Bemutatjuk a betlehemi Születés Nemzetközi Múzeumát

Kultúra – 2016. december 26., hétfő | 16:01

Az UNESCO, a Palesztin Nemzeti Hatóság és az olasz kormány támogatásával létrehozott Születés Nemzetközi Múzeumát 1999 szentestéjén avatták fel.

A VIS-szel (Volontariato Internazionale per lo Sviluppo – Nemzetközi Önkéntesek a Fejlesztésért) közös együttműködésben alapított múzeum működését a második intifáda idején fel kellett függeszteni, így 2010-ben kezdhette meg újra munkáját.

Amellett, hogy jelentős vonzerő a zarándokok számára, a múzeum ihletet és az ötletek végtelen forrását jelenti Betlehem művészei és kézművesei számára, hiszen hozzáférhetővé teszi a művészi betlehemek készítésének teljes dokumentációját és információs anyagát.

A múzeum Betlehem középpontjában található, néhány méterre a Születés-bazilikától, a szalézi rendház első emeletén. A Születés Nemzetközi Múzeuma (Museo Internazionale della Nativitá) a világ legkülönfélébb tájairól származó, különböző méretű és stílusban készült, körülbelül kétszáz betlehemet mutat be. A betlehemek különbözősége így a hagyományok, rítusok, liturgiák és kultúrák különféleségébe is bepillantást enged. A múzeum minden betleheme egyedülálló, Krisztus születését különböző helyeken és időben ábrázolják, az adott kultúra lencséjén keresztül.

A Születés Nemzetközi Múzeuma szorosan kapcsolódik a Szalézi Művészeti Központ munkájához, hiszen ez az egyetlen iskola Palesztinában, ahol intézményes keretek között tanítják az olajfa, a gyöngyház és a kerámia hagyományos gyártási és feldolgozási technikáit.

Amellett, hogy a világ minden tájáról érkező zarándokot vonz, a múzeum bevételéből fenntartja a művészeti központot, amely az ötletek, stílusok, technikák és művészi kifejezések kiapadhatatlan forrásaként lehetőséget teremt a fiatal palesztin művészek és kézművesek számára, hogy fejlesszék képességeiket.

A palesztin területeken uralkodó politikai helyzet miatt a központ diákjai nem tudnak utazni és új művészeti formákat tanulni. A múzeum mégis lehetővé teszi számukra a különböző művészeti stílusokkal és technikákkal való kapcsolatba lépést, egyfelől a világ 52 országából származó műtárgyak, másfelől kurzusok és workshopok szervezésével. A tanfolyamokat nemzetközi művészek közreműködésével szervezik, amelyeket évente három alkalommal szerveznek meg, minden alkalommal legalább 25 helyi fiatal művész és kézműves részvételével. A találkozások eredményeként egy-egy műalkotás születik, amelyet vagy a múzeumban, vagy a művészeti központban mutatnak be, minden alkalommal más kulturális gazdagságot szemléltetve.

A Szalézi Művészeti Központot 2005-ben alapították Betlehemben, a betlehemi szalézi közösség és a VIS együttműködésével, az olasz külügyminisztérium támogatásával. A központ azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összekapcsolja a palesztin kézműves örökség megőrzését a fiatal kézművesek kreativitásának ösztönzésével. A művészeti központ tevékenységei között különösen jelentős a hátrányos helyzetű fiatalok csoportjainak irányítása, mint például a menekültek, a nők ellen elkövetett erőszak áldozatai, valamilyen testi fogyatékkal élő gyermekek, és egykori politikai foglyok.

A központ fő célja, hogy kiemelje és felmutassa a helyi hagyományok értékeit és jó iparosokat képezzen, valamint hogy megkönnyítse a fiataloknak a munka világába való belépést, új munkalehetőségeket teremtve az ágazatban. Emiatt a Szalézi Művészeti Központ különböző tevékenységeket végez, amelyek célja, hogy elősegítsék az egykori diákok részvételét az üzleti világban, így gépekeket és munkaeszközöket adományoznak, segítséget nyújtanak a kis házi műhelyek megnyitásában és mikrohiteleket adnak a tevékenység beindítására. Sok diáknak biztosított már kellő lendületet ez a támogatás, amely lehetővé tette számukra, hogy leküzdjék egy üzlet indításakor jelentkező kezdeti akadályokat és hiányokat.

Azoknak a fiúknak az élettörténetei és sikerei, akik részt vettek a központban folyó képzéseken, reményt adnak a palesztin fiataloknak, és ez az az erő, amely sarkallja a szaléziakat és a VIS önkénteseit, hogy megbirkózzanak a gazdasági és társadalmi nehézségekkel, amelyekkel helyi és nemzetközi szinten szembesülnek.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; Bollettino Salesiano; Salesianbetlehem.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria