Erdő Péter bíboros áldotta meg a budapesti Bosnyák téri templom toronysisakját

Hazai – 2014. január 21., kedd | 16:32

Erdő Péter bíboros áldotta meg a budapesti Bosnyák téri templom kilenctonnás toronysisakját kedden, miután befejeződött a zuglói Páduai Szent Antal plébániatemplom főhomlokzatának felújítása.

A toronysisak tetején lévő 520 kilogrammos keresztet január 9-én Bárány Béla plébános áldotta meg számos hívő, illetve Papcsák Ferenc zuglói polgármester jelenlétében, majd daru emelte be a keresztet a toronysisak tetejébe. Múlt szerdán a toronysüvegen próbaemelést végeztek a szakemberek, és megvizsgálták annak dőlését.

A templom alapkövét 1941. december 14-én az azóta boldoggá avatott Meszlényi Zoltán segédpüspök áldotta meg. Az akkori plébániai közösség a fővárostól 760 ezer pengő támogatásban részesült, a maradék 130 ezret a hívek adományaiból fedezték.

A háborús években a helybeliek erejükön felül adakoztak, a templom mégis csonka maradt, mert a toronyra – bár a tervekben szerepelt – már nem jutott pénz. A templomot Mindszenty József hercegprímás áldotta meg 1946. augusztus 18-án. Ekkor még csak félkész állapotban volt, de megáldása sürgető volt, máskülönben az épületet vásárcsarnokként hasznosították volna.

A tavaly október 1-jén kezdődött építkezés lehetővé teszi, hogy idén húsvétra elkészüljön a templom tornya. A plébániai közösség támogatást kapott a Zuglói Önkormányzattól 40 millió, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyétől pedig 15 millió forint értékben. 2013. december 1-jétől 18 450 570 forint adomány érkezett a plébánia felújítási számlájára. A közösség önrészéből még 12 millió forint hiányzik, amelyet április végéig szándékoznak összegyűjteni.

A Rimanóczy Gyula tervei alapján épített háromhajós templom területe 1620 négyzetméter, ezzel a Szent István-bazilika után Budapest második legnagyobb temploma, mintegy háromezer ember befogadására képes. A szentély falán látható freskó, amely Páduai Szent Antal életéből vett jeleneteket ábrázol, Kontuly Béla festőművész 1959 és 1961 között készült alkotása.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír