Miért jó fair trade terméket vásárolni és fogyasztani? – Az etikus kereskedelemről a KATTÁRS-on

Hazai – 2022. szeptember 21., szerda | 14:11

Mi fán terem a méltányos kereskedelem? címmel mutatta be Czagány Gábor, a Gál Ferenc Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense a világ legjelentősebb etikus kereskedelmi mozgalmát. Szeptember 20-án az egyetem Glattfelder termében termékkóstolóval egybekötött előadás adott ízelítőt, miért jó fair trade terméket vásárolni és fogyasztani.

A fair trade nem tökéletes és nem az egyetlen válasz a haszon maximalizálására törekvő gazdaságban, de modellt adhat, hogy más szempontok alapján fenntartható rendszert tudunk létrehozni – vázolta Czagány Gábor a méltányos kereskedelem jelentőségét.

Egy banán példáján mutatta be, hogy annak ára hogyan oszlik meg a termelői-kereskedelmi lánc résztvevői között. A vásárló által fizetett összeg mindössze 1,5 százaléka jut el a termelőhöz, míg a 90 százaléka a kereskedelem lebonyolítóihoz kerül. Ezen változtat a fair trade, és juttatja a termék árának 30 százalékát a termelő kezébe. Ez a kereskedelmi modell nem segélyt ad, hanem segítséget nyújt. A termelő számos módon profitál ebből: a termelői közösség nagyobb haszonhoz jutva finanszírozhat fejlesztési és oktatási projekteket. A rendszer egész faluközösségek fejlődését szolgálhatja. A termelő számára előnyt jelent a tervezhetőség és a biztonság, amit a hosszú távú együttműködés és az előfinanszírozás biztosít számára.

A haszon kölcsönös: a vásárló átéli azt a bizsergető érzést, hogy miközben jó minőségű terméket fogyaszt, az érte kiadott pénze jó helyre kerül és így vásárlásával jót cselekszik – fogalmazta meg a termék hozzáadott értéke érzelmi hatását. „Az ember nemcsak egy terméket, hanem egy tudatot is megvásárol: azt az etikai értéket, hogy jó dolgot finanszíroz.”

Az előadó végül rövid történeti áttekintést adott a ma hetven országot összekapcsoló fair trade mozgalom kialakulásának állomásairól, és kitért Magyarország, elsősorban Szeged szerepvállalására a méltányos kereskedelemben. Magyarország egyelőre nincs közvetlenül bekötve a láncolatba, a fair trade áruk jelenleg Németországon keresztül kerülnek hazánkba, és fair trade bolt sem működik még hazánkban.

Czagány Gábor elmondta, a Gál Ferenc Egyetem kétszeresen is elkötelezte magát ezen az úton. Cambridge és Oxford mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye is része a fair trade egyetemek hálózatának, amelynek célja, hogy az „FT-szemlélet” népszerűsítését próbálja bevinni az egyetemi életbe. A Gál Ferenc Egyetem Gazdaságtudományi Karán kurzusként tanítják a méltányos kereskedelem gazdasági modelljét.

Az előadó a Keresztpont Egyesület elnökeként arról is beszámolt, hogy hamarosan megnyílik Szeged első fair trade kávézója Trinity Café néven a Szentháromság utcában.

Az előadás kávé- és teakóstolással fejeződött be, bizonyítandó a termékek kiváló minőségét.

Szerző és fotó: Trauttwein Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria