Járványügyi rendelkezések a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Hazai – 2020. december 18., péntek | 15:51

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök december 17-én hozott járványügyi rendelkezéseket az elkövetkező időszakra. A közleményt az alábbiakban olvashatják.

Már hosszú hónapok óta tapasztaljuk, hogy a globális járvány miatt szükségessé váló intézkedések, korlátozások lelkipásztori szolgálatunkat is rendkívüli kihívásokkal szembesítik.

A közelgő karácsonyt is olyan körülmények között ünnepeljük, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A jelenleg is hatályban lévő kijárási tilalom józan megfontolásra, értelmes döntésre késztet bennünket.

Szilveszterkor – a jelenlegi helyzet alapján – biztos, hogy érvényben lesz a kijárási tilalom, így nem lesz lehetőség semmilyen nyilvános, közös ünneplésre. Ezért a Szeged-Csanádi Egyházmegyében az idén sehol nem lesz éjféli mise, viszont ott, ahol ez nem szokás, az éjféli mise helyett vigíliai szentmisét mutathat be a plébános. A szentmise legkésőbb 16 órakor kezdődhet.

A hamarosan időszerűvé váló házszenteléssel kapcsolatban nagyon ajánlatos, hogy az valamilyen, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő virtuális formában történjen. Semmiképpen sem ajánlatos – mivel a járványügyi szempontból súlyos kockázattal járna – hogy a házszentelést végző pap házról házra járjon.

Szeged, 2020. december 17.

Dr. Kiss-Rigó László

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria