Ferenc pápa a hivatásgondozás felelőseihez: A hivatásválasz az Úrral folytatott dialógusból születik

Ferenc pápa – 2019. június 7., péntek | 11:22

Június 6-án, csütörtökön délben a vatikáni Konzisztórium teremben találkozott Ferenc pápa az európai egyházak hivatásgondozó központjainak felelőseivel, akik konferencián vesznek részt Rómában.

A Szentatya átnyújtotta a mintegy nyolcvan résztvevőnek az előre megírt hosszú beszédét, és szabadon foglalta össze mondanivalóját. Elsőként a prozelitizmus elkerülésére hívta fel a figyelmet.

A hivatásgondozás nem prozelitizmus (erőszakos térítés – a szerk.), nem új klubtagok beszervezéséről van szó – mondta a pápa. Emlékeztetett: XVI. Benedek világosan kifejtette, hogy az Egyház növekedése vonzás révén gyarapszik, nem a prozelitizmus által. A prozelitizmus szelleme árt nekünk – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Kifejtette: a hivatásgondozás segítségnyújtást jelent abban, hogy a fiatalok rátaláljanak életük hivatására – világi hívőként, papként vagy szerzetesként, szerzetesnővérként. Ennek tisztázását segíti az Úrral folytatott párbeszéd. Ezt a kérdést kell feltennünk: „Uram, mit akarsz tőlem?” Ez a legfontosabb, nem az intellektuális meggyőződés. A hivatás választásának az Úrral folytatott dialógusból kell megszületnie, bármiféle területről legyen szó. Az Úr arra ösztönöz, hogy így menjünk tovább az életben, ezen az úton.

Ez szép munka számotokra: segíteni a párbeszédet – buzdította a pápa a hivatásgondozók felelőseit. Hozzátette: ha valaki nem beszélget az Úrral, akkor nehezen tudja másoknak megtanítani az Úrral folytatott párbeszédet.

A fiatalokkal való együttműködés nagy türelmet igényel. A meghallgatás fontos képességére van szükség, mert a fiatalok csak mondják, mondják a magukét. Tehát türelem kell a meghallgatáshoz. Ehhez pedig meg kell újulni! Ma a fiatalokkal folytatott bármiféle munkát mozgásban kell végezni – szögezte le a Szentatya, majd megosztotta egy tapasztalatát: „Amikor fiatal voltam, a fiatalokkal beszélgetős csoportokban foglalkoztam. Összejöttünk, beszélgettünk egy-egy témáról, amire valaki mindig felkészült. Elégedettek voltunk; és karitásztevékenységet is folytattunk: kórházat, idősek otthonát látogattuk. De ez jobbára csak ülőmunka volt” – emlékezett a pápa. Hangsúlyozta: ma a fiatalok mozgásban vannak, mozgásban kell velük együtt dolgozni, és közben segíteni kell őket abban, hogy rátaláljanak a hivatásukra. Ez bizony fárasztó, de nem is lehet fáradság nélkül dolgozni a hivatásokért. Ezt kéri az élet, a valóság, az Úr és mindenki!

Ferenc pápa az Úr nyelvezetére hívta fel a figyelmet, amit követni kell a hivatásgondozásban. Felidézte az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) aznap délelőtti ülésén szerzett tapasztalatát, melynek elnöke elmondta: „Thaiföldre utaztam harminc-negyven fiatallal együtt, hogy részt vegyünk az ország északi része újjáépítésében, segíteni az ottani embereknek.” „Miért csinálta ezt?” – kérdezte tőle a pápa. „Hogy jól megértsem a fiatalok nyelvezetét.” Sokszor ugyanis úgy beszélgetünk a fiatalokkal, mintha felnőttek lennének. Nekik pedig olyan a mi nyelvünk, mintha kínaiul beszélnénk velük, amiből nem értenek egy szót sem. Az ő nyelvük szegény a kommunikációban, mert tudnak ugyan kapcsolatot építeni, de nem tudnak kommunikálni. Ez kihívás számunkra. (...) Az igazi nyelvezet a kommunikáció. Kommunikálni, beszélni. Ez aprólékos munka, amiben lépésről lépésre kell haladni! – figyelmeztetett a Szentatya.

A mi dolgunk főként az, hogy megértsük a fiatalok nyelvét. Mindez persze nem könnyű, de nem lehet előzetes fogalmakkal vagy kifejezetten tanító jellegű megközelítéssel dolgozni velük: „Neked ezt kell csinálnod!” Kísérni, vezetni kell őket, hogy az Úrral való találkozás vezesse őket annak felismerésére, hogy merre visz az életük útja. A fiatalok – jóllehet nagyon különbözőek – egyformán nyugtalanok az iránti vágyukban, hogy valami jót tegyenek.

Ne veszítsétek el a türelmeteket, és legyetek bátrak! – buzdította végül az európai egyházak hivatásgondozó központjainak felelőseit rögtönzött beszédében Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria