevékenységei nem idegenek Zetelakán. Az otthoni beteggondozó tizenöt személyhez kopogtat be rendszeresen, s mint tudjuk, az egyedül élő, segítségre szoruló emberek száma manapság egyre csak gyarapszik. Az önállátó, de társaságra vágyók szintén a karitász szervezésében találkoznak kéthetente, az idősek klubjában, ahol hozzávetőleg nyolcvanan nyernek új élményeket a testi-lelki egészség megőrzését szolgáló csoportos foglalkozások, lelkinapok, kirándulások vagy éppen bálok által. Évente családnapot is szerveznek a községben, ilyenkor a nagyszülők, szülők és a gyermekek közös elfoglaltságot keresnek, együtt töltik az időt.

Az együttlét az egyik nagy szükséglet, hiszen Erdélyben Zetelaka sem kivétel: a felnőtt lakosság jelentős része családjától távol keresi a kenyerét, és ebben nincs különbség nemzetiségi alapon. A községben lakó romák körében is sokan vannak idegenben, a nagyszülőkre hagyott gyermekek pedig az iskolába járást a teendők között az utolsó helyre szorítják. Esetükben ráadás az is, hogy sokszor analfabéta családban nőnek fel, így az írás-olvasás ismeretének kisebb a szerepe, az éhség a pénzkeresést diktálja, a kultúra pedig a 12–13 éves kislány férjhez adását helyezi elébb a tollforgatásnál.

A nevelés jelentene előrelépést a mélyszegénységben élő családok következő generációjának, a jelen viszont még konfliktusos: közösségen belüli egyet nem értések, akár gyilkosságig elmenő összetűzések, a hivatali ügyintézést ellehetetlenítő viselkedés, a közrendre és egészségügyre egyaránt kiható szokások nehezítik a helyzetet. Ezzel szemben a zetelakiak másik csoportja, a többség tagjait irritálja, ha gyermekük vegyes osztályban kell, hogy járjon, ha a templomban a másik közösségből való is jelen van, és ha rendbontás történik, a tettesre – vagy éppen a bűnbakra – egyből rámutatnak.

Kérj segítséget!

Nagy Attila polgármester a helyzetfelmérés során látott rá: az állapoton javítani csak közösen lehet, és bizony, áldozni kell a változásra. A döntéshozó testület tagjai voltak azok, akik közvetlen belátták, érdemes erre pénzt elkülöníteni akkor is, ha ezer helyre kellene a költségvetésből jutnia Ne milliárdokra gondoljanak, a költségek egy felsőfokú végzettséggel rendelkező középvezető bruttó bérét jelentik. Ennyit ad az önkormányzat a karitász egy olyan tevékenységére, mely immár két esztendeje működik sikeresen. A sikert itt abban mérik, hogy a roma szülők is felismerték a szükségességét, és már várólistát is indítottak, annyian akarnak a délutáni foglalkoztatóba járni.

Bízz másokban!

Az iskola udvarán lévő épület alagsorában gyűlnek össze naponta, iskola után huszonnégyen. Ők azok, akik a délutáni foglalkoztatóban többféle eledelt kapnak: ételt gyomorkorgás ellen, szellemi táplálékot, hogy utolérhessék tudásban az osztálytársaikat, édességet dicséret gyanánt. Az ajándékok sora nem véges, hiszen a délutánt együtt töltik a két nevelővel, Ráduly Beatrixszal és Tókos Norberttel. Nő és férfi egészíti ki egymást itt tudásban, szeretetben, hogy a tanoncok a szorzás, osztás mellett anya- és apaképet is kapjanak. Aztán a tudás aranyat ér, pontosabban piros pontot, amely a havi vásáron játékra, ruhára váltható. Érdemes lenne bekukkantani egy ilyen alkudozásra, megnézni, mire képes Norbi kofaként, Trixi pedig hogyan veszi szárnyai alá a gyerekeket, s dédelgeti még egy kicsit őket, mielőtt kettes sorban elhagynák az iskolaudvart.

Az iskolaigazgató azt állítja, nekik nagy segítség az, ami délutánonként az alagsori termekben történik, meglátszik a gyermekeken, mekkora igyekezettel próbálják behozni hátrányukat. Érvényes ez a tanulásra, de a viselkedésre is: ma már pontosan tiszteletben tudják tartani azt, ami a másé.

Gondolkodj közösségben!

A délutáni foglalkoztatóból a gyerek bár új ismerettel, de a régi helyre megy haza, ahol a sérelmek, a lenézettség, az elutasítottság is jelen van. A szakadék szűkítését a két közösség között éppen egy sánc kitisztításával sikerült elkezdeni.

Nagy Attila polgármester elmondta, neki nagyon nehéz volt szót érteni, ahányszor a közösségbe ment, mindenki egyszerre akart hozzászólni, és a hangzavarban elveszett a megoldás lehetősége. A polgármester jelezte: érzi, hogy van szándék a párbeszédre, csak a „beszélt nyelvek” különbözőek. Egy programja, az United Network révén a Gyulafehérvári Caritas lett a „tolmács”. Egy esztendeje, hogy a munkatársak kapcsolatot tartanak a romákkal, közéjük mentek, hogy félelmeiket, nehézségeiket értsék. Így derült ki például, hogy attól tartanak, a szeméttel megtelt árok nem tudja elvezetni a dombról bejövő vízmennyiséget, és félő, hogy egyszer viszi a víz a házukat. Sikerült találni a közösségből képviselőket, akik a program vezetőivel együtt leültek tárgyalni a polgármesteri hivatalban, és egyezség született: az önkormányzat gépeket, a közösség pedig fizikai erejét adja. És kitakarították a sáncot.

Ezzel párhuzamosan tavaly elkezdődött a rendszeres találkozás a Zetelakához tartozó Gátmege fiataljaival, akik a megelőzés témakörében sok újdonságot hallhatnak a két karitászos munkatárstól. Hosszú távú, évtizedeket is igénylő munka ez, amelynek hiszik, hogy lesz eredménye. Fűzi Imola, a program intézményi facilitátora, a közösség segítője a céljaik elérésében. Elmondta, tizenkét témakörben határozták meg a tennivalókat, amelyek a zetelaki mindennapok jobbítását szolgálják. Ezek egyike a szemételhelyezés kérdése, melynek megoldására hamarosan egy, a település egészét érintő elképzelést tárnak a községvezetés elé.

A polgármester úgy látja, a romák képesek arra, hogy nyújtsák a kezüket, a többségi lakosságnak pedig megéri elfogadni a kinyújtott kezet. Ahhoz, hogy a kisebbség viselkedése változzon, a többség is kell, hogy módosítson hozzáállásán. Hiszi, hogy a hozzáértők ebben nagy segítségükre lesznek, de mindenki a maga helyén el kell, hogy végezze a feladatát, megváltoztassa mentalitását. Nem álom ez, hiszen máris látja a hozadékát: vannak romák, akik helyi cégeknél kérnek munkalehetőséget, és ha kapnak, azt meg is tudják becsülni. Ez a folyamat sok területre kitágítható.

Keresd a közös hangot!

Két közösség közeledését nem könnyítik meg a rossz tapasztalatok, mégis van az a nyelv, amely közérthető. Ausztriából indult a szociális kórus nevet viselő program, a Superar, amely hasonló helyzetekben hihetetlen eredményt hozott. A karitász munkatársa, Vetési Nándor elmondta, Erdély hat települése vehet ebben részt, ezek egyike Zetelaka. A délutáni foglalkoztató elemistái képezik a kórus magját. Ők már énekelnek, és arra várnak, hogy csapatuk kiegészüljön magyar nemzetiségű elsőtől negyedik osztályba járó diákokkal. Mert a zene nyelve közelebb hozhatja egyszer a gyerekeket, aztán a felnőtteket, a közösségeket.

Bízz a közösségben!

2019. március végén érdemes a jelenre tekinteni: elindult valami, ami a békességet szolgálja Zetelaka községben. Az oktatás, a rendteremtés vagy akár a közös éneklés, logikus, hogy mind-mind a haladás felé vezet. Ezek adják a reményt, hogy lesz egyszer egy központ, ahová délutáni foglalkozásra járnak a gyerekek, ott várják kézműveskedni vagy éppen előadásokat hallgatni a szülőket is. Olyan központ lesz ez, mely a község kicsinyített mása: ahol nem bőrszín szerint ítéltetik meg a kezét nyújtó embert.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas

Fotó: Balázs Katalin

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle