Ferenc pápa: A Szentlélek emlékeztet arra, hogy Isten szeretett gyermekei vagyunk!

Ferenc pápa – 2023. május 14., vasárnap | 16:40

A Szentatya a Szentlélek két tevékenységéről elmélkedett a déli Regina caeli elimádkozásakor május 14-én. A Lélek állandóan vigasztal és védelmez bennünket. Mindig számíthatunk rá, hiszen bennünk lakik, és bizonyosságot önt belénk, hogy Istennel minden helyzetben boldogulunk.

Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

A mai evangélium, húsvét hatodik vasárnapján, a Szentlélekről szól, akit Jézus Paraklétosznak nevez (vö. Jn 14,15–17). A paraklétosz görög eredetű szó, mely egyszerre jelent vigasztalót és szószólót. Vagyis a Szentlélek sosem hagy magunkra bennünket, hanem mellettünk áll, mint az ügyvéd, aki a vádlottat segíti azzal, hogy mellé áll. Ő ad tanácsot nekünk, hogy miként védjük meg magunkat azokkal szemben, akik vádolnak bennünket.

Ne feledjük, hogy a nagy vádló mindig a sátán, aki bűnöket, bűnre való vágyat, gonoszságot ültet belénk. Gondolkodjunk el ezen a két szemponton: a Szentlélek közelségén hozzánk, és segítségén azokkal szemben, akik vádolnak bennünket.

A közelsége: a Szentlélek, mondja Jézus, „veletek marad és bennetek lakik” (vö. Jn 14,17). Sosem hagy magunkra bennünket. A Szentlélek velünk akar lenni: nem egy átutazó vendég, aki csak udvariassági látogatást tesz nálunk. Ő az élettársunk, egy állandó jelenlét, Lélek, aki a lelkünkben akar lakni. Türelmes, és velünk marad akkor is, amikor elbukunk. Azért marad velünk, mert valóban szeret bennünket: nem csak megjátssza, hogy szeret bennünket, hogy aztán magunkra hagyjon a nehézségekben. Nem! Ő megbízható, áttetsző, hiteles.

Sőt, ha megpróbáltatás ér, a Szentlélek vigasztal bennünket, elhozza nekünk Isten bocsánatát és erejét. És amikor szembesít hibáinkkal, és figyelmeztet bennünket, azt kedvesen teszi: szívhez szóló hangjában mindig a gyengédség hangszíne és a szeretet melegsége van jelen. Nyilvánvaló, hogy a vigasztaló Lélek magas igényeket támaszt, mert ő igaz, hű barát, aki semmit sem hallgat el, aki tanácsot ad arról, hogy min változtassunk és hogyan fejlődjünk. De

amikor figyelmeztet bennünket, sosem aláz meg, és sosem kelt bennünk elbizonytalanodást; ellenkezőleg, azt a bizonyosságot közvetíti, hogy Istennel mindig boldogulunk.

Ilyen az ő közelsége. Gyönyörű bizonyosság!

A másik szempont: a Paraklétosz a mi ügyvédünk, aki védelmez bennünket. Véd mindazokkal szemben, akik vádolnak bennünket: önmagunkkal szemben, amikor nem szeretjük magunkat, és nem bocsátunk meg magunknak, sőt odáig megyünk, hogy azt mondjuk, bukottak és semmirekellők vagyunk; véd bennünket a világgal szemben, amely félresöpri azokat, akik nem felelnek meg sémáinak és modelljeinek; véd a sátánnal szemben, aki a voltaképpeni „vádló” és megosztó (vö. Jel 12,10), és mindent megtesz, hogy alkalmatlannak és boldogtalannak érezzük magunkat.

Mindezen vádló gondolatokkal szemben a Szentlélek azt sugallja, hogy miként válaszoljunk. Hogyan? A Paraklétosz – mondja Jézus – „emlékeztet mindarra, amit Jézus mondott” (vö. Jn 14,26). Emlékeztet tehát az evangélium szavaira, és így lehetővé teszi, hogy a vádló sátánnak ne saját szavainkkal, hanem az Úr szavaival válaszoljunk. Mindenekelőtt arra emlékeztet, hogy Jézus mindig a mennyei Atyáról beszélt, megismertette őt velünk, és kinyilatkoztatta szeretetét irántunk, akik az ő gyermekei vagyunk. Ha a Lelket segítségül hívjuk, megtanuljuk befogadni az élet legfontosabb valóságát, és megtanulunk emlékezni rá, amely megvéd bennünket a gonosz vádjaitól. És mi az életnek ez a legfontosabb valósága? Az, hogy Isten szeretett gyermekei vagyunk. Isten szeretett gyermekei vagyunk: ez a legfontosabb valóság, a Lélek erre emlékeztet bennünket.

Testvéreim, ma tegyük fel a kérdést magunknak: hívjuk-e a Szentlelket, kérjük-e őt gyakran? Ne feledkezzünk meg róla, aki közel van hozzánk, sőt bennünk van! Azután, meghalljuk-e hangját, amikor bátorít vagy figyelmeztet bennünket? Jézus szavaival válaszolunk-e a gonosz vádjaira, az élet „ítélőszékeinek”?

Emlékezetünkbe idézzük-e, hogy Isten szeretett gyermekei vagyunk?

Mária tegyen tanulékonnyá bennünket a Szentlélek hangja iránt és érzékennyé az ő jelenlétére!

A Szentatya szavai a Regina caeli elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Az elmúlt napokban ismét izraeliek és palesztinok közötti fegyveres összecsapásoknak voltunk tanúi, melyekben ártatlan emberek, köztük nők és gyermekek vesztették életüket. Kívánom, hogy a most elért tűzszünet állandósuljon, a fegyverek hallgassanak, mert fegyverekkel sosem lehet biztonságot és stabilitást teremteni, hanem épp ellenkezőleg, a béke minden reményét leromboljuk.

Szeretettel köszöntelek mindannyiatokat, rómaiak, Olaszországból és sok más országból érkezett zarándokok. Külön is köszöntöm a Kanadából, Szingapúrból, Malajziából és Spanyolországból jött hívőket.

Köszöntöm a Sant’Egidio közösség huszonöt afrikai országból érkezett vezetőit; valamint a lengyelországi Radom egyetemének vezetőségét és tanárait. Köszöntöm a Caritas Internationalist, mely gyűlést tartott, és új elnököt választott. Bátran haladjatok előre a reformok útján! Köszöntöm Scandicci és Torrita di Siena hívőit; az Appiano Gentile-i esperesi került fiataljait, az algherói AGESCI cserkészeket és a senigalliai fiatalokat; a cammaratai „Giovanni XXIII” iskolát; és a Rákkutatási Alapítványt támogató szolidaritási váltófutás résztvevőit.

Sok országban ma tartják anyák napját; emlékezzünk hálával és szeretettel minden édesanyára, azokra, akik még közöttünk vannak, és azokra, akik már a mennybe mentek. Bízzuk őket Máriára, Jézus édesanyjára! Hangos tapsot az édesanyáknak!

Hozzá, Máriához fordulunk, kérve őt, hogy enyhítse a meggyötört Ukrajnának és minden, a háború és erőszak sebeit magán hordozó nemzet szenvedését.

Szép vasárnapot kívánok mindenkinek! Köszöntöm a Szeplőtlen Szűzanya-egyházközség derék fiataljait. Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria