Bemutatkozik a Szent Szív Társaság – Sacré Coeur nővérek

2015. június 6. szombat 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A Jézus Szent Szíve dicsőségéért a nevelés apostoli szolgálatát végző pápai jogú kongregációt Szent Magdolna Zsófia alapította 1800. november 21-én, Párizsban. Rendi rövidítés: RSCJ (Religieuses du Sacré Coeur de Jesu). A kor igényeire bentlakásos iskolák alapításával válaszoltak az első nővérek. Az oktatás magas színvonalának és a szeretettel teli lelkiségnek köszönhetően nagyon gyorsan elterjedt a rend Franciaországban és Európa más országaiban. Philippine Duchesne 1818-ban kezdte meg missziós tevékenységét Észak-Amerikában, és lett az Észak- és Dél-Amerikában létesülő Sacré Coeur-szerzetesházak alapítója. Őt 1988-ban II. János Pál pápa emelte a szentek sorába. Ma öt kontinensen, 41 országban 2300 Sacré Coeur nővér él és tevékenykedik, az anyaház Rómában van. Magyarországon 1883-ban történt az első iskola, a Philippineum, majd 1917-ben a második, a Sophianum alapítása. Működésüknek a szerzetesrendek feloszlatása vetett véget. 1989-ben néhány nővér Ausztriából tért vissza Magyarországra, hogy újra elindítsa a társaság életét. Jelenleg Budapesten két közösségben tízen élünk: nyolc örökfogadalmas, egy első fogadalmas nővér és egy jelölt. A belga-francia-holland tartománnyal közös noviciátusunk Lyonban működik, ahol egy magyar novícia is részt vesz a képzésben.

A közösség karizmája, küldetése

Közösségünk mottója: „Cor Unum et Anima Una in Corde Jesu” – „Egy szív, egy lélek Jézus Szívében”. Társaságunk eredete Jézus sebzett Szíve, mely szeretetből mindent odaadott. Az egyház küld minket, hogy továbbadjuk Jézus Szívének szeretetét. Őbenne van a személyiség növekedésének forrása és az emberek közötti kiengesztelődés útja. Az egyház küldetésében a nevelés szolgálatával veszünk részt, amit három formában teszünk: iskolai nevelés által, a szegények felé való elköteleződéssel és lelkiségi-pasztorális szolgálattal.

Magyarországi tevékenység

A Forrás Lelkiségi Központunkban Budapesten spirituális programok széles skáláját kínáljuk: táncmeditáció, egyénileg vezetett Szent Ignác-i lelkigyakorlat, szemlélődés a városban, kommunikáció, elsőpénteki szentségimádás, bibliai tábor gyermekeknek stb.

A Szentjánosbogár mozgalomban és az Inigo-csoportban fiatalokkal foglalkozunk, különböző iskolákban tanárokként dolgozunk, de a hátrányos helyzetű tanulókat is segítjük a VIII. kerületben, illetve jelen vagyunk a hajléktalanokat segítő szociális munkában is.

Jövő, kihívások, tervek

Jövőnket az biztosítja, ha olyan fiatalok érkeznek hozzánk, akik arra vágynak, hogy radikálisan kövessék Jézust. Ennek érdekében rendi prioritásunk a hivatásgondozás, amit még erősíteni kívánunk. Megszólíthatóak vagyunk a fiatalok világában, mind virtuális módon (www.hivatasrscj.blogspot.hu), mind spirituális programokkal, lelki kíséréssel. A hivatásbarát kultúra jegyében jött létre népszerű „GPS-műhelyünk”, de közkedvelt az istenképekkel foglalkozó workshopunk is. Kínálunk kurzust és lelkigyakorlatot olyan nők számára, akik már a szerzetesi életen gondolkodnak. Reméljük, hogy mindezen tevékenységeknek pár éven belül biztos otthont nyújt majd belvárosi ingatlanunk, a Sophianum.

Programok a megszentelt élet évében

Szelíd erő címmel megjelent egykori házfőnöknőnk, a Jad Vasem intézet által Világ Igaza címmel elismert Hildegard Gutzwiller RSCJ tevékenységét bemutató kötet. Bekapcsolódunk a megszentelt élet éve országos programjaiba. Idén két jubileum megünneplésére készül társaságunk: alapítónőnk, Szent Magdolna Zsófia égi születésnapjának 150. és konstitúciónk megírásának 200. évfordulójára. A Mária Rádió tematikus programjának június hónapban vendégei leszünk.

További információkat találnak rendünkről honlapunkon: www.szentszivtarsasag.hu.

Fotó: Szent Szív Társaság – Sacré Coeur Nővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd