A hét szentje: Szent Flórián

Kultúra – 2013. május 4., szombat | 13:14

Arkadiusz Nocoń sorozata a Vatikáni Rádióban e héten Szent Flóriánt mutatja be.

Május 4-e Szent Flórián nem kötelező emléknapja. Krisztus állhatatos katonája a harmadik század második felében született, feltételezhetően Cannabiacá-ban, a mai Ausztria területén (Zeiselmauer-ben) és 304. május 4-én halt meg a mai Lorchban (Laureacum-ban).
Ereklyéi Sankt Florian-ban (Ausztria) és Krakkóban (Lengyelország) a Szent Flórián-bazilikában találhatók. A tűzoltók, kohászok és kéményseprők védőszentje.

Szent Flórián a császári hadsereg tisztje volt. Légiója Laureacumban (ma Lorch), a mai Ausztria területén állomásozott. Amikor Diocletianus uralkodása idején 304-ben kitört a keresztényüldözés és negyven katonát letartóztattak, Flórián védelmébe vette őket a provincia helytartójánál, egy bizonyos Aquilinus-nál, megvallva előtte, hogy ő is keresztény. Mivel a helytartó nem akarta elveszíteni bátor katonáit, igyekezett meggyőzni őket, hogy mutassák be az áldozatot a pogány isteneknek. A császári törvény értelmében csak így menthették volna meg életüket. Miután a helytartó rábeszéléssel nem ért el eredményt, szörnyű kínzásnak vetette alá őket.

Minthogy azonban ez sem törte meg a katonák erejét, Aquilinus dühében lefejeztette őket. Flóriánnak nagyobb szenvedést szánt, követ köttetett a nyakába és a közeli Enns folyóba dobatta. A víz azonban felszínre hozta a testet, amelyet nagy tisztelettel eltemettek. Idővel pedig, amikor az üldözések megszűntek, sírjánál templomot és kolostort emeltek (Sankt Florian). Egy későbbi alkalommal, amikor a lorch-i századot Rómába rendelték, a keresztény katonák magukkal vitték egykori vezérük ereklyéit az Örök Városba.

Részlet Szent Máté evangéliumából:
„Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. […] Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom Atyám előtt, aki a mennyekben van.” (Mt 10,28. 32-33)

Vértanúsága miatt Szent Flórián rövid időn belül népszerűvé vált. A tűzvész, a háború és az árvíz elleni küzdelem védőszentjeként kezdték tisztelni. Alakját számtalan módon megformázták városkapukban, tereken és házakban. Leggyakrabban tűzvész idején hívták segítségül, amely az akkori idők számára az egyik legnagyobb veszély forrása volt. Idővel azonban, amikor a tűzvész már nem volt gyakori jelenség, tisztelete elhalványult. Mintha elfelejtették volna, hogy az épületeket pusztító tűznél van pusztítóbb is: az emberi szenvedély tüze – ahogy erre a szentről szóló liturgikus szövegek is emlékeztetnek bennünket.

„Védelmezz minket az irigység parazsától és a harag hevétől” (Reggeli imaóra himnusza); „segíts enyhítenünk szenvedélyeink lángolását” (Kollekta) és „siess segítségünkre, ments meg minket, bűnösöket, akiket a kísértés tüze veszélyeztet” (Olvasmányos imaóra himnusza).

Ha hajdanán a kapukban és a házakban helyezték el képeit és szobrait, ma az újságárusoknál lenne a helye. Lehet, hogy sokakat megmentene a belőlük áradó káros szexualitástól.
Felmérések szerint „minden tizedik ember pornográfiafüggő, ami egyben az egyik legfőbb oka a válásoknak” – jegyzi meg egy tanulmány (R. Peters). „Az ún. szexisták 70 %-a erős öngyilkossági kísértésekkel küzd, 17 %-uk meg is kísérli, 50 %-uk pedig nagyon komoly mélydepresszióban szenved” (P. Carnes). Hol és mi okozza ennek a tűzvésznek a kezdetét…?

Tizenhat évszázaddal Szent Flórián vértanúsága után, nem messze szenvedésének helyszínétől, a mauthausen-i kőbányában játszódott le a második világháború idején több ezer emberi élet drámájának története. A különleges kegyetlenséggel meggyilkoltak közül sokan adták életüket hitükért Flóriánhoz hasonlóan. A két hely földrajzi közelsége még inkább emlékeztet bennünket, hogy minden időben és minden nemzedék keresztényei számára fennáll a választás: „Krisztus mellett vagy Krisztus ellen”.

Bárcsak minden ilyen pillanatban el tudnánk ismételni Szent Flórián szavait, amelyeket a római helytartóhoz intézett: „Az egyetlen Istenben remélek és nem árulom el őt, érte küzdök, és csak neki mutatok be áldozatot”.

Mindenható, örök Isten, Szent Flórián érdemeiért és könyörgésére oltalmazz bennünket minden lelki és testi veszedelem, főként a tűz pusztításai és gonosz vágyaink lelket emésztő lángjai ellen. A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Lengyelből fordította Szemere János.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír