Hogyan lesz tartósan boldog a házasságunk? – Családpasztorációs papi nap a házas katekumenátusról

Hazai – 2023. április 26., szerda | 19:57

Április 21-én közel ötvenen, papok, szerzetesek, állandó diakónusok vettek részt az MKPK Családügyi Bizottsága meghívására tartott találkozón Budapesten. A hagyományos családpasztorációs napon a Katolikus Pedagógiai Intézetben a házasságra való felkészítés katekumenális útja volt a téma.

Marton Zsolt váci püspök, az MKPK családpasztorációért felelős tagja köszöntőjében összefoglalta a családpasztorációs törekvések aktualitásait. Felhívta a figyelmet Bíró László püspök családpasztorációs videósorozatára, melynek első része éppen aznap indult A jegyesek szeretetútja címmel az MKPK Családügyi Bizottságának honlapján, továbbiakat pedig minden hónap harmadik péntekén teszik közzé a weboldalon.

A családpasztorációért felelős püspök beszámolt a 40 nap az életért nemzetközi kezdeményezéshez történő magyarországi kapcsolódás próbálkozásairól. A kezdeményezés hívei imát és böjtöt ajánlanak fel azokért az édesanykért, akik abortuszt terveznek, hogy döntésüket megváltoztassák. Marton Zsolt elmondta, maga is részt vett egy ökumenikusan szervezett megmozduláson. „Nem tüntetés volt az általunk szervezett gyülekezés, hanem okos, határozott kiállás az élet mellett.”

A püspök hangsúlyozta a találkozó témájának fontosságát. A házasságra való felkészülés hosszú folyamat, célja, hogy a krisztusi, evangéliumi, boldog életre készítsen fel – hangsúlyozta. A házassági katekumenátus a mellett, hogy a párkapcsolat tartós és boldog megélésére készít fel, képes arra, hogy megteremtse, újjáélessze, erősítse keresztény elköteleződést. A budapesti Országúti Ferences Plébánia jegyeskurzusa ennek jegyében született.

Az Egyház igazi természetét mutatja, a pásztor és sok-sok munkatársa együtt hívják és fogadják a házasságra készülőket, közösség nyújtja számukra a felkészítést, és ugyancsak egy plébánia sokoldalú közössége hívja őket bekapcsolódásra.

A házassági katekumenátust Lendvai Zalán OFM plébános és a Szelényi házaspár, Zsolt és Barbara mutatták be. Sok ember, sok munkája, hosszú évek tapasztalata alakította ki és folyamatosan formálja gyakorlatukat. A Szelényi házaspár 2009 óta a Családok Jézusban Közösség (CSJK) tagjai, így köteleződtek el a házasságra való felkészítés szolgálatában. A ferencesek 2000-ben Szegeden, Horváth Achilles OFM indítottak jegyesfelkészítést. Achilles atya Budapestre kerülésekor vitte magával a kezdeményezést, melybe összekapcsolódott a CSJK jegyesfelkészítőjével. Céljuk, hogy a jegyeskurzus a tartós kapcsolat ápolására készítse fel őket, formálja istenképüket, adjon nekik egyházképet, és meghívja őket az Egyház közösségébe való bekapcsolódásra.

Sok ember munkájával valósul meg a jegyesoktatás. A főszervezők Lendvai Zalán OFM, Horváth Achilles mellett házaspárok, köztük a CSJK alapító, a Gorove házaspár és Szelényiék. Ők hívnak meg csoportvezetésre házaspárokat. A háttérszervezést ugyancsak házaspárok vállalják, és van egy negyedik csoport, akik az alkalmak alatt a kápolnában imádkoznak a jegyesekért, ők az imaháttér csoport.

Évente egy, 10 alkalmas, örömszülős találkozóval, őszi utótalálkozóval, családlátogatással kiegészülő jegyesoktatást szerveznek. Krisztus Király ünnepén hirdetik meg, és a nagyböjt kezdetén indítják el. Ezen 35 pár tud részt venni. Lendvai Zalán elmondta, a párok egynegyede helyi kötődésű, többség hallomásból talál el hozzájuk. A csoport általában nagyon vegyes összetételű mind korban, mind hittapasztalatban, mind foglalkozásban. Az utóbbi években 80% köztük a már együttélő. Mindebből következnek a kihívások, így a legfontosabb, hogy minden témáról differenciálva kell beszélni. Kihívás továbbá, el tudják-e juttatni a párokat annak felismerésére, mennyire szükség van a Jóisten támogató kegyelmére a házasságban.

„Le tudjuk-e tenni a Jóisten elé kapcsolatunkat?” – tette fel a kérdést a plébános.

Az alkalmak felépítésében állandó elem az ismereteket közvetítő, felkért szakember tartotta előadás, az ehhez kapcsolódó házaspári tanúságtétel, kiemelt a beszélgetés – páros vagy csoportos – ima és játék. A témát kérdésekkel bevezetve az adott héten emailben megkapják a résztvevők. Vannak ünnepi pillanatok: az atyák megáldják a gyűrűket és a kurzus végén a párokat, a párok pedig egymást. Igényes kiadvány foglalja össze a témákat, és ad kérdéseket, jövőbeli átbeszélgetésre szánva. Az évek során szép, meghitt környezetet tudtak kialakítani az összejövetelre. A felkésztő témái a házasság szentsége, a származási család, a kommunikáció, a konfliktuskezelés, hitélet, a szeretet megtartása, szexualitás, családtervezés, egység és szabadság, pénzügyek, az esküvő szertartása.

Az őszi, általában az esküvő után tartott utótalálkozó már kapunyitás a plébánia felé. Ifjúházas csoport alakul, felajánlják a bekapcsolódást a szolgálatba, a plébániai életbe. Van hova kapcsolódni: házasesték, baba-mama csoport, Alpha házaskurzus, családtábor – mind lehetőség a bekapcsolódásra.

Sok munka, melynek azonban látható gyümölcsei vannak. A résztvevő házaspárok kapcsoltára is pozitívan hat vissza a szolgálat, megerősödnek mind hitéletükben, mind házasságukban. Épül a plébániai közösség, egyre több kezdeményezés, egyre több elköteleződő család élteti.

A témát Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes pap folytatta. Összehasonlítást tett: A hivatás szentsége a papság és a házasság. A papságra 6 éven át tart a készület, a házasságra jó, ha fél évig, holott nagy szükség van az időre, hogy a jegyességből ki tudjon bontakozni a házaskapcsolat. Hangsúlyozta, korán kell kezdeni az érzékenyítést, a fiatalokat meg kell szólítani már középiskolás korban. Sok évtizedes lelkipásztori gyakorlatából merítve beszélt a házasságra való felkészítésről. Szemléletet adott, azt hangsúlyozta, a felkészítőben dominálnia kell az empatikumnak és a személyes figyelemnek. Számtalan segédanyagot osztott meg a résztvevőkkel.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria