„Ha Isten él benned, több nem kellhet” – Elindult a Csillagösvény missziós körút

2017. július 20. csütörtök 12:34

Balatonboglárról indult útnak július 19-én Böjte Csabával a Balatoni Csillagösvény missziós körút, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórussal és a dévai gyerekekkel. Ötödik alkalommal járják be a Balaton környéki településeket, szereznek lelki és művészi élményt a lakosoknak és a nyaralóknak.

Várnai László plébános házigazdaként köszöntötte a nagyszámú közösséget. „Isten szeretete megtapasztalható abban a közösségben, mely az ő nevében gyűlik össze. Ez a szeretet eltölti a szívünket és kiárad a Szentlélek által. Vigyük magunkkal Jézus Krisztus örömhírét embertársainknak.”

A jótékonysági körút bevételével a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai Marianum lelkiségi-kulturális központját támogatják. A rend nevében Lobmayer Ágnes M. Judit tartományfőnöknő szólt a megjelentekhez. Mint elmondta, ez a vidék több szálon is kötődik a rend történetéhez. A II. világháború előtt itt is voltak oktatási intézményeik, a kommunizmus alatt pedig az itt található nyaralóban húzta meg magát üldözött közösségük. Külön köszönetet mondott Csaba testvérnek építő-teremtő szavaiért, valamint Barna Katának és Barna Tamásnak, akik évek óta szervezik ezt a programsorozatot.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a missziós körútról elmondta: nyáron a Balaton környékén „a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó magyarok száma”, ezért tartja fontosnak, hogy a szórakozási, kikapcsolódási és sportolási lehetőségek mellett a vallásos „kínálat” is megjelenjen. Az adakozó kedvnél is lényegesebb, hogy e szentmisék segítsenek bennünket a megtérésben.

„Az irgalmasság rendkívüli szentévében mindenki az irgalomról beszélt, kevesebb szó esett Isten igazságosságáról, Isten törvényeiről. Ezért is szeretnék e missziós körút során a tízparancsolatról elmélkedni” – kezdte szentbeszédét Böjte Csaba. Szent László, I. Géza halála után egy polgárháborús helyzetbe tért vissza Magyarországra. Uralmának megszilárdítása után megalkotta törvényeit, melynek alapja a Tízparancsolat volt. Ennek első parancsa így szól: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Ezt a parancsot Jézus Krisztus sem törölte el, sőt, megerősítette.

Sokszor úgy érezzük, betartjuk a parancsokat: nem káromkodunk, nem is lopunk, vasárnap elmegyünk a szentmisére. De ez vajon azt is jelenti, hogy Istent imádjuk, méghozzá mindennél jobban? A mai ember imádja a feleségét, a focicsapatát, esetleg a nemzetét, de az Isten iránti szeretet gyakran megbicsaklik. A reneszánsz kortól Európában az ember került a középpontba. Ha a másik embert „imádjuk”, az azt is jelenti, hogy olyasmit várunk el tőle, aminek nem tud eleget tenni. Az ember életét ugyanis csak Isten tudja kiteljesíteni.

Böjte Csaba a közelmúltban történt iraki látogatásáról is beszélt. Moszult – melyet korábban Ninivének hívtak – néhány ezer fiatal foglalta el, elsodorva a nagyszámú katonaságot. Több mint négyszázezer keresztény menekült el innen. A látogatás apropója az volt, hogy az Iszlám Államtól visszafoglalt Ninivei-fennsík lerombolt keresztény templomaiba ismét vissza akarják hozni az életet. A káld és szír katolikus főpapok egy-egy olajfacsemetét adtak a híveknek: ültessék el a véráztatta földbe, hogy majd annak árnyékában beszélgethessenek a korábban szembenálló felek a békéről. Az egyik templomfalban mérhetetlenül sok lövésnyom látszott, itt végezték ki a keresztényeket, majd célba lövésre, gyakorlatozásra használták. „Nem kaptam levegőt, azon gondolkodtam, hogy az ember hogy lehet ilyen állat? Valaki mellettem egy papírfecnit vett fel a földről, melyen a »nada te turbe« szavakat lehetett kibetűzni. Ez egy taizéi ének: Ne félj, ne aggódj. Nagy Szent Teréz imádsága jutott eszembe: »Semmi se bántson, semmi se fájjon, ha Isten él benned, több nem kellhet.« Ekkor nagy nyugalom töltötte el a szívemet, a keserű gyászt elfújta a szél – ha Isten él bennem, több nem kellhet. Éreztem, hogy Isten azt mondja: ha szeretsz engem, ha tudsz engem imádni, akkor bármi is történik, én ott vagyok neked, ott vagyok veled.”

Nincs más dolgunk ezen a földön, mint Istent imádni. Nem a birtoklással, a hatalom megszerzésével kell foglalkoznunk. Ha hétmilliárd ember arra törekszik, hogy nagy vagyont szerezzen magának, akkor szükségképpen a másik torkának fog ugrani. Ha Istent imádva megtanuljuk egymást szeretni, akkor egy új korszak köszönthet be itt, a Kárpát-medencében. 

Szent László templomokat épített Isten dicsőségére, megteremtette a békét, az ország pedig virágzásnak indult. Amikor Horvátországba hívták királynak, építőket vitt magával és ott is templomokat hozott létre. „Hiszem, ha te elkezded ma Istent imádni szíved minden erejével és az embereket őszintén szereted, akkor a te családod is fel fog virágozni.” 

A magyar nép készül a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusra. „Milyen jó lenne, ha erre az alkalomra templomainkat belaknánk!” Csaba testvér mindenkit arra hív, hogy hetente egy órát töltsön az Oltáriszentség imádásával. Ezért is hozta létre az Oltáriszentség Testvériségét, mely arra buzdít, minél több időt töltsünk az Oltáriszentség előtt. A magnificat.ro honlapon be lehet majd jelölni egy kis szívvel, hogy ki mikor fog imádkozni az Oltáriszentségnél. „Azt szeretném, hogy ez a naptár ragyogjon a sok kis szívtől. Imádjuk, szeressük az Istent szívünk minden erejével!” – zárta szentbeszédét Böjte Csaba ferences szerzetes.

A szentmisén a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórus énekelt, majd ezt követően Kodály Zoltán és Kocsár Miklós műveiből adott hangversenyt.

* * *

Az V. Balatoni Csillagösvény további állomásai:

Július 20., 18 óra – Balatonfüred, Koloska-völgy: a Gyermek Jézus-kegyhely felszentelése;

Július 21., 18 óra – Balatonalmádi: hangverseny és előadás a Hungarikum Fesztivál színpadán, majd 19 órakor szentmise a Szent Erzsébet parkban a zenepavilonnál. Esőhelyszín a Szent Imre-templom;

Július 22., 18 óra – Szántódpuszta: hangverseny, majd szentmise és autószentelés;

Július 23., 10 óra – Siófok, Fő tér: hangverseny, majd fél 12-kor hálaadó szentmise;

Július 23., 18 óra – Andocs: szentmise;

Július 24., 18 óra – Kaposvár: szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházban;

Július 25., 15 óra – Kaposvár: Póni Európa-bajnokság megnyitóünnepsége, székelykapu-szentelés.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-amig-az-urnak-szuksege-lesz-ram-beszelgetes-az-aranymises-ruppert-jozseffel
„Amíg az Úrnak szüksége lesz rám” – Beszélgetés az aranymisés Ruppert Józseffel

Ruppert József piaristát kérdeztük hivatásáról, pályájáról,

2018. július 22. vasárnap
barangolasok-balaton-menten
Barangolások a Balaton mentén

A nyári vakáció szép tavunk szép környékének felfedezésére is kiváló alkalom. Balaton környéki kiránduló és zarándokhelyeket ajánlunk olvasóinknak.

2018. július 22. vasárnap