Hazánk egyetlen francia barokk hangzású orgonáján ad koncertet Csanádi László

Hazai – 2010. augusztus 17., kedd | 9:10

Augusztus 21-én, szombaton 20.15-kor Csanádi László orgonaművész ad hangversenyt hazánk, sőt Közép-Európa egyetlen francia barokk hangzású orgonáján a zamárdi Kisboldogasszony-templomban.

A magyar akusztikai hangzásvilágban eddig ismeretlen hangszert Bertrand Cattiaux világhírű francia orgonaépítő tervezte. Az ötlet Budavári Attila, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. egyik ügyvezetője nevéhez fűződik, a hangszer építésére is a pécsi manufaktúra vállalkozott. A hangszer létrehozásához szükséges összeget adományokból teremtették elő. A szentelés és az ünnepélyes nyitóhangverseny 2010. június 27-én volt.

A  francia barokk zenei irodalom alkotásait kompromisszumok nélkül idehaza eddig nem lehetett eljátszani a német típusú orgonákon, ezeken nem szóltak az eredeti hitelességgel. Az új hangszeren más a sípok viselkedése, elhelyezkedése, megszólaltatása. A billentyűk keskenyebbek, rövidebbek, a játék is más kéztartást igényel. A hangzást az akusztikai hatás elérése jegyében próbáltuk kialakítani. Természetesen nem lehetett szó nagy orgonáról egy ilyen kicsi templomban. Leginkább a 17. század végi, 18. század eleji francia orgona hangzása inspirált – mondta el Bertrand Cattiaux orgonaépítő az Uj Embernek. – Nem a sípok száma határozza meg egy orgona hangzását, csodálatos dolgokat lehet művelni egy ilyen kisebb orgonával is.

Egy Bach-korabeli zenekarnak más volt a hangszeres összeállítása, mint ugyanebben a korszakban egy versailles-i műveket játszó együttesnek – érzékeltette a német és francia orgonák közötti különbséget Bertrand Cattiaux. – A francia alaphangzása kicsivel „édesebbnek” mondható. A némethez képest fényesebb hangzások is elérhetőek, játékosabb karakterrel.

Az idén nyáron átadott hangszeren nyolc  (7 nyilvános és egy zártkörű) hangversenyből álló koncertsorozatot terveztek, ezek egyike az augusztus 21-i  hangverseny. Kocsi György plébános szeretné elérni, hogy  a jövőben szinvonalas hangversenyélet legyen Zamárdiban. Szeretnének hosszabb távú együttműködést kialakítani a Zeneakadémia orgona-tanszakával is. Az itt tanító művészek örömmel adnak hangvesenyt az unikális, hazánkban és Közép-Európában egyedülálló hangszeren.

Helyszín: Zamárdi, Kisboldogasszony-templom (Fő utca)

Bővebb információ: http://zamardi.plebania.hu/esemenyek.html

Magyar Kurír