Fra’ John Dunlap a Máltai Lovagrend új nagymesteri helytartója

Ferenc pápa – 2022. június 14., kedd | 20:28

Ferenc pápa június 13-án délelőtt a kanadai Fra’ John Dunlapot nevezte ki a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesteri helytartójává.

Ferenc pápa a döntéséről szóló levelében kijelenti, hogy „a nagymesteri helytartó, Fra’ Marco Luzzago hirtelen távozása, néhány hónappal a rendkívüli nagykáptalan gyűlése előtt, újabb válságos és bizonytalan helyzetbe hozza a Máltai Lovagrendet”.

Ferenc pápa döntése lehetővé teszi a Máltai Lovagrend számára, hogy felgyorsítsa a reformfolyamatot, és hamarosan visszatérjen a rendes közigazgatáshoz, egy nagymester vezetése alatt. A Máltai Lovagrend hálás a Szentatyának atyai gondoskodásáért.

Fra’ John T. Dunlap június 14-én tette le az esküt a Santa Maria in Aventino-templomban, Silvano Maria Tomasi bíboros és a Máltai Lovagrend Szuverén Tanácsa előtt, Fra’ Marco Luzzago ünnepélyes temetésének végén.

Az új nagymesteri helytartó a pápa különleges küldöttével és a Szuverén Tanáccsal együtt folytatja a Szuverén Máltai Lovagrend alkotmányos reformjának folyamatát.

*

John T. Dunlap 1957-ben született a kanadai Ottawában. A Nizzai Egyetemen végzett tanulmányai után az Ottawai Egyetemen szerzett diplomát, majd a Nyugat-ontariói Egyetemen szerzett jogi doktori fokozatot. A római John Cabot Egyetem közszolgálati tanszéke díszdoktorává avatta.

Fra’ John Dunlap a New York Állami Ügyvédi Kamara tagja, valamint Ontario tartomány ügyvédje. 1986-ban lépett be a New York-i Dunnington, Bartholow & Miller ügyvédi irodába, ahol 1993-ban partnerré vált. Szakterülete a társasági és bevándorlási jog. Nemzetközileg elismert jogász, 1997 óta jogi tanácsadója a Szentszék állandó megfigyelői missziójának az Egyesült Nemzetek Szervezete mellett.

1996-ban vették fel a Máltai Lovagrendbe, 2004-ben ideiglenes fogadalmat tett. 2006-ban a New York-i székhelyű Lourdes-i Miasszonyunk Alperjelségének első régensévé (vallási elöljárójává) választották. 2008. június 7-én tett ünnepélyes fogadalmat mint első amerikai tag.

Fra’ John Dunlapot 2009-ben öt évre a Szuverén Tanács tagjává választották. A Nagykáptalan – a Rend választótestülete – 2014-ben és 2019-ben újraválasztotta öt-öt évre.

Több mint egy évtizeden át szolgálta a Máltai Lovagrendet a Név- és Jelképvédelmi Bizottság elnökeként, valamint a Máltai Lovagrend képviselőjeként a Szent János Rendek Szövetségénél.

Forrás és fotó: mmlsz.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria