Mohácsra látogat augusztus végén a Szent Jobb

Hazai – 2016. augusztus 8., hétfő | 12:02

Augusztus 28-án, vasárnap egy napra Mohácsra érkezik a Szent Jobb: ünnepélyes fogadására körmenetet tartanak a Szepessy téren és a püspöktemplomnál, 19 órakor pedig a fogadalmi templomnál búcsúztatják a nemzeti ereklyét.


Idén 490 éve annak, hogy Mohácsnál az Oszmán Birodalom hada legyőzte a magyar sereget. Az 1526-os ütközetről, Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseményéről augusztus végén Mohácson háromnapos rendezvény keretében emlékeznek meg. A Magyar Katolikus Egyház, a Pécsi Egyházmegye Mohácsi Római Katolikus Plébániája, Mohács Város Önkormányzata, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága közösen szervezi azt a programsorozatot, amelynek alkalmából augusztus 28-án, vasárnap Mohácsra érkezik a Szent Jobb.

A Szent Jobb, vagyis Szent István király mumifikálódott jobb keze a magyarság nemzeti ereklyéje, amelyet jelenleg a budapesti Szent István-bazilikában őriznek. Az ereklye Mohácsra érkezése kitüntetett jelentőségű: a mohácsi csata a magyar történelem egyik sorsdöntő eseménye volt, amikor tragikus vereséget szenvedett a hazáját, a Szent István-i keresztény örökséget és a keresztény Európát védelmező magyar sereg. Az itt elszenvedett vereség az ereklye történetében is fordulópontot jelentett. A csatát megelőző évszázadokban Szent László király bihari monostorának főoltárán őrizték (az 1222-es aranybulla törvénybe iktatta tiszteletét is), az ütközet után viszont hosszas száműzetésbe kényszerült: kalandos úton Raguzába (a mai Dubrovnikba) menekítették, ahol domonkos szerzetesek vigyáztak rá. Szent István jobbja csak a 18. században, Mária Terézia idején kerülhetett vissza Magyarországra.

A Szent Jobbot a mohácsi püspöktemplomnál fogadják augusztus 28-án 15 órakor az egyházi és világi méltóságok. Az ereklyét Snell György püspök, a Szent Jobb őre kíséri, biztonságát a Koronaőrség szolgálja. Udvardy György megyéspüspök rövid imádsággal köszönti a nemzeti relikviát, majd elindul a körmenet a város főterére, ahol a szabadtéri oltárnál helyezik el. A körmeneten részt vesznek a plébánia közösségei, a katolikus iskolák tanárai és diákjai, a város egyesületei, valamint a környék településeinek küldöttségei és képviselői.

16 órától a Mohácsra érkező Szent Jobbot imákkal, énekekkel köszöntik a város, a plébánia kórusai, közösségei. Közreműködik a helyi Bartók Béla Vegyeskar, a plébánia Bojtár László Kórusa, a majsi Harmónia Énekegyüttes és a katolikus iskolai Kicsinyek Kórusa.

A szabadtéri oltárnál 17 órakor szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Udvardy György pécsi megyéspüspökkel és az egyházmegye papságával.

18.30-kor a város főterén álló II. Lajos király-szobornál és a mellette lévő jelképes síroknál hangzik majd el megemlékező beszéd, és koszorúzásra kerül sor.

A Szent Jobb ez idő alatt a fogadalmi templomban lesz látogatható. 19 órakor a város templomaiban megcsendülő harangok búcsúztatják az ereklyét és hirdetik a keresztények Magyarország védelmében tanusított bátorságát és helytállását

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria