Egy év fogság után szabadon engedtek egy Maliban elrabolt német misszionáriust

Kitekintő – 2023. november 28., kedd | 13:12

Hans Joachim Lohre német állampolgárságú papot, az Afrika Misszionáriusai kongregáció tagját (Fehér Atyák) 2022. november 20-án rabolták el Maliban, és idén november 26-án szabadult a fogságból. Szabadulásának körülményei, amelyről állítólag közvetlenül a német kormány tárgyalt, tisztázatlanok.

Lohre szabadon bocsátását november 26-án, vasárnap jelentette be a mali kormány egyik képviselője és a bamakói érsekség két, neve elhallgatását kérő munkatársa. Állítólag közvetlenül a német kormány tárgyalt róla, majd miután a misszionáriust fogvatartóik szabadon engedték és átadták a mali hatóságoknak, a berlini hatóságok képviselői azonnal védelem alá vették, és az éjszaka folyamán különjárattal Németországba szállították. Németországnak még mindig van katonai kontingense Maliban, az ENSZ Minusma nevű békefenntartó missziójának keretében, amelynek a 2020-ban puccsal hatalomra került katonai vezetés kérésére az év végéig be kell fejeznie működését.

A helyiek által Ha-Jo becenéven ismert 66 éves Hans-Joachim Lohre több mint 30 éve élt Maliban, ahol többek között az Iszlám–Keresztény Képzési Intézetben (Ific) tanított, és a Hamdallaye-i Hit és Találkozás Központ vezetője volt. Az emberrablás napján a misszionáriust misére várták Kalaban Coura katolikus közösségben. Autója a ház előtt parkolt, a nyomozók megtalálták a nyakláncáról levágott keresztet a jármű mellett.

Az emberrablást senki nem vállalta magára, diplomáciai és biztonsági források mégis az al-Kaidával kapcsolatban álló Jnim, Az Iszlám és a Muszlimok Támogató Csoportja nevű szervezetnek tulajdonítják. A Fides hírügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy Lohre a második német, akit kevesebb mint egy éven belül kiszabadítottak a Száhel-övezetben. 2022 decemberében szabadon engedték Jörg Langét, egy humanitárius szervezet munkatársát, akit 2018. április 11-én raboltak el Niger nyugati részén, Mali határánál. Számos külföldi túszt, köztük egy dél-afrikai férfit és egy olasz házaspárt a fiukkal együtt még mindig fogva tartanak a Száhel-övezetben.

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria