Az Eucharisztia nem viseli el az otthonülést – Ferenc pápa szentmiséje Molfettában

Ferenc pápa – 2018. április 20., péntek | 18:45

A dél-olasz Puglia tartományba látogatott április 20-án a pápa, és – miután a molfetta-ruvo-giovinazzo-terlizzi egyházmegye néhai püspöke, Tonino Bello halálának 25. évfordulója alkalmából felkereste a főpásztor szülővárosát, Alessanót – szentmisét mutatott be az egyházmegye székhelyén, Molfettában.

A molfettai kikötőben április 20-án, pénteken délelőtt bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa kifejezte, mennyire hat rá e dél-olasz főpásztor, Tonino Bello életműve. A Szentatya kiemelte: a kenyér alapvető szükséglet az élet számára, amit Jézus az evangéliumban az élet kenyereként nyújt át nekünk, jelezve, hogy e kenyér nélkül szinte semmit sem tehetünk. Ez azt jelenti, hogy életszerű, személyes kapcsolatba kell lépni Jézussal. Az Eucharisztia ezt a legmélyebb közösséget teremti meg, hiszen a keresztény élet ettől az asztaltól indul el, ahol Isten jóllakatja a szeretetünket. Nélküle, az élet kenyere nélkül minden erőfeszítés üres marad az Egyházban. Miként Don Tonino mondta: „Nem elegendő a szeretetszolgálat – a szolgálat szeretete is kell.” Ha hiányzik a szeretet, vagyis az Eucharisztia, amiből a cselekedetek születnek, „minden lelkipásztori elkötelezettség csak petárdázás marad” – utalt a pápa ismét az apuliai püspökre.

Jézus azt kéri tőlünk, hogy vegyük őt magunkhoz, együk a testét, mert így lesz ő megtört kenyér számunkra. Aki pedig őt veszi, maga is megtört kenyérré válik mások számára, hiszen így már nem a gőg kovásza keleszt meg bennünket, hanem az a szándék, hogy másokéi legyünk. Az Eucharisztiából élet fakad, és az élet a keresztények márkajele – fogalmazott Ferenc pápa. – A szentmisék után minden templomra ki lehetne írni hirdetésként, hogy a szentmise után már nem magunknak élünk, hanem másoknak. Don Tonino így élt, pásztorként, püspökként egy lett a népével, s olyan Isten népéről álmodott, mely éhes az Urára, és észreveszi Krisztus testét a nyomorúság, a szenvedés és a magány tabernákulumaiban is. Az Eucharisztia ugyanis nem viseli el az otthonülést. Megelégszünk-e azzal, hogy az Úr kiszolgáljon bennünket, vagy mi is felkelünk az asztal mellől, hogy az Urat szolgáljuk? – tette fel a kérdést a Szentatya.

Ezt követően a béke kenyeréről beszélt a pápa, leszögezve, hogy ez a kenyér nem arra való, hogy az ember félrevonuljon vele, és egyedül fogyassza el. A béke a közös étkezésből születik meg: ezért kell odaülni mások, különféle emberek közé, hogy felfedezzük, szemléljük és megsimogassuk arcukat. Ahogy Tonino atya mondta: „A háborúk fészke az arcok elmosódása és megszűnése.” Mi pedig megosztjuk egymás között az egység és a béke kenyerét – tette hozzá Ferenc pápa.

Az igéről, Isten szaváról szólva a Szentatya a következőkre hívta fel a figyelmet: a legnagyobb nehézség abban áll, hogy rögtön nekiállunk vitatkozni a szavak fölött. Jézus szava nem arra való, hogy vitatkozzunk róla, hanem hogy azok szerint járjunk. Ezért kérte Don Tonino húsvétkor: most a szavak után jöjjenek a tények. Hagyjuk el a szakemberek, az aggodalmas könyvelők zavarkeltését; keljünk fel, mozduljunk meg! Jézusnak nem számítgatásokkal, nem is pillanatnyi hangulatunkkal válaszolunk, hanem életünk igenjével. Ő nem megfontolásokat kér tőlünk, hanem a megtérésünket.

Pál apostol megtérésére emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette: Saultól az Úr az élete kockáztatását várta, hogy induljon el, menjen be a városba, és ott majd megmondják neki, hogy mit kell csinálnia. Ne maradjon a földön fekve, keljen fel – ahogy Don Tonino mondta: „Talpra! A feltámadt Úr előtt csak állni lehet!” Nem maradhatunk egyedül, keresni kell a másikat, a többieket, Cirenei Simon örömével – buzdított homíliájában a pápa, Saul példáját felidézve. Pál felkel, bemegy a városba, mindenben követi az Úr szavát. Ilyen az Úr szava: megszabadít, felemel, és elindít előre. Így leszünk nem saját bravúrjaink világbajnokai, hanem Jézus igazi tanúságtevői testvéreink között.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, Vatican Insider

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria