Az Eucharisztia nem viseli el az otthonülést – Ferenc pápa szentmiséje Molfettában

2018. április 20. péntek, 18:45

A dél-olasz Puglia tartományba látogatott április 20-án a pápa, és – miután a molfetta-ruvo-giovinazzo-terlizzi egyházmegye néhai püspöke, Tonino Bello halálának 25. évfordulója alkalmából felkereste a főpásztor szülővárosát, Alessanót – szentmisét mutatott be az egyházmegye székhelyén, Molfettában.

A molfettai kikötőben április 20-án, pénteken délelőtt bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa kifejezte, mennyire hat rá e dél-olasz főpásztor, Tonino Bello életműve. A Szentatya kiemelte: a kenyér alapvető szükséglet az élet számára, amit Jézus az evangéliumban az élet kenyereként nyújt át nekünk, jelezve, hogy e kenyér nélkül szinte semmit sem tehetünk. Ez azt jelenti, hogy életszerű, személyes kapcsolatba kell lépni Jézussal. Az Eucharisztia ezt a legmélyebb közösséget teremti meg, hiszen a keresztény élet ettől az asztaltól indul el, ahol Isten jóllakatja a szeretetünket. Nélküle, az élet kenyere nélkül minden erőfeszítés üres marad az Egyházban. Miként Don Tonino mondta: „Nem elegendő a szeretetszolgálat – a szolgálat szeretete is kell.” Ha hiányzik a szeretet, vagyis az Eucharisztia, amiből a cselekedetek születnek, „minden lelkipásztori elkötelezettség csak petárdázás marad” – utalt a pápa ismét az apuliai püspökre.

Jézus azt kéri tőlünk, hogy vegyük őt magunkhoz, együk a testét, mert így lesz ő megtört kenyér számunkra. Aki pedig őt veszi, maga is megtört kenyérré válik mások számára, hiszen így már nem a gőg kovásza keleszt meg bennünket, hanem az a szándék, hogy másokéi legyünk. Az Eucharisztiából élet fakad, és az élet a keresztények márkajele – fogalmazott Ferenc pápa. – A szentmisék után minden templomra ki lehetne írni hirdetésként, hogy a szentmise után már nem magunknak élünk, hanem másoknak. Don Tonino így élt, pásztorként, püspökként egy lett a népével, s olyan Isten népéről álmodott, mely éhes az Urára, és észreveszi Krisztus testét a nyomorúság, a szenvedés és a magány tabernákulumaiban is. Az Eucharisztia ugyanis nem viseli el az otthonülést. Megelégszünk-e azzal, hogy az Úr kiszolgáljon bennünket, vagy mi is felkelünk az asztal mellől, hogy az Urat szolgáljuk? – tette fel a kérdést a Szentatya.

Ezt követően a béke kenyeréről beszélt a pápa, leszögezve, hogy ez a kenyér nem arra való, hogy az ember félrevonuljon vele, és egyedül fogyassza el. A béke a közös étkezésből születik meg: ezért kell odaülni mások, különféle emberek közé, hogy felfedezzük, szemléljük és megsimogassuk arcukat. Ahogy Tonino atya mondta: „A háborúk fészke az arcok elmosódása és megszűnése.” Mi pedig megosztjuk egymás között az egység és a béke kenyerét – tette hozzá Ferenc pápa.

Az igéről, Isten szaváról szólva a Szentatya a következőkre hívta fel a figyelmet: a legnagyobb nehézség abban áll, hogy rögtön nekiállunk vitatkozni a szavak fölött. Jézus szava nem arra való, hogy vitatkozzunk róla, hanem hogy azok szerint járjunk. Ezért kérte Don Tonino húsvétkor: most a szavak után jöjjenek a tények. Hagyjuk el a szakemberek, az aggodalmas könyvelők zavarkeltését; keljünk fel, mozduljunk meg! Jézusnak nem számítgatásokkal, nem is pillanatnyi hangulatunkkal válaszolunk, hanem életünk igenjével. Ő nem megfontolásokat kér tőlünk, hanem a megtérésünket.

Pál apostol megtérésére emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette: Saultól az Úr az élete kockáztatását várta, hogy induljon el, menjen be a városba, és ott majd megmondják neki, hogy mit kell csinálnia. Ne maradjon a földön fekve, keljen fel – ahogy Don Tonino mondta: „Talpra! A feltámadt Úr előtt csak állni lehet!” Nem maradhatunk egyedül, keresni kell a másikat, a többieket, Cirenei Simon örömével – buzdított homíliájában a pápa, Saul példáját felidézve. Pál felkel, bemegy a városba, mindenben követi az Úr szavát. Ilyen az Úr szava: megszabadít, felemel, és elindít előre. Így leszünk nem saját bravúrjaink világbajnokai, hanem Jézus igazi tanúságtevői testvéreink között.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, Vatican Insider

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle