Magyarok Nagyasszonya-búcsút ünnepeltek Máriaradnán

Külhoni – 2019. október 11., péntek | 13:52

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatott be búcsúi szentmisét október 8-án, Magyarok Nagyasszonya főünnepén a temesközi Máriaradna kegytemplomában.

Többéves hagyomány, hogy a Magyarok Nagyasszonya ünnepén megtartott zarándoklatra nem csupán a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyéből, hanem a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből is sokan érkeznek a máriaradnai kegytemplomba. Idén Csanádapácáról, Újkígyósról, Gyomaendrődről, Kunszentmártonból, Szegedről, Kevermesről és Csongrádról jöttek hívek keresztaljákkal. A zarándoklaton részt vettek a Romániai Máltai Szeretetszolgálat kisiratosi filiájának tagjai is.

A szentmise főcelebránsa, Pál József Csaba megyéspüspök hangsúlyozta, öröm látni, hogy sokan vannak, akik tisztelik a Szűzanyát és hálásak a segítségéért. „Az a hivatásunk, hogy szeretettel szolgáljuk embertársainkat, a boldogságukat és örök üdvösségüket. Ehhez a rózsafüzér második tizedének imádkozásából meríthetünk erőt” – ajánlotta a főpásztor.

Majd többször is kiemelte a rózsafüzér közösségépítő erejét, hiszen a hívek legtöbbször együtt imádkozzák ezt az imádságot. Pál József Csaba megosztotta egy szép élményét is, amelyet a Berestyén tett lelkipásztori látogatása során szerzett: a helyi közösségben az a szokás, hogy az elsőáldozást követően a gyermekeket azonnal befogadják a rózsafüzér-csoportokba. Kezdetben az édesanyák mondják velük az imát, és így a gyermekek az anyai szeretet által beletanulnak, belenőnek az imádkozásba.

A Boldogságos Szűzanya arra biztat minket, hogy különös módon figyeljünk oda azokra, akik szenvednek vagy magányosak, hogy olyan közösséget építsünk, amelyben Szűz Mária jól érzi magát és azt mondhatja: ezek az én gyermekeim, ez az én közösségem – zárta szentbeszédét a temesvári főpásztor.

A zarándoklat keresztúti ájtatossággal fejeződött be a kegytemplom mögötti magaslaton felállított stációknál.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria