Ferenc pápa a sztálini népirtás áldozataiért és a mai mártír ukránokért is imára hívott

Ferenc pápa – 2022. november 23., szerda | 15:05

Ferenc pápa a november 23-i katekézist követően a sztálini kiéheztetéses népirtás, a holodomor közelgő, szombati évfordulója kapcsán újból a világ békéjéért és minden konfliktus befejezéséért imádkozott a Szent Péter téren egybegyűlt hívekkel közösen.

A Szentatya felhívásai az általános kihallgatás végén:

Az elmúlt órákban erős földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetét. Szeretném kifejezni közelségemet ahhoz a kedves néphez, imádkozom a halottakért és a sérültekért.

Vasárnap az ugandai Kalongóban boldoggá avatták Giuseppe Ambrosoli atyát, aki komboniánus misszionárius, pap és orvos volt. A comói egyházmegyében született, és 1987-ben Ugandában halt meg, miután egész életét a betegeknek szentelte, akikben Krisztus arcát látta. Rendkívüli tanúságtétele segítsen mindannyiunknak, hogy egy „kifelé tartó” Egyház jelei legyünk. Tapsoljuk meg az új boldogot!

Szeretném üdvözletemet küldeni a játékosoknak, a szurkolóknak és a nézőknek, akik a különböző kontinenseken figyelemmel követik a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságot. Legyen ez a fontos esemény kedvező alkalom a nemzetek közötti találkozásra és harmóniára, mozdítsa elő a népek közötti testvériséget és békét.

Imádkozzunk a világ békéjéért és minden konfliktus befejeződéséért, de különösen is gondoljunk a drága, meggyötört ukrán nép szörnyű szenvedéseire. Ehhez kapcsolódóan említem meg, hogy szombaton lesz az 1932–33-as holodomornak [éhhalál], a Sztálin által Ukrajnában mesterségesen előidézett éhezés általi szörnyű népirtásnak az évfordulója. Imádkozzunk e népirtás áldozataiért, és imádkozzunk megannyi ukránért – gyermekekért, nőkért és idősekért –, akik ma az agresszió miatt mártírhalált szenvednek.

A tegnapelőtt tartott halászati világnap segítse elő a halászat és az akvakultúra fenntarthatóságát, a halászok jogainak tiszteletben tartása révén, akik munkájukkal hozzájárulnak az élelmezésbiztonsághoz, a táplálkozáshoz és a szegénység csökkentéséhez a világon.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria